Conexiunea: Cea mai mare dorință & cea mai mare frică a noastră

Modelul Relațional Neuro-Afectiv (NARM) este un training clinic avansat pentru specialiști în sănătate mentală, care lucrează cu traume complexe.

Această formă de terapie, NARM, este un model revoluționar care adresează trauma relațională, de atașament și de dezvoltare, lucrând cu tipare de atașament care cauzează simptome psiho-biologice și dificultăți interpersonale care durează întreaga viață. Aceste tipare timpurii și inconștiente, de deconectare ne afectează profund identitatea, emoțiile, fiziologia, comportamentul și relațiile. Învățarea unui mod de lucru simultan cu aceste elemente diverse reprezintă o schimbare radicală care are implicații clinice profunde pentru vindecarea traumei complexe.  Astfel, NARM este pe cale să devină o opțiune de tratament neprețuită pentru mișcarea Trauma-Informed Care, pe măsură ce înțelegem tot mai bine natura experiențelor adversive din copilărie. ( ACE Adverse Childhood Experiences).

Acest model orientat pe dezvoltare și cu o baza neuroștiințifică, precum este evidențiat în cartea Dr. Laurence Heller’s Healing Developmental Trauma, a luat naștere din orientări psihoterapeutice mai timpurii, precum psihoterapia psihodinamică, teoria atașamentului, terapie cognitivă, terapie Gestalt și experiențe somatice, și leagă psihoterapia tradițională cu abordări somatice, într-un context de practică relațională. NARM este un tratament clinic bazat pe mindfulness, întrucât metoda sa își are rădăcinile într-o abordare fenomenologică de adresare a identității și a conștiinței de sine – cine suntem cu adevărat în spatele acestor tipare prin care relaționăm cu lumea și cu noi. Văzută astfel, vindecarea traumei complexe este un vehicul pentru transformare la nivel personal și colectiv.

În ultimii ani, rolul autoreglării a devenit o parte importantă a gândirii psihologice.
Modelul Relațional Neuro-Afectiv™ (NARM) aduce înțelegerea actuală a autoreglării în practica clinică. Acest model orientat pe resurse și non-regresiv pune accent pe a ajuta clientul sa stabilească conexiuni cu acele părți ale sinelui care sunt organizate, coerente și funcționale. Ajută la conștientizarea și organizarea părților sinelui care sunt dezorganizate și disfuncționale, fără a face din elementele disfuncționale și de regresie elemente primare ale terapiei.

Principii de bază
Modelul Relațional Neuro-Afectiv™ se concentrează pe sarcinile fundamentale și unitatea funcțională a dezvoltării biologice și psihologice. Modelul NARM:

  • Integrează atât o orientare bazată pe sistemul nervos, cât și una relațională.
  • Aduce intervenții clinice bazate pe dezvoltare care folosesc conștientizarea somatică și o orientare pe resurse pentru a crea ancore de auto-reglare în sistemul nervos.
  • Lucrează clinic cu legătura dintre probleme psihologice și corp, facilitând accesul la capacitățile de auto-reglare ale corpului și sprijinind re-reglarea sistemului nervos.
  • Folosește ancheta conștientă a identificărilor și contra-identificărilor profunde pe care le acceptăm ca fiind identitatea noastră.

În abordarea NARM, lucrăm simultan cu fiziologia și psihologia indivizilor care au experimentat trauma de dezvoltare și ne concentrăm asupra interacțiunii dintre probleme de identitate și capacitatea de conectare și reglare.

NARM folosește patru principii de organizare:

  • Sprijinirea conexiunii și organizării
  • Explorarea identității
  • Lucrul în timpul prezent
  • Reglarea sistemului nervos

Cinci teme organizate de dezvoltare
Există cinci teme organizate de dezvoltare pe parcursul vieții și sunt associate cu resursele principale that care sunt esențiale capacității noastre de auto-reglare și care ne afecteaza capacitatea de a fi prezenți cu noi înșine și cu ceilalți, aici și acum:

  • Conexiunea. Simțim că aparținem acestei lumi. Suntem în contact cu corpul și emoțiile noastre și suntem capabili de conexiuni consistente cu ceilalți.
  • Capacitatea de a știi ce avem nevoie și de a recunoaște, de a căuta și de a primi abundența pe care viața o oferă.
  • Încrederea. Avem o încredere inerentă în noi și în ceilalți. Ne simțim suficient de în siguranță pentru a permite o interdependență sănătoasă cu ceilalți.
  • Autonomie. Suntem capabili să spunem nu și să stabilim limite. Ne exprimăm fără vinovăție și frică.
  • Iubire-Sexualitate. Inima noastră este deschisă și suntem capabili să integrăm o relație bazată pe iubire cu o sexualitate vitală.

În măsura în care aceste nevoi de bază sunt îndeplinite, simțim reglarea și conexiunea. Ne simțim în siguranță și avem încredere în mediul nostru, fluizi și conectați la noi înșine și la ceilalți. Simțim reglarea și expansiunea. În măsura în care aceste nevoi nu sunt îndeplinite, dezvoltăm stiluri de supraviețuire pentru a gestiona deconectarea și dereglarea.

