Înainte de a da o definiție clară a celor două tipuri de personalitate, trebuie menționat că majoritatea oamenilor se regăsesc undeva la intersecția acestor manifestări: nu sunt nici 100% extrovertiți, nici 100% introvertiți, ci mai degrabă tind către una sau cealaltă.

Personalitatea fiecăruia este cumulul de valori, trăiri, scopuri și efectelor pe care le au acestea. Psihologul Carl Jung a fost primul care a împărțit oamenii în extroverți și introverți. Potrivit acestuia, extroversiunea sau introversiunea sunt două trăsături ale comportamentului uman și se referă la modul în care o persoană relaționează cu mediul exterior și în relațiile cu ceilalți.

Ce înseamnă extrovertit și introvertit

Așa cum menționam mai devreme, tipul de personalitate introvertită versus cea extrovertită înseamnă modalitatea cu care interacționăm cu lumea exterioară.

Introvertiții sunt acele persoane care se simt cel mai bine în solitudine, care preferă activitățile indoor, care își încarcă bateriile prin relaxare, liniște, și care delimitează socializarea, întrucât îi poate face să se simtă epuizați.

La polul opus, extrovertiții sunt persoanele despre care se spune adeseori că sunt “sufletul petrecerii”. Preferă socializarea, ieșitul, întâlnirile cu oamenii și se simt cel mai bine când se află în lumina reflectoarelor.

Desigur, nu înseamnă că o persoană este mai avantajată în viață dacă dezvoltă un anume tip de personalitate. De asemenea, nu înseamnă că o persoană introvertită nu poate dezvolta trăsături extrovertite sau invers.

Persoanele introvertite sunt mai rezervate, mai liniștite și mai puțin expansive, spre deosebire de persoanele extrovertite care se simt cel mai bine atunci când reușesc să socializeze cât mai mult. Așadar, ce inseamna introvertit si extrovertit?

Cum se manifestă extraversiunea

Persoanele extroverte sunt cele care își iau energia din jurul lor – locurile, oamenii, evenimentele sociale.

Ce inseamna sa fii extrovertit?

Aceste persoane au o personalitate îndrăzneață, expansivă, și se simt adeseori foarte bine în contexte sociale sau în lucrul în echipă.

Dacă ești extrovertit înseamnă că îți este mult mai ușor să treci la acțiune, spre deosebire de reflecția lungă caracteristică introverților.

De asemenea, celor extrovertiți le este mai la îndemână să organizeze grupuri, să preia controlul și interacțiunea dintre membri, să devină chiar liderul grupului. Pentru ei, momentele în care strălucesc cu adevărat sunt și momentele care îi încarcă cu energie.

Datorită personalității concentrate pe acțiune și mai puțin pe reflecție, extroverții le pot părea impulsivi unor oameni.

O altă caracteristică a acestui tip de personalitate este exprimarea fățișă a gândurilor și emoțiilor. Persoanele extroverte nu au o problemă în a arăta că se confruntă cu o situație, ba mai mult își exprimă toate gândurile legate de această situație și caută adeseori opinii în jur.

De asemenea, preferă să vorbească mult și nu întâmpină probleme în a-și exprima sentimentele și opiniile.

Persoanele extrovertite sunt sociabile, au un cerc larg de apropiați, pot lega ușor conversații, și sunt adeseori mai optimiști cu privire la anumite situații.

Iată așadar ce inseamna sa fii extrovertit.

Alte caracteristici

  • Decizii rapide
  • Optimism și pozitivism
  • Preferă mediile dinamice
  • Gândesc cu voce tare

Cum se manifestă introversiunea

Pentru persoanele introvertite, energia vine de obicei din interior. Astfel, aceste persoane sunt mai orientate către introspecție. Atunci când cineva introvertit se confruntă cu o situație, tinde să acorde mai multă atenție și mai mult timp în luarea unei decizii. Introverților le place să întoarcă problema pe mai multe părți, să aducă mai multă lumină asupra fațetelor acesteia, iar mai apoi să ia o decizie.

Ce inseamna introvertit?

Spre deosebire de persoanele extrovertite, introverților le face mai bine să petreacă timp singur sau în compania persoanelor pe care le cunosc mai bine. Nu se simt confortabil să facă small talk, și, adeseori, nu au resorturile interioare de a duce discuții cu oamenii pe care abia i-au cunoscut.

Persoanele introverte sunt un pic mai sensibile la critică și feeback negativ și urmăresc adeseori să evite situațiile conflictuale.

Persoanele introvertite sunt de obicei, și persoane foarte creative. Petrecând atât de mult timp în reflecție și gândindu-se la idei noi, își exersează imaginația. Nu le este ușor să își exprime ideile verbal, așa că aleg scrisul, muzica sau alte arte.

În contexte sociale, persoanele introvertite sunt cele care preferă să aibă discuții mai profunde cu oamenii și care adoptă de obicei un comportament observant. Se așează în spate, nu vorbesc foarte mult, nu își exprimă foarte des opiniile proprii și nu o fac aproape deloc dacă se simt inconfortabil.

Persoanele care preferă să își încarce bateriile în solitudine după o zi lungă sunt, cel mai probabil, introvertite.

Preferă un cerc restrâns de prieteni, dar nu înseamnă că favorizează solitudinea tot timpul. Uneori, pot deveni și ei vocali, mai ales atunci când se simt confortabil alături de prietenii apropiați.

Introversiunea nu este același lucru cu timiditatea. Persoanele timide au și o doză de anxietate atunci când sunt nevoite să socializeze sau să iasă din zona lor de confort. În cazul introverților, nu putem vorbi de anxietate. Introversiunea nu trebuie astfel confundată cu anumite tulburări comportamentale și afecțiuni precum anxietatea socială, depresia sau alte tipuri de tulburări.

Ambiverții

Dacă până acum am vorbit despre cele două personalități majore, trebuie menționat că există și un al treilea fel de personalitate: ambiversiunea.

Ambiverții reprezintă o categorie de mijloc între cele două personalități și sunt, de obicei, oameni cărora le este ușor și să socializeze, dar au nevoie și de momente de solitudine pentru a se încărca cu energie.

Oamenii cu acest tip de personalitate au talentul de a asculta, se implică ușor în comunicare, sunt destul de convingători și își pot exprima cu ușurință trăirile interioare.

Flexibilitatea este cel mai mare avantaj al acestui tip de personalitate. Ambiverții se deschid ușor, și sunt de multe ori spontani. Situațiile sociale nu îi încordează și nici nu îi epuizează, dar au tendința de a alege și să se izoleze atunci când simt că au nevoie să își încarce bateriile.

Unii oameni i-ar descrie ca fiind foarte liniștiți, pe când alții ca fiind foarte sociabili. Acest aspect depinde de personalitatea pe care o dezvoltă în anumite situații. Astfel, la locul de muncă ei pot fi cei liniștiți, pe când în grupul de prieteni pot fi mai vocali.

Pentru ambiverți însă, unele situații se pot dovedi dificile tocmai din cauza inabilității lor de a conduce situația către ceea ce își doresc. Dacă extrovertiții știu clar că vor să socializeze, iar introvertiții știu clar că preferă solitudinea, ambiverții găsesc dificilă această separare clară.

Astfel, este foarte probabil ca un ambivert să își piardă motivația de a face ceva și să nu aibă un argument pentru acest aspect. Important este ca în acele momente ambiverții să încerce să privească problema din mai multe unghiuri și să găsească acele elemente ce le conferă motivație să meargă mai departe.