Deși confundată des cu încrederea de sine, stima de sine este diferită, și se definește ca fiind valoarea pe care noi o atribuim propriei persoane și credința că merităm o viață sănătoasă, împlinită și fericită. Dar dacă nu avem suficientă stimă de sine și este nevoie să o creștem? De unde putem începe?

Care sunt atributele stimei de sine

  • Stima de sine vine din interior și nu trebuie reglată de nimeni altcineva în afara propriei persoane
  • Stima de sine este o nevoie umană esențială, ce ne ajută să navigăm prin provocările vieții cu energie, curaj și motivație
  • Stima de sine este legată de gândurile și comportamentele noastre

Care sunt efectele unei stime de sine scăzute

De cele mai multe ori, nivelul scăzut al stimei de sine își are originea în copilărie și poate fi rezultatul direct al unor evenimente traumatizante, precum abuzul verbal, fizic sau sexual, dar și lipsa atenției sau atenția inconsistentă pe care o primește un copil.

De-a lungul vieții, stima de sine poate fi dezamorsată de alte evenimente traumatizante precum divorțul, moartea cuiva drag, relații dificile sau toxice sau abuzul.

Relația dintre stima de sine și starea mentală este una foarte puternică: stima de sine scăzută poate conduce la tulburări mentale, care la rândul lor conduc și mai mult la subminarea stimei de sine.

Care sunt semnele stimei de sine scăzute?

Sindromul impostorului – este o anxietate în care o persoană afișează o încredere falsă, fiind mereu în alertă că cineva va descoperi adevăratul sine, cel pe care îl consideră defectuos.

Victimizarea – o persoană va apela la sentimentul de neajutorare completă în fața provocărilor. Se va compătimi și se va baza pe alte persoane pentru rezolvarea problemelor.

Rebeliunea – persoana va părea indiferentă la părerile celor din jur, ceea ce este fals. Va recurge adesea la furie sau acte de rebeliune pentru a-și potoli sentimentele de inferioritate.

De asemenea, dialogul intern negativ are potențialul de a influența destul de mult stima de sine. Cineva cu o stimă de sine scăzută își va repeta adesea că nu se va descurca la școală sau la locul de muncă, că nu îi place nimic la propria persoană, că nimeni nu este interesat de ceea ce are de spus sau ce i se întâmplă și ca alți oameni merită mai multă fericire.

Aceste gânduri negative pot deveni atât de dese încât o persoană le va percepe ca fiind adevărul, nu o capcană.

Cum putem crește stima de sine

Făcând pace cu trecutul – este important să înțelegem că dacă părinții nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie în copilărie nu este pentru că nu merităm, ci pentru că adulții nu sunt perfecți și pot greși și ei.

Alegerea oamenilor potriviți – este important să ne înconjurăm de oameni care ne apreciază pentru ceea ce suntem.
Îndoindu-ne de gândurile negative – este un exercițiu care poate necesita mult antrenament, dar nu este imposibil de realizat. De ex., atunci când ne gândim “persoana X mă urăște”, este bine să ne dăm câțiva pași înapoi și să ne întrebăm dacă avem cu adevărat motive să credem asta.

Hobby-urile și sportul sunt alte metode eficiente de a crește stima de sine. Ne dau sentimentul unor succese imediate și ne și schimbă imaginea de sine scăzută asupra propriului corp. De asemenea, putem încerca să ajutăm pe cineva cu ceva. Sentimentul că am făcut un lucru bun pentru altcineva poate aduce satisfacție și pentru sine.

De asemenea, psihoterapia este printre cele mai eficiente metode pentru creșterea stimei de sine. Un psihoterapeut ne poate ghida în descoperirea originii stimei de sine scăzute, dar și care sunt metodele eficiente pentru tine pentru a cultiva o stimă de sine ridicată.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro