Toate experienţele de la începutul vieţii, în special cele din copilărie, au un impact semnifivativ asupra modului în care ne dezvoltăm, asupra sănătăţii noastre fizice si mintale, precum şi asupra gândurilor, sentimentelor sau comportamentului nostru.

Atunci când ne gândim la sănătatea noastră mintală, trebuie sa luăm în considerare tipul nostru de ataşament şi traumele din copilărie.

Ce este ataşamentul?

Ataşamentul este tipul de relaţie pe care l-am avut la inceputul vieţii cu îngrijitorii noştri. Este legătura care se formează între părinte şi copil şi are un impact mare asupra dezvoltării noastre.

Modul în care un părinte sau un îngrijitor răspunde nevoilor copilului va forma stilul de ataşament al copilului şi devine un şablon pentru modul în care ne construim relaţii viitoare, precum şi al realţiei cu noi înşine. Când atşamentele noastre timpurii nu sunt sigure, vom avea dificultăţi în relaţii şi în bunăstarea mentală.

Afla mai multe despre: Tipuri de atasament

Ce sunt experienţele adverse din copilărie?

Experiențele adverse din copilărie (ACE) sunt acele evenimente sau situații extrem de stresante și potențial traumatice care apar în timpul copilăriei sau adolescenței.

Ele pot fi un singur eveniment sau amenințări prelungite la adresa acestuia și încălcări ale siguranței, încrederii sau integrității corporale ale copilului.

Cele 10 traume ale copilăriei analizate in „Studiul privind experiențele adverse din copilărie” sunt:

  1. Abuz fizic
  2. Abuz sexual
  3. Abuz verbal
  4. Locuirea cu cineva care a abuzat de substante (alcool, droguri)
  5. Expunerea la violență domestică
  6. Locuirea cu cineva care a intrat în închisoare
  7. Locuirea cu cineva cu o boală mintală gravă
  8. Pierderea unui părinte prin divorț, moarte sau abandon
  9. Neglijare emotionala
  10. Neglijare fizica

Există, desigur, multe alte tipuri de traume din copilărie ca agresiune, agresiune, vizionarea unui frate fiind abuzat, pierderea unui îngrijitor (bunica, bunic etc.), lipsa de adăpost, recuperarea după un accident grav, etc.

Dacă aţi experimentat şi alte tipuri de stres toxic pe parcursul lunilor sau anilor, atunci acesta probabil va creşte riscul de probleme de sănătate.

Scorul ACE (Adverse Childhood Experiences)

Scorul ACE este suma totala a experientelor traumatizante din copilărie raportate de către o persoana. Primești un punct pentru fiecare tip de traumă enumerată mai sus.

Cu cât scorul ACE este mai mare, cu atât este mai mare riscul de boală, probleme sociale și emoționale ca adult. Cu un scor ACE de 4 sau mai mult, lucrurile încep să devină serioase.

Efectele experienţelor adverse din copilărie

La fel ca tipul atașamentului, experienţele potenţial traumatice din copilărie pot avea un impact asupra sănătății noastre fizice și mentale viitoare și pot fi bariere în calea formării relațiilor sănătoase de atașament pentru copii. Unele dintre efectele acestora asupra sănătății noastre fizice și mentale sunt:

  • creșterea riscului anumitor probleme de sănătate la vârsta adultă, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, precum și creșterea riscului de dificultăți de sănătate mintală, violență sau de a deveni victimă a violenței.
  • o creștere a riscului de probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia și stresul post-traumatic. 1 din 3 afecțiuni de sănătate mintală diagnosticate la vârsta adultă au legătură directă cu experienţele traumatice din copilărie.
  • cu cât o persoană experimentează mai mult timp un eveniment stresant potenţial traumatic, cu atât va fi mai mare impactul pe care îl va avea asupra dezvoltării și sănătății acesteia.

Părinții și îngrijitorii au responsabilitatea de a ține copiii și tinerii în siguranță și uneori au nevoie de sprijin pentru a proteja familiile de experienţele potenţial traumatice. Încercarea de a învăța și de a adopta stiluri de îngrijire sănătoase poate face o mare diferență.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro