Cum ne dăm seama că ne aflăm într-o relație toxică cu partenerul sau cu alte persoane? Care sunt semnele și cum putem identifica astfel de interacțiuni între noi și ceilalți? În articolul următor vom afla ce definește o relație toxică, care sunt tipurile de relații și cum putem gestiona o astfel de situație.
O relație toxică reprezintă o relație nefavorabilă pentru noi sau pentru ceilalți. Orice relație sănătoasă are la bază respectul reciproc, admirația și răbdarea. În cazul unei relații toxice, prevalează o atmosferă încărcată, tensionată, plină de reproșuri, conflicte și neînțelegeri. Pe termen lung, o relație toxică ne poate împiedica să trăim o viață sănătoasă și fericită.
Tipuri relații toxice
Chiar și în relațiile sănătoase putem întâlni perioade de neînțelegere. În relațiile toxice însă, disfuncționalitatea este perpetuă și apare adeseori din pricina unuia sau chiar ambilor parteneri. Relațiile toxice pot apărea și între parteneri, dar și între părinte și copil sau între prieteni.
Personalitati toxice
Specialiștii în relații au identificat mai multe tipuri de tipologii de personalități toxice. Iată-le pe cele mai frecvente.
Persoana mereu furioasă
Într-o relație toxică, o astfel de persoană va avea un temperament imprevizibil. Partenerii se simt nevoiți să fie foarte atenți la ce spun și ce fac de teama de a nu stârni un comportament de furie. De cele mai multe ori, când sunt confruntate cu privire la comportamentul propriu, persoanele furioase vor da vina pe partener.
Persoana dramatică/isterică
Atunci când încerci să aduci în discuție o problemă deranjantă pentru tine (ex. partenerul nu te anunță dacă mai rămâne în oraș cu prietenii), persoana isterică va reacționa complet exagerat și își va diminua vina. Ba mai mult, te va face să te simți egoist/ă pentru că ai ridicat o astfel de problemă supărătoare pentru ea.
Persoana acuzatoare
În relațiile toxice, controlul unei persoane se poate face și prin inducerea unui sentiment de vinovăție în victimă. O persoană acuzatoare te va face să crezi că este dezamăgită de tine și că îți poți îndrepta totuși comportamentul dacă îi urmărești indicațiile. Cel mai adesea, astfel de relații iau naștere între părinte și copil.
Persoana care umilește
Acest tip de persoană te va face să crezi constant că este ceva în neregulă cu tine. Va lua în derâdere partenerul, îl va face să se simtă inutil, iar de fiecare dată când acesta își va exprima dorințele sau convingerile îl va face să se simtă penibil. Confruntat cu comportamentul lui, se va scuza spunând că glumește.
Persoana paranoică
De obicei, astfel de persoane sunt persoanele foarte geloase încă de la începutul relației. Tind să controleze partenerul în mod obsesiv, pentru a se asigura că nu sunt înșelați sau mințiti.
Persoana egoistă
O astfel de persoană nu își va îndeplini niciodată angajamentele și nu va arăta niciodată dacă este cu adevărat implicată emoțional alături de partener.
Ce e de facut
În primul rând, trebuie să te întrebi ce ai de câștigat din această relație. Dacă este vorba de un prieten/părinte/partener cu care ai clădit o relație de durată este important să te întrebi dacă poți readuce fericirea în relație, ce ești dispus să sacrifici dacă partenerul nu se schimbă și cum poți face asta.
Comportamentele toxice trebuie abordate cu calm și cu fermitate. De asemenea, este bine de știut că rareori comportamentele toxice se vor schimba. Începe prin a identifica comportamentul partenerului și prin a sugera comportamente alternative.
Dacă partenerul refuză să se schimbe, cel mai sănătos lucru ar fi să renunți la relație. Poți trece mai ușor peste un proces dureros de despărțire decât prin ani de zile de comportament toxic care nu vor face decât să îți erodeze sănătatea mentală și fizică.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro