Copleșiți, extenuați și fără chef de viață? Dacă da, este posibil să suferiți de oboseală psihică. Oboseala psihică este cauzată de activitatea mentală (cognitivă) prelungită și se traduce adeseori prin stare de epuizare și productivitate scăzută.

Netratată, poate conduce la afecțiuni precum anxietatea, burnout-ul și depresia.

Ce este oboseala psihică

De multe ori, spunem că ne simțim obosiți psihic atunci când ni s-au întâmplat prea multe evenimente care ne-au suprasolicitat, atât în viața personală, cât și în viața profesională. Acest tip de oboseală se instalează când volumul sarcinilor pe care ni le-am asumat depășește capacitatea noastră de a putea face față stresului rezultat din această aglomerare.

Oboseala psihică intervine când ne simțim copleșiți de tot ce avem pe listă și nu mai reușim să luăm decizii rationale, să fim energici sau productivi.

Uneori, oboseala poate fi și un rezultat al afecțiunilor fizice, precum bolile cardiovasculare, depresia sau bolile autoimune.

Din păcate, cu cât suntem mai obosiți psihic, cu atât facem față mai greu sarcinilor zilnice: ne e mai greu să rămânem calmi și pozitivi, luăm decizii precipitate și nu mai reușim să ne controlăm propriile emoții.

Simptomele oboselii psihice

Oboseala fizică – cele două tipuri de oboseală merg adeseori mână în mână și se influențează reciproc. Chiar dacă corpul se simte obosit, este de preferat ca seara să mergeți la o scurtă plimbare în detrimentul statului în fața televizorului.

Nu vă puteți concentra – vă este din ce în ce mai dificil să navigați chiar și printre sarcinile de rutină, vă este mai greu să articulați cuvintele necesare pentru a vă exprima coerent și vă regăsiți de multe ori în postura de a trebui să citiți sau recitiți ceva ce tocmai ați lecturat.

Sunteți mai iritabili și mai nervoși – deveniți mai ușor furios sau supărat.

Cum putem combate oboseala psihică

Prioritizați sarcinile 

Faceți o listă cu ce urmează să faceți a doua zi și încercați să prioritizați sarcinile în funcție de complexitatea lor. Începeți cu cele mai ușoare, apoi treceți la cele care necesită mai mult efort.

Instituiți un pic de rutină în viața de zi cu zi

Poate suna ciudat, dar oboseala psihică își poate avea izvorul și în multitudinea de decizii pe care trebuie să le luăm zilnic. Astfel, pentru a limita stresul de a lua decizii multe în fiecare zi, încercați să vă faceți o rutină: poate comandați aceeași cafea din același loc, poate același fel de mâncare sau poate pregătiți outfituri asemănătoare pentru a nu vă mai stresa pentru că nu știți cu ce să vă îmbrăcați.

Încercați meditația 

Câteva sesiuni de meditație pe săptămână vă pot scoate din angrenajul deciziilor și vă pot conferi claritate mentală.

Acordați-vă momente de pauză

Fie că vorbim de 15 minute, fie că ne referim la evadări de weekend sau de câte o zi liberă de la job, pauzele fac minuni pentru sănătatea noastră și pentru starea de bine. Vă veți întoarce mai energic și cu mai multă claritate pentru toate provocările ce vi se aștern.

Fiți mai atent la nevoile personale 

Oricât de egoist ar suna, este necesar să vă faceți timp exclusiv pentru dumneavoastră. Practicați înțelegerea și acceptarea, atât de sine, cât și a partenerului, dar și schimbările cu care vă confruntați în viața personală sau la locul de muncă. De asemenea, este necesar să nu vă învinuiți constant pentru greșelile pe care le-ați făcut în trecut.

Setați-vă obiective realiste

Încercați să eliminați tendința de a vă pune în spate mai mult decât puteți duce. Este bine să prioritizați lucrurile care au o însemnătate reală pentru dumneavoastră și să vă concentrați pe îndeplinirea acestora.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro