Copilăria este o perioadă crucială în dezvoltarea unei persoane. Experiențele din această etapă pot influența puternic modul în care individul va naviga prin viață ca adult. Din păcate, nu toți copiii au parte de o copilărie fericită și lipsită de traume.

Traumele din copilărie pot avea un impact profund asupra vieții adulților, influențându-le relațiile, sănătatea mentală și chiar succesul în carieră.

Ce sunt traumele din copilărie?

Traumele din copilărie pot lua mai multe forme, de la abuz fizic și emoțional până la neglijare, divorțul părinților sau decesul unei persoane dragi. Aceste experiențe pot provoca stres major și pot afecta dezvoltarea emoțională și psihologică a copilului.

De asemenea, pot lăsa răni adânci care persistă în viața adultă.

Cum putem clasifica traumele din copilărie?

Traume cu „T” si trume cu „t”: Traume cu „T” foarte vizibile ca moartea unui parinte, un accident, asistare la agresiune fizica si trume cu „t” care inseamna o dinamica relationala care trece neobservata.

Traume de soc sau relationale: sau pot fi clasificate in traume de soc care implica fiziologia si traume relationale.

Impactul traumelor din copilărie asupra relațiilor

Traumele din copilărie pot afecta modul în care o persoană se raportează la ceilalți în relațiile sale. Un adult care a suferit traume poate avea dificultăți în a construi și menține relații sănătoase.

Problemele de atașament pot apărea, iar încrederea în ceilalți poate fi afectată profund. De asemenea, pot apărea tendințe de izolare sau evitare a relațiilor apropiate.

Sănătatea mentală și emoțională

Traumele din copilărie sunt strâns legate de problemele de sănătate mentală în viața adultă. Persoanele care au suferit traume pot fi predispuse la tulburări de anxietate, depresie și stres post-traumatic.

Ele pot experimenta amintiri dureroase ale evenimentelor traumatice sau pot avea coșmaruri recurente. Tratarea acestor probleme necesită adesea intervenție terapeutică specializată.

Traumele din copilărie pot influența puternic autopercepția și încrederea în sine a adulților. Persoanele care au suferit traume pot avea tendința să se vadă în mod negativ sau să aibă o imagine scăzută despre propriile abilități și valoarea personală.

Acest aspect poate afecta deciziile importante, cum ar fi alegerea carierei sau implicarea în relații sănătoase.

Reproducerea ciclului traumatic

Un alt aspect important al impactului traumelor din copilărie este tendința de a reproduce modelele traumatice în propria familie. Adulții care au suferit traume pot avea dificultăți în a fi părinți sănătoși și în a oferi un mediu sigur și de sprijing pentru propriii copii.

Acest lucru poate perpetua ciclul traumei de-a lungul generațiilor.

Un alt aspect al impactului traumelor din copilărie poate fi dezvoltarea de mecanisme de adaptare dăunătoare. Persoanele pot recurge la abuzul de substanțe, comportamente autodistructive sau alte mecanisme de evitare pentru a face față durerii și stresului asociat traumelor.

Vindecarea traumelor din copilărie

Cu toate că impactul traumelor din copilărie poate fi profund, vindecarea și recuperarea sunt posibile. Terapia este un instrument esențial în acest proces. Un terapeut specializat poate ajuta individul să exploreze și să înțeleagă traumele din copilărie, să dezvolte mecanisme sănătoase de adaptare și să învețe să construiască relații sănătoase.

Terapia NARM este un model de explorare a identității din punct de vedere relațional, fiziologic și biologic și face referire la capacitatea de relaționare cu tine însuți sau cu ceilalți.

Este un model avansat de intervenție în traumă pentru că abordează toate aceste elemente în același timp:

  • cognitiv – toate gândurile și toate ideile pe care le avem despre cum funcționează lucrurile cu noi sau cu ceilalți
  • emotional – toate reacțiile emoționale exprimate sau neexprimate de care ne este teamă sau nu
  • fiziologic – toate emoțiile au un ecou visceral, somatic în noi

Citeste mai mult despre Vindecarea traumelor din copilarie prin terapia NARM

Traumele din copilărie au un impact semnificativ asupra vieții adulților. Ele pot afecta relațiile, sănătatea mentală, încrederea în sine și modul în care o persoană se raportează la propria sa experiență de viață.

Cu toate acestea, vindecarea și recuperarea sunt posibile prin terapie și suport adecvat.

Este esențial să recunoaștem și să oferim sprijin persoanelor care au suferit traume în copilărie, pentru a le ajuta să-și construiască drumuri sănătoase și pline de sens în viața lor de adulți.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro