CE ESTE PSIHOTERAPIA?

 Pentru tratamentul problemelor de sănătate emoţională există două tipuri de terapie (http://www.nice.org.uk/ ): terapia medicamentoasă şi PSIHOTERAPIA.

 DE CE APAR PROBLEMELE EMOTIONALE

Daca medicamentele regleaza functionarea creierului, psihoterapia vizeaza reglarea emotionala prin metode verbale. Similar vulnerabilităţii fizice, fiecare persoană are o vulnerabilitate emotionala sau psihologică care este dobândită. Oamenii nu se nasc cu această vulnerabilitate, ci o dobândesc prin învăţarea unor convingeri sau atitudini în urma interacţiunii cu ceilalţi şi a efectelor acestor interacţiuni. Vulnerabilitatea emotionala se referă la dezvoltarea unor convingeri precum:

  • „trebuie să mulţumesc pe toată lumea”,
  • „nu trebuie să deranjez pe nimeni”,
  • „emoţiile trebuie controlate”,
  • „dacă exprimi ce simţi eşti vulnerabil”,
  • „este inadmisibil să fac greşeli”,
  • „trebuie să fiu 100% sigur ca să pot merge mai departe, incertitudinea mă paralizează”,
  • „ceilalţi sunt ostili şi se folosesc de tine”,
  • „dacă ceilalţi nu se schimbă, eu nu mă pot simţi bine” etc.

Noi nu ne naştem având aceste convingeri sau gândind aceste lucruri, ci le învăţăm ca urmare a experienţelor de viaţă.

Aceste vulnerabilităţi emotionale, în prezenţa unor factori de risc psihosociali precum conflicte, presiunea timpului, suprasolicitări, schimbări brusce de situaţie, impredictibilitate, incertitudine, cresc probabilitatea dificultăţilor de funcţionare personală normală. Persoana nu se mai poate concentra, are emoţii intense greu de gestionat, apar sentimente de vină, de insatisfacţie personală, îngrijorări frecvente, iritabilitate şi comportamente agresive, dureri, consum de alcool, fumat sau mâncat execesiv etc. Aceste aspecte se referă la sănătatea emoţională sau mentală a persoanei, iar organul afectat în caest caz este creierul.

Psihoterapia este o formă de terapie psihologică sau de terapie verbală care oferă posibilitatea pacienţilor de a schimba  modul în care se simt şi de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.

STIINTA DIN SPATELE PSIHOTERAPIEI

Un lucru care apare în mod natural în mintea oamenilor atunci când este vorba de psihoterapie este următorul: cu ce mă poate ajuta o discuţie?! Psihoterapeutul nu doar discută şi nu doar ascultă. Psihoterapeutul este o persoană special instruită pentru a realiza evaluarea problemei emoţionale sau comportamentale a pacientului, a intensităţii acesteia şi a aplica protocloalele de interveni pentru modificarea aspectelor disfuncţionale.

Psihologii specializaţi în psihoterapie îşi bazează procesul terapeutic pe teorii, cercetări şi studii şi se asigură că practica lor clinică integrază cele mai bune metode bazate pe evidenţe (evidence based practice). Mintea oamenilor este foarte complexă, iar teoriile şi cercetările psihologice reflectă această complexitate. Psihologia omului nu poate fi studiată ca un întreg aşa cum nici organismul omului nu poate fi studiat ca un întreg. Dacă medicina studiază sistemul digestiv sau circulator prin arii de specialitate distincte, tot aşa şi psihologia şi-a dezvoltat arii de specialitate diferite pornind de la diverse aspecte emoţionale şi comportamentale. De exemplu, următoarele arii de cercetare psihologică au relevenţă pentru psihoterapie: psihologia dezvoltării (cum evoluează omul de-a lungul vieţii şi ce caracterizează fiecare etapă de dezvoltare), învăţarea şi modul în care creierul prelucrează informaţia, relaţiile de familie, relaţiile interpersonale şi comportamentul social. Aceste cercetări sunt foarte utile deoarece identifică procese comune, reguli şi principii care descriu modul în care mintea/creierul oamenilor funcţionează în diferite situaţii.

De exemplu, psihoterapia modifică comportamentul problematic (precum fumatul, evitarea sau amînarea) şi modul de a gândi (precum blamarea celorlalţi, autoblamarea, anticipări negative) ale pacientului utilizînd rezultatele cercetărilor asupra proceselor prin care are loc învăţarea.

Cercetările asupra modului în care oamenii răspund la gândurile lor negative atunci cînd acestea apar oferă psihoterapiei metode eficiente prin care oamenii pot fi învăţaţi cum să-şi gestioneze mai avantajos gândurile negative şi să reducă disconfortul emoţional asociat.

Cercetările de psihologie sunt continue şi caută să dezvolte protocoale de intervenţie specifice care să facă psihoterapia un instrument de intervenţie eficace în tratamentul problemelor de sănătate emoţională sau mentală.

 

CE TREBUIE SA STIM DESPRE PSIHOTERAPIE?

1. Deoarece unele probleme nu au cauza medicală, acestea nu pot fi tratate de medic. Unele probleme pe care le avem pot avea cauză psihologică. Pentru a afla acest lucru este necesară evaluarea şi diagnosticul psihologic, iar dacă este cazul, pentru tratament este necesară psihoterapia.

2.  Psihoterapeutul nu dă sfaturi, ci este un specialist de sănătate special instruit pentru a identifica şi a trata cauzele nemedicale ale problemelor pacienţilor.

3.  Psihoterapia are loc regulat, la un interval în medie de 1-2 săptămâni. Numărul de şedinţe necesare variază în funcţie de intensitatea problemei şi de resursele personale de schimbare ale pacientului. În medie numărul de şedinţe este de 10-12 care se desfăşoară pe operioadă de 3-4 luni. Aceste şedinţe au ca şi conţinut următoarele aspecte:

  • Evaluare psihologică a problemelor pacientului: identificarea resurselor şi a vulnerabilităţilor personale;
  • Formularea obiectivelor de schimbare;
  • Dezvoltarea planului de acţiune şi prescripţii pentru realizarea schimbării de care are nevoie pacientul;
  • Monitorizarea progreselor şi înregistrarea ameliorării problemelor pacientului;

4. Psihoterapia este confidenţială. Informaţiile furnizate de pacient în cadrul psihoterapiei sunt confidenţiale pentru a asigura securitatea şi confortul pacientului. În situaţii excepţionale, precum situaţiile în care siguranţa pacientului sau a altei persoane este pusă în pericol, psihoterapeutul va comunica pacientului necesitatea transmiterii unor informaţii către medicul de familie, psihiatru sau alte persoane implicate în viaţa pacientului. Informaţiile pe care psihoteraputul le are nu sunt transmise niciodată fară respectarea protocolului de informare a pacientului cu privire al informaţiile care trebuie comunicate.

5.  Psihoterapia este o metodă eficientă de tratament pentru probleme precum: atac de panică, anxietate, depresie, insomnie, somatizări, oboseală cronică, probleme de cuplu, renunţarea la fumat, scăderea în greutate sau controlul greutăţii etc.

 

Bibliografie selectiva:

 Burnett, P., C. & Meacham, D., 2002, Learning Journals as Counseling Strategy, Journal of Counseling and Development, 80, 4, 410-416.

 Jongsma, A., E. & Peterson, L., M., 2003, The Complete Adult Psychoterapy Treatment Planner, John Willey & Sons, INC, New Jersey.

 Jones M.,  Edwards I.,  Gifford L., (2002) Conceptual model or implementing biopsychosocial theory in clinical practice, Manual Therapy, vol. 7, p. 2-9.