Ce este gaslighting?
Gaslightingul este o manipulare emoțională în care victimele devin confuze, descurajate şi îşi pun la îndoială sănătatea mintală.
Gaslightingul este o tehnică de preluare a puterii, rău intenționată, în care gaslighterul încearcă (conștient sau nu) să inducă cuiva faptul că reacțiile percepțiile, amintirile și credințele sale nu sunt doar greșite, în mod pragmatic, ci atât de nefondate încât acesta să se identifice ca nebun.
Cum a apărut denumirea de gaslighting?
În celebrul film „Gaslight”, acest fenomen este portretizat de un cuplu interpretat de actorii Ingrid Bergman și Charles Boyer.
Soţul manipulează realitatea soției sale printr-o serie de acte înșelătoare (ex. ascunde bijuterii prețioase, acuzând-o că le-a furat și apoi le-a pus în poșetă).
Una dintre cele mai importante strategii ale sale, de unde vine şi numele gaslighting, este de a diminua lumina lămpilor cu gaz (gaslights) din casă, spunându-i că totul este doar în capul ei.
Mai mult, își izolează soția, avertizându-și prietenii despre instabilitatea ei mintală. Tacticile de manipulare gaslighting continuă până când soţia simte ca a înnebunit.
Exemplu de abuz emotional gaslighting
Violenţa domestică oferă un cadru ideal pentru a studia gaslightingul, deoarece, de obicei, abuzatorii izolează victimetele, limitându-le capacitatea de a căuta ajutor.
10 metode prin care sa opresti maipularea emoţională gaslighting
- Recunoaşte semnalele de avertizare. Gaslightingul nu se întâmplă peste noapte. Abuzatorii mint, înșală manipulează în mod repetat. Gaslightingul face victimele să se simtă pierdute și confuze, fără să știe cum au ajuns așa. Cu toate astea, există semne clare care pot fi indicii timpurii de manipulare de tip gaslighting. Iată câteva exemple:
• orice încerci să spui, se întoarce împotriva ta;
• ești mințit în mod repetat;
• ți se spune că ești nebun, sensibil, prost sau incapabil;
• ești izolat de prieteni și familie;
• încercările tale de ați comunica îngrijorările nu ajung nicăieri. - Ascultă-ți instinctul. Dacă simți că ceva nu este în regulă cu relația ta, nu îți ignora intuiția.
- Să nu îți fie rușine. Întrucât cei care recurg la gaslighting sunt maeştri manipulatori. oricine poate fi atras de tacticile lor, indiferent de nivelul lui de inteligență.
- Nu pune la îndoială sentimentele sau inteligenţa. Dacă te simţi într-un anumit fel sau crezi că ceva este adevărat, nu permite nimănui să te discrediteze.
- Verifică cu alţii. Pe măsură ce eşti atras în manipularea de tip gaslight, ceilalţi te vor ajuta să vezi realitatea situaţiei.
- Nu accepta afirmaţiile gaslighterului referitoare la sănătatea ta mintală sau emoţională.
- Nu riposta. Gaslighterii nu dau înapoi şi de cele mai multe ori se vor răzbuna dacă vei riposta.
- Încearcă să nu reacţionezi. Dacă poti sa-ţi ascunzi frica sau supărarea, fă-o. La fel ca toţi bullies, gaslighterii se bucură de capacitatea lor de a-ţi intra pe sub piele.
- Obţine ajutor de la un psiholog.
- Redu expunerea la manipularea de tip gaslighting şi, dacă este posibil, ieşi din relaţie cât de repede poţi.
Efectele pe termen lung ale manipulării de tip gaslighting
Acest comportament crud duce la probleme grave, pe termen lung. Victima are încredere în sine scăzută, pierde încredea în calităţile ei de partener şi părinte, îşi pierde bucuria de a trăi şi se izolează.
Consecinţele stresului cronic produs de manipularea de tip gaslighting duce, de asemenea, la probleme de sănătate şi scăderea performanţei la lucru. Cu siguranţă, gaslightingul nu este o glumă, afectează sănătatea psihosocială, lasând adesea victimele cu depresie majoră si tulburări de anxietate.
Surse: positivepsychology.com
2014, Kate Abramson, „Turning up the lights on gaslighting”
en.wikipedia.org
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro