Sedentarismul este un fenomen ce se caracterizează prin perioade lungi de inactivitate sau ședere prelungită. Sedentarismul se află în corelație directă cu apariția mai multor afecțiuni de sănătate, dar, din păcate, este un fenomen des întâlnit în societatea modernă.

Pentru cei mai mulți dintre noi, zilele obișnuite implică foarte puțină mișcare: suntem obișnuiți să luăm transportul în comun sau mașina personală până la birou, petrecem multe ore pe scaun și terminăm ziua cu sesiuni de ședere prelungită în pat la televizor sau pe internet.

Efectele sedentarismului la nivel fizic

Așa cum menționam mai sus, efectele sedentarismului se traduc în apariția problemelor de sănătate.

Diabetul, bolile de inimă și osteoporoza sunt doar câteva dintre ele.

Printre efectele nedorite ale sedentarismului se numără și îmbătrânirea prematură, riscul apariției cancerului, afectarea posturii și coloanei, creșterea în greutate și tulburarea metabolismului.

Sedentarismul a devenit un inamic de temut al omului contemporan. Inactivitatea prelungită poate avea consecințe fatale precum apariția bolilor cardiovasculare sau diabet, de aceea, unii specialiști consideră sedentarismul a fi mai nociv chiar și decât fumatul.

Conform estimărilor, milioane de oameni mor anual din cauza lipsei de activitate fizică. Astfel, se recomandă ca zilnic să facem cel puțin 30 de minute de mișcare moderată.

Un exemplu de mișcare moderată este mersul pe jos în ritm grăbit pentru aproximativ 5 kilometri. Un alt exemplu este mersul pe bicicletă pentru cel puțin 16 kilometri într-o oră.

De asemenea, se recomandă ca, dacă petreceți mai mult de 6 ore pe scaun într-o zi, să contrabalansați cu cel puțin o oră de exerciții fizice.

Efectele sedentarismului la nivel mental

Stilul de viață sedentar nu are efecte doar la nivel fizic, ci are impact și la nivel mental. Astfel, există o legătură între stilul de viață sedentar și apariția tulburărilor mentale. Persoanele sedentare au mai multe șanse să dezvolte simptome de depresie și anxietate pe parcursul vieții decât cele care fac mișcare regulat.

Ce soluții avem pentru reducerea sedentarismului

Combaterea stilului de viață sedentar se poate face cu pași mici, cu ajustări minore în programul zilnic. În primul rând, trebuie să ne amintim că sedentarismul are efect atât asupra prezentului, prin stările negative pe care ni le determină, dar și asupra viitorului, prin facilitarea apariției bolilor fizice.

Pentru a combate efectele acestuia este necesar ca, în primul rând, să observăm unde putem face ajustări în rutina zilnică.

  • Atunci când călătoriți cu transportul în comun alegeți să stați în picioare
  • Alegeți mersul pe jos spre birou
  • Statul în picioare în timpul pauzelor de cafea
  • Scurte plimbări în jurul clădirii de birou în pauza de prânz
  • Alarme pentru a vă ridica la fiecare 30 de minute de pe scaun
  • Petreceți-vă timpul liber afară, activ, nu pe canapea, în fața tv-ului
  • Luați scările în loc de lift
  • Alegeți să ieșiți în parc, departe de traficul urban
  • La sală încercați să lucrați acele grupe de mușchi afectate de statul pe scaun

De asemenea, este bine să împărțiți efortul fizic pe mai multe momente ale zilei pentru a nu vă simți suprasolicitați. Dacă alegeți să mergeți la sală, trebuie să aveți în vedere momentul zilei: indicat ar fi să vă faceți exercițiile fizice dimineața pentru a fi mai tonici pe parcursul zilei și pentru a controla cu succes stresul de la locul de muncă sau de acasă.

Dacă nu știți de unde să porniți în a vă schimba stilul de viață, este bine să apelați la ajutorul unui consilier, în persoana unui psihoterapeut. Cu ghidajul acestuia, veți învăța cum să abordați programul propriu, unde puteți face ajustări și cum să vă mențineți vie motivația pentru a continua să faceți mișcare cât mai mult. re cât mai mult.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro