Am raspuns invitatiei lui Daniel, realizatorul emisiunii Inima cuMinte si am vorbit despre cum sa-ti pui obiective si sa le atingi.

Doar 8-19% dintre cei care isi pun rezoluții se mai tin de ele. De ce oamenii nu reușesc să-și atingă obiectivele pe care și le pun la început de an?

De ce ne deconectam de obiectivele noastre?

E o mare diferenta intre ce stim ca e bine pentru noi si lucurile care ne indeamna in realitate sa functionam intr-un anume fel.

Foarte multe dintre comportamentele noastre sunt o solutie la dinamici interne si au o functie in economia noastra de viata.

Sa ne intrebam oare de ce nu ne dam voie sa avem succes daca ne dorim lucrul asta? Si e posibil sa fie acolo ceva care ne impiedica.

Foarte multi nu suntem atenti la noi insine, la nevoile noastre.

Foarte multe persoane nu mananca atunci cand le este foame, nu merg la toaleta atunci cand simt nevoia, amana sa se culce ca sa mai lucreze la ceva, desi sunt obositi.

Daca nu avem acest exercitiu, e foarte greu sa ne dam seama: Ce mi-as dori pentru mine anul acesta? Risc sa nu tin cont de ce as avea cu adevarat nevoie.

 

Ce inseamna depasirea zonei de confort?

Ma surprinde ideea ca a-ti depasi zona de confort ar insemna a-ti depasi nevoile fiziologice sau emotionale. A-ti depasi zona de confort a fost conceput in slujba propriei dezvoltari personale si nu in slujba ignorarii nevoilor personale.

Daca imi doresc mai mult, e foarte greu sa obtin daca nu tin cont de mine. E oarecum o antiteaza sa imi doresc ceva pentru mine, pentru binele meu, iar in proces sa incep tocmai prin a ma neglija.

Cand stabilim obiective sa ne intrebam: Care este dorinta inimii mele? Ce imi doresc cu adevarat pentru mine? Rezolutiile pot fi niste strategii despre care credem ca ne-ar aduce ce ne dorim.

Ex. Vreau mai mult timp cu copiii si sper ca asta o sa-mi aduca „ceva” ce inca nu mi-e clar sa spun in cuvinte, dar s-ar putea sa-mi aduca sau s-ar putea sa nu-mi aduca pentru ca mai mult timp cu copiii s-ar putea sa insemne o oboseala emotionala sau o oboseala fizica care nu duce la o capacitate de conexiune cu ei, la o calitate a timpului, in caz ca asta imi doresc.

E bine sa stim ce ne dorim cu adevarat si ce credem ca putem face pentru a obtine.

De unde stiu dacă mi-am pus obiectivele corecte? Ce inseamnă să-ți atingi potențialul?

Am auzit foarte frecvent acest obiectiv de a atinge potentialul maxim care este un obiectiv aliniat valorilor noastre culturale, insa ce se intampla din punct de vedere psihologic