Ce este tulburarea borderline

Tulburarea borderline (BPD), cunoscută și ca tulburarea de personalitate instabilă emoțională (EUPD), este un tipar de comportament anormal caracterizat prin schimbări bruște ale dispoziției, trăirea sentimentelor și emoțiilor în mod foarte intens, adeseori lipsă de empatie față de sine sau față de ceilalți și, uneori, comportament violent, abuziv și auto-vătămare.

Deși este o problemă psihologică majoră, tulburarea de personalitate borderline este destul de greu de diagnosticat, mai ales că are manifestări multiple. Persoanele care suferă de această afecțiune adoptă adeseori comportament distructiv, fie cu sine, fie cu ceilalți și au capacitate emoțională redusă, până aproape de infantilism.

Simptomele tulburării borderline

Printre cele mai comune simptome ale acestei tulburări se numără sensibilitatea pronunțată în relațiile cu ceilalți, frica de abandon sau respingere, respingerea criticii, dificultăți în reglarea emoțiilor și impulsivitatea.

În cazurile mai extreme, persoanele care suferă de BPD pot simți nesiguranță cu privire la identitatea proprie, valorile sau moralitatea proprie, pot experimenta episoade de paranoia sau chiar episoade psihotice și ruperi de realitate.

Simptome tulburare borderline:

  • Gândirea la extreme – doar în alb și negru
  • Impulsivitate
  • Imagine de sine distorsionată
  • Comportament distructiv sau auto-distructiv
  • Instabilitate în relații personale
  • Furie intensă

Persoanele cu BPD se simt copleșite de emoțiile negative (le simt mult mai intens) și au adeseori reacții disproporționate la situații punctuale.

Această afecțiune se întâlnește în special la femei (peste 90%), dar tulburarea borderline la barbati, ce în trecut era subdiagnosticată, este astăzi din ce în ce mai vizibilă.

Diferențe între tulburarea borderline și tulburarea bipolară

Adeseori, ambele afecțiuni sunt puse în aceeași oală, în special din cauza simptomelor comune: instabilitate emoțională și schimbări bruște ale dispoziției. Există însă câteva diferențe care fac din aceste sindromuri două afecțiuni diferite.

Prima și probabil cea mai importantă diferență este că în tulburarea bipolară, spre deosebire de BPD, episoadele de impulsivitate, fericire exacerbată sau, din contră, depresie majoră, se întind pe o perioadă mai lungă de timp. Tulburarea bipolară este de trei feluri:

  • Tulburare bipolară I – persoana trece prin cel puțin un episod maniacal și unul depresiv
  • Tulburare bipolară II – nu se manifestă episoade maniacale, ci doar niveluri foarte ridicate de energie (fericire exagerată) urmată de scăderea acesteia
  • Ciclotimia – o formă ușoară de bipolaritate

Tulburarea borderline este o tulburare de personalitate, nu o afecțiune psihotică majoră, așa cum este tulburarea bipolară. Și această afecțiune este caracterizată de schimbări de dispoziție, dar nu și de episoade maniacale, ideații extreme sau comportament vădit și dorința de a schimba lumea cu o atitudine aproape mesianică, așa cum este cazul în tulburarea bipolară.

Tratamentul tulburării borderline

Un psiholog sau un medic psihiatru este cel mai în măsură să pună un diagnostic, în urma unei discuții și unor chestionare.

Nu putem spune că tulburarea borderline se vindeca, dar psihoterapia este cel mai frecvent și eficient tratament în cazul BPD. Se poate folosi și tratament medicamentos în paralel. Terapia cognitiv-comportamentală și psihoterapia ajută pacientul să înțeleagă simptomele tulburării și cum să o gestioneze eficient, iar anumite anxiolitice sau antidepresive să îi regleze starea și emoțiile.