O schimbare fundamentală
În vreme ce psihoterapia psihodinamică a fost orientată către identificarea patologiei și s-a focusat pe găsirea problemelor, NARM este un model pentru terapie și dezvoltare care se concentrează pe lucrul cu punctele forte precum și cu simptomele. Se orientează pe resurse, interne și externe, pentru a sprijini dezvoltarea unei capacități crescute de auto-reglare.

La baza a ceea ce ar putea părea o mare varietate de simptome fizice și emoționale, majoritatea problemelor psihologice și multe dintre cele fiziologice pot avea ca sursă o tulburare într-una sau mai multe dintre cele 5 teme organizate de dezvoltare legate de stilurile de supraviețuire.

Inițial, stilurile de supraviețuire sunt adaptative, reprezentând succesul și nu patologia. Totuși, deoarece creierul folosește trecutul pentru a prezice viitorul, aceste tipare de supraviețuire rămân fixate în sistemul nervos și creează o identitate de adaptare, dar falsă. Persistența acestor stiluri de supraviețuire, adecvate trecutului, este cea care distorsionează experiența din prezent și creează simptome. Aceste tipare de supraviețuire, fiind deja depășite din punct de vedere al funcționalității, creează deconectare continuă de la sinele nostru autentic și de la ceilalți.

În NARM atenția este mai puțin pe motivul pentru care o persoană este cum este și mai mult pe cum stilul de supraviețuire distorsionează ceea ce experimentează în momentul prezent. A înțelege cum au fost create tiparele poate fi util pentru client, dar este cu atât mai de folos dacă aceste tipare au devenit stiluri de supraviețuire care influențează experiența din prezent.

Metaprocesul
Fiecare tradiție terapeutică are un metaproces implicit. Metaprocesul învață clienții să fie atenți la anumite elemente ale experienței lor și să le ignore pe altele. Când terapiile se focusează pe deficiență, durere și disfuncție, clienții deprind aptitudini în a se orienta către deficiență, durere și disfuncție. Focusul pe dificultățile din trecut nu reduce semnificativ disfuncția și nici nu sprijină auto-reglarea.

Metaprocesul pentru modelul NARM este conștientizarea de sine în momentul prezent. Clientul este invitat într-un process fundamental de anchetă:

“Care sunt tiparele care mă rețin din a fi prezent cu mine însumi și cu ceilalți în acest moment al vieții mele?”

Explorăm această întrebare pe următoarele nivele de experiență: cognitiv, emoțional, senzorial, și fiziologic. NARM explorează istoricul personal în măsura în care tiparele din trecut interferează cu a fi prezent și în contact cu sinele și cu ceilalți aici și acum. Aduce un proces activ de anchetă asupra stilurilor relaționale și de supraviețuire ale clientului, construind pe resursele acestuia și ajutându-l să experimenteze un simț de autonomie în dificultățile prin care trece în viața actuală.

Metaprocesul NARM implică două aspect ale conștientizării:

  • Conștientizarea somatică
  • Conștientizarea proceselor de organizare ale stilurilor de supraviețuire

Folosind o conștientizare duală, ancorată în prezent, persoana devine conștientă de tiparele cognitive, emoționale și fiziologice care au început în trecut, dar fără a cădea în capcana de a face trecutul mai important decât prezentul. Lucrând cu abordarea NARM, conexiunea cu sinele în momentul prezent este întărită progresiv. Urmărind procesul de conectare/deconectare, reglare/dereglare în momentul prezent, clientul este ajutat să se conecteze cu simțul de autonomie și să se simtă mai puțin ca fiind o victimă a copilăriei sale.

Folosirea tehnicilor orientate către resurse, care lucrează cu schimbări subtile în sistemul nervos adaugă eficiență semnificativă. Lucrul cu sistemul nervos este fundamental în oprirea tendințelor predictive ale creierului. Conectarea la prorpiul corp și la ceilalți este cea care aduce reglarea vindecătoare. Folosirea tehnicilor care sprijină conexiunea crescută cu sinele și cu ceilalți este intrumentală în spirjinirea re-reglării eficiente.

De jos în sus și de sus în jos
Există bucle de informație care merg atât dinspre corp către creier, cât și dinspre creier către corp. Există bucle similare în structura creierului, între tulpina creierului, sistemul limbic și cortex.

NARM foloseste atât abordarea de jos în sus, cât și pe cea de sus în jos. Aceasta din urmă subliniază cognițiile și emoțiile ca fiind centrale. Abordarea de jos în sus, pe de altă parte, se concentrează pe corp, pe senzații și pe răspunsurile instinctive care sunt mediate prin tulpina creierului către nivele mai înalte de organizare a creierului. Folosirea ambelor orientări extinde semnificativ opțiunile terapeutice.

Lucrând cu forța vieții
Mișcarea spontană din noi toți este către conexiune și sănătate. Indiferent cât de retrași sau izolați am devenit, sau cât de severă este trauma prin care am trecut, la cel mai profund nivel, așa cum o plantă se mișcă spontan către soare, în noi, ca oameni, există o mișcare spontană către conexiune. Acest impuls organic este cel care alimentează NARM.