Este normal ca din când în când să ne simțim îngrijorați față de obstacolele și provocările cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi.

Anxietatea ca emoție este o trăire umană comună, ce uneori se poate dovedi chiar benefică, mai ales când ne impinge să mobilizăm toate resursele de care dispunem pentru a trece peste momentele dificile.

Când însă devine un cumul de îngrijorări constante, excesive, ce nu mai pot fi controlate, anxietatea capătă dimensiune medicală și se transformă într-un diagnostic.

Anxietatea poate fi de mai multe feluri și se poate manifesta cu simptome diferite de la individ la individ.

Haide să descoperim împreună totul despre anxietate și ce inseamna anxietate: de câte feluri este, simptome și cum poate fi tratată.

Ce este anxietatea?

Anxietatea reprezintă o afecțiune medicală caracterizată printr-un cumul de simptome multiple și supărătoare. Printre cele mai comune se numără îngrijorarea excesivă, nervozitatea, iritabilitatea și frica copleșitoare de un rezultat sau o consecință negative.

Tulburarea anxioasa debutează timpuriu, fie în copilărie sau la adulții tineri, și fără tratamentul adecvat poate reduce serios calitatea vieții.

Care sunt simptomele anxietății

Așa cum am menționat mai devreme, cele mai comune simptome anxietate sunt îngrijorarea excesivă și gândurile negative incontrolabile, dar anxietatea se poate manifesta în egală măsură și la nivel fiziologic și cognitiv.

Cei mai mulți pacienți ce raportează stari de anxietate prezintă o combinație între aceste simptome:

Simptome anxietate:

 • Tulburări digestive
 • Tulburări de somn (adeseori insomnie)
 • Incapacitatea de a se relaxa
 • Bătăi puternice ale inimii
 • Transpirație și roșeală excesivă
 • Amorțeală
 • Greață
 • Furnicături în membre
 • Amețeală
 • Dureri musculare
 • Dificultăți de concentrare
 • Oboseală

Mai multe simptome in articolul 150 Simptome anxietate

Cauzele anxietății

Cauzele apariției anxietății sunt destul de vagi, dar specialiștii se pot pune de acord că anxietatea este adeseori rezultatul unei combinații de factori genetici, interni și externi.

Posibile cauze ale anxietății pot fi:

 • Factori externi de stres – dificultățile la locul de muncă, probleme în relațiile romantice sau în familie (un părinte alcoolic, divorț, agresivitate etc.)
 • Factori genetici – persoanele care au în familie membri diagnosticați cu o tulburare anxioasă sunt mai predispuși la a dezvolta ei înșiși afecțiunea
 • Factori medicali – simptome supărătoare ale unei alte afecțiuni, efecte neplăcute ale tratamentelor medicale sau stresul prelungit al unei recuperări sau intervenții medicale majore
 • Chimia creierului – unele păreri medicale atribuie tulburările de anxietate unor posibile dezechilibre hormonale și semnale electrice defectuoase ale creierului
 • Sevrajul după consumul de substanțe elicite

Tipuri de anxietate

Așa cum am menționat mai devreme, există mai multe tipuri de anxietate. Care sunt acestea?

Tulburarea de anxietate generalizată

Tulburarea de anxietate generalizată este o afecțiune medicală cronică ce se caracterizează prin îngrijorare excesivă privind evenimentele de zi cu zi sau cele din viitor. Este cea mai des întâlnită formă de anxietate.

Tulburarea de panică

Tulburarea de panică este caracterizată prin atacuri de panică – momente intense de teroare în care individul are dificultăți în a respira, devine confuz, simte greață și amețeală și bătăi puternice ale inimii.

Adeseori, atacurile de panică pot fi confundate cu alte afecțiuni medicale ceea ce determină pacienții să își schimbe drastic modul de viață pentru a le împiedica apariția.

Fobiile specifice

Fobiile specifice nu se aseamănă cu celelalte tulburări de anxietate întrucât fobiile au o țintă anume, sunt îndreptate spre un element indentificabil. Persoanele care suferă de fobii sunt adeseori conștiente că frica pe care o resimt poate fi irațională, dar nu o pot controla.

Agorafobia

Agorafobia este un tip de anxietate ce se caracterizează prin frica excesivă de locuri, evenimente sau situații de unde unei persoane i-ar fi greu să evadeze sau să primească ajutor dacă se află în pericol. Unei persoane ce suferă de agorafobie poate să îi fie dificil să meargă la un concert, spre exemplu, sau chiar să se deplaseze cu liftul.

Mutismul selectiv

Întâlnit în special la copii, mutismul selectiv se caracterizează prin incapacitatea de a vorbi în anumite contexte, precum la școală, chiar dacă în mod normal nu au probleme în a comunica cu persoanele familiare. Mutismul poate fi considerat o formă extremă a fobiei sociale.

Anxietate sociala

Fobia socială sau anxietatea socială este frica de a fi judecați negativ de cei din jur în situații sau contexte sociale. Fobia socială cuprinde o serie de emoții negative precum frica de a vorbi în public sau frica de intimitate. Celor care suferă de anxietate socială le este mai greu să lege relații sau să se relaxeze în cadrul contextelor sociale.

Anxietate de separare

Nivelurile ridicate de anxietate după separarea de un loc sau de o persoană pot fi caracterizate ca anxietate de separare. De cele mai multe ori, anxietatea de separare se manifestă prin atacuri de panică.

Tratament pentru anxietate

Tratamentul anxietății constă într-o combinație între psihoterapie, terapie cognitivă-comportamentală și medicație.

Psihoterapia are rolul de a sonda în posibilele cauze ale anxietății prin ședințe de terapie și consiliere ce vizează sentimentele și emoțiile pacientului.

Terapia cognitiv-comportamentală are rolul de a identifica elementele care produc anxietatea și schimbarea pattern-ului de gândire pentru a rări stările de anxietate sau chiar împiedica apariția acestor simptome în situații viitoare.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog online?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro