Insomnia cronica este o tulburare de somn persistentă și debilitantă care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Cei care suferă de această condiție se confruntă cu dificultăți constante în a adormi sau în a menține un somn odihnitor pe parcursul nopții.

În acest articol, vom explora în profunzime ce este insomnia cronică, cum poate afecta sănătatea și calitatea vieții și care sunt opțiunile de tratament disponibile.

Ce este insomnia cronică

Insomnia cronică este definită ca dificultatea persistentă de a adormi sau de a menține somnul, care apare cel puțin de trei ori pe săptămână, timp de cel puțin trei luni.

Această tulburare poate afecta atât adultii, cât și copiii, având un impact semnificativ asupra stării de bine generale și a performanței zilnice.

Care sunt cauzele insomniei cronice

Insomnia cronică poate fi cauzată de o varietate de factori, atât fizici, cât și psihologici. Printre acestea se numără stresul cronic, anxietatea, depresia, problemele de sănătate fizică, durerea cronică, utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice înainte de culcare și schimbările de mediu. Uneori, insomnia cronică poate să apară și ca o afecțiune independentă, fără o cauză evidentă.

Cum ne afectează sănătatea insomnia cronică

Insomnia cronică poate avea consecințe semnificative asupra sănătății fizice și mentale a indivizilor afectați. Lipsa de somn poate duce la o scădere a performanței cognitive, probleme de concentrare, creșterea riscului de accidente și îmbolnăviri frecvente.

Insomnia cronică afectează negativ funcțiile cognitive, concentrarea și memoria. Scăderea performanței la locul de muncă și relațiile sociale în declin sunt printre cele mai vizibile efecte. Starea de oboseală persistentă poate contribui la tulburări de dispoziție precum anxietatea și depresia.

Sistemul imunitar poate fi slăbit, crescând riscul de boli cronice. De asemenea, insomnia cronică poate amplifica și problemele existente de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul. Tratamentul și gestionarea adecvată a insomniei sunt esențiale pentru a preveni impactul negativ asupra calității vieții.

Tratamentul insomniei cronice

Abordarea tratamentului insomniei cronice ar trebui să fie personalizată, ținând cont de cauzele individuale ale problemei.

Iată câteva opțiuni de tratament care pot fi luate în considerare:

Terapia Comportamentală Cognitivă pentru Insomnie (CBT-I)

CBT-I este o formă de terapie care se concentrează pe schimbarea comportamentelor și gândurilor legate de somn. Aceasta poate implica tehnici precum restricționarea somnului, terapia luminii și tehnici de relaxare.

Medicație

Unele medicamente pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea insomniei cronice. Acestea pot include hipnotice, sedative sau medicamente care reglează ritmurile circadiene.

Schimbarea stilului de viață

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului. Acest lucru poate implica reducerea consumului de cofeină și alcool, menținerea unui program regulat de somn și introducerea exercițiilor fizice regulate.

Gestionarea stresului și anxietății

Abordarea surselor de stres și anxietate poate fi esențială în tratarea insomniei cronice. Tehnici precum meditația, yoga și respirația profundă pot ajuta la relaxare și inducerea somnului.

Suplimentele naturale

Anumite suplimente naturale, precum melatonina sau valeriana, pot fi luate în considerare pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Cu toate acestea, este important să discuți cu un profesionist în domeniul sănătății înainte de a începe orice regim de suplimente.

Insomnia cronică poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a celor afectați, dar există opțiuni de tratament disponibile pentru a gestiona această condiție.

Este esențial să cauți ajutorul unui profesionist în domeniul sănătății pentru a determina cauzele individuale ale insomniei cronice și pentru a dezvolta un plan de tratament eficient.

Adoptarea unui stil de viață sănătos și abordarea factorilor de stres pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea calității somnului și la restabilirea echilibrului în viața de zi cu zi.

Surse: healthline.com/health/chronic-insomnia
my.clevelandclinic.org/health/diseases/12119-insomnia
mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro