Lipsa încrederii în sine este o atitudine foarte des întâlnită și, conform specialiștilor, își are originea în copilărie. Un copil criticat des, care nu a fost susținut în experiențele personale de viață, va dezvolta un comportament critic la adresa propriei persoane și stări emoționale proaste, ce vor fi și mai accentuate în viața de adult. Cum o putem defini și cultiva?
Ce este încrederea în sine
Pentru specialiștii în psihologie și dezvoltare comportamentală, încrederea în sine se definește ca nivelul de siguranță pe care un individ îl are asupra propriilor abilități. Cu alte cuvinte, încrederea pe care o avem în propria judecată de a face față cu succes provocărilor vieții.
Când avem încredere în propriile capacități, motivarea și energia de a atinge anumite obiective sunt mai mari. De asemenea, fiecare succes sau provocare dusă la capăt ne aduce mai multă împlinire sufletească și bucurie atunci când suntem încrezători în forțele proprii.
Deși adeseori confundate, încrederea în sine nu este același lucru cu stima de sine. Stima de sine înseamnă capacitatea de a face față provocărilor vieții plus admirația/iubirea de sine.
Există însă și posibilitatea ca stima de sine să fie prea ridicată sau prea scăzută, caz în care vorbim despre o diminuare a calității vieții.
Stima de sine prea ridicată poate veni din narcisism, adică un nivel ridicat de egoism, cu o percepție mult ridicată asupra propriilor skill-uri și talente.
În oglindă, stima de sine prea scăzută se traduce în nerespectarea propriei persoane, dar și credința că nu meriți succes, iubire sau o viață fericită.
Este important așadar să menținem un nivel optim al stimei de sine, adică să conștientizăm aspectele dăunătoare, unde mai putem lucra și ce putem elimina din propriul set de valori și gândire.
Cum putem antrena încrederea în sine
Este bine știut că încrederea în sine se traduce într-o viață mai împlinită și mai fericită. Un copil încrezător în forțele proprii va lua note mai bune la școală și se va transforma într-un adult care înțelege cum să performeze mai bine și să se bucure mai mult de succesul propriu.
Care sunt atributele încrederii în sine?
- Mai puțină anxietate pentru rezultate
- Mai puțin stres legat de cum performăm
- Valoare de sine ridicată
- Mai multă energie și motivație de a duce la capăt proiectele personale și profesionale
- Plăcerea de a interacționa social, fără teama de a fi judecat
Cum o putem cultiva?
Putem începe chiar și cu postura corpului. Se pare că poziția corpului transmite semnale către creier despre starea actuală a individului. Dacă ai nevoie să te simți încrezător, poți porni de la postură: spatele drept, umerii în spate, relaxat și zâmbitor.
De asemenea, este bine știut că activitatea fizică regulată face minuni pentru creier. Sportul eliberează endorfine, care la rândul lor creează o stare bună de spirit și mai multă încredere asupra propriei persoane.
Asumarea greșelilor este o altă modalitate de a cultiva încrederea în sine. Este bine de reținut că greșelile vor sta mereu înaintea succesului. Ca să avem succes este bine să și greșim, să învățăm din propriile greșeli și să ne asumăm slăbiciunile.
Un alt truc bun este să stabilești obiective clare și măsurabile înainte de a începe un proiect, fie că este el personal sau profesional. Astfel, vei avea așteptări bine setate și nu te vei mai demoraliza atunci când poate nu ai atins un anume punct din obiective.
Și nu în ultimul rând, dialogul intern pozitiv joacă un rol foarte important în încrederea de sine. Feedback-ul pozitiv pe care îl primim din afară este binevenit, dar nu trebuie să îl căutăm activ. Este bine să purtăm discuții calde, cu blândețe și cu încurajare cu propria persoană. În definitiv, este cea mai importantă relație pe care o avem.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro