Denumită și depresie maniacală, această afecțiune mintală determină schimbări extreme de dispoziție ce alternează între episoade lungi de depresie și episoade maniacale.
În articolul următor vom explora această afecțiune, simptomele ei și posibilele tratamente.
Ce este tulburarea bipolară
În definiția de dicționar medical, tulburarea bipolară este o afecțiune psihică cu episoade alternative de depresie, manie sau hipomanie.
Există două tipuri de tulburare bipolară:
- Tulburare bipolară I – pacientul are episoade depresive alternate cu episoade maniacale cu sau fără episoade psihotice
- Tulburare bipolară II – pacientul prezintă episoade depresive mai puțin intense și schimbări de dispoziție
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă aceste schimbări de dispoziție, este necesar să aruncăm o privire asupra definiției dispoziției.
Dispoziția este emoția cuprinzătoare ce reglează comportamentul unei persoane și modul în care aceasta percepe mediul înconjurător și lumea.
Multe adjective sunt folosite pentru a descrie dispoziția, printre care: euforică, neliniștită, iritabilă, tristă, dureroasă, apatică, entuziasmată, melancolică etc.
La persoanele diagnosticate cu tulburare bipolară, dispoziția fluctuează și alternează între extreme.
La nivel de simptome, acestea se împart în două categorii, în funcție de dispoziția experimentată de pacient în acel moment. Astfel, în timpul episoadelor maniacale, pacienții au o dispoziție și o energie greu de controlat, expansivă, marcată de momente de grandomanie.
Printre simptomele clare se numără:
- Lipsa nevoii de somn – pacienții dorm foarte puțin spre deloc, nu li se pare că sunt obosiți, au prea multă energie pentru a putea intra în ciclul de somn
- Grandomanie sau exacerbarea abilităților proprii – mulți pacienți se confruntă cu sentimente exagerate legate de abilitățile proprii și au o stimă de sine exagerată
- Logoree – discursurile sunt adeseori haotice, ideile sunt exprimate fără prea mult sens; pacienții simt nevoia de a vorbi fără întrerupere
- Agitație fizică – pacienții nu pot sta locului, simt nevoia de a face cât mai multe lucruri, uneori fără a avea un scop clar
- Tendința de a se implica în activități periculoase – jocuri de noroc, activități ce implică banii, relații sexuale promiscue
- De asemenea, pot apărea și unele simptome la nivel cognitiv sau de limbaj, de mișcare sau ale funcțiilor executive ale creierului.
Persoanelor diagnosticate cu tulburare bipolară I le este greu să mențină relații interpersonale și au dificultăți în a menține un job stabil.
Uneori, aceste perioade maniacale necesită spitalizare pentru a evita accesele de auto-vătămare.
Episoadele de hipomanie au aproximativ aceleași simptome, dar nu sunt la fel de intense ca la cele de manie.
Atunci când experimentează episoadele de depresie, persoana bipolara se simte apatică, are sentimentul inutilității, se poate simți vinovată, experimentând în general tot tabloul simptomelor de depresie.
În timpul episoadelor maniacale pot apărea și simptome psihotice. Acestea sunt caracterizate prin delir (credințe puternice privind propriile abilități) sau chiar și halucinații auditive sau vizuale.
Cauzele tulburării bipolare
Această afecțiune debutează în general în adolescență sau la adulții tineri și se continuă pe tot parcursul vieții. Simptomele se fac prezente în special între 20 și 30 de ani și, foarte rar, poate apărea și la copii.
Potrivit specialiștilor, cauzele apariției acestei boli pot fi ereditare (dacă ai pe cineva în familie care suferă de această afecțiune, ești mai predispus la a o dezvolta), de mediu (la fel, dacă asiști la manifestările acestei boli în familie) sau ca dezechilibru chimic în creier.
Dezechilibrul poate fi determinat de producția neregulată a anumitor hormoni sau de funcționarea defectuoasă a unor neurotransmițători.
Diagnosticare tulburare bipolara
Această boală este o tulburare cronică, ce se extinde pe tot parcursul vieții, dar poate fi tratabilă. Nu putem spune că tulburarea bipolara se vindeca, ci mai degrabă că poate fi menținută sub control pentru ca pacienții să ducă o viață cât mai aproape de normal.
Diagnosticul se face de către medicul psihiatru, iar evaluarea este una temeinică. Medicul psihiatru va colecta informații despre istoricul familial și alte cazuri recurente în familie și va stabili un diagnostic abia după parcursul a câteva săptămâni.
Tratament tulburare bipolara
Pentru că este o afecțiune cronică, tratamentul în cazul acestei boli este unul de lungă durată. Nu putem vorbi despre un sindrom bipolar, ci despre o tulburare ce nu se vindecă, astfel că, odată pus diagnosticul, este necesară intervenția rapidă cu tratament.
Cel mai eficient tratament în cazul tulburării bipolare este tratamentul psihologic, constând în terapie cognitiv-comportamentală, alături de medicația specifică acestei afecțiuni.
Medicamentele sunt din categoria celor cu rol de stabilizator și antidepresiv. Cu medicamentația corectă, episoadele depresive și maniacale se pot reduce considerabil.
Psihoterapia joacă un rol crucial în tratamentul acestei boli, reducând considerabil episoadele extreme, spitalizările și momentele în care pacientul recurge la auto-vătămare. Cu o echipă formată dintr-un medic psihiatru și un psihoterapeut, această boală poate fi ținută sub control.
Trebuie reținut că stigma asupra acestei boli este destul de ridicată. Pacienții diagnosticați sau încă nediagnosticați au nevoie de înțelegere, răbdare și conștientizare și de un sistem de suport format din familie și apropiați.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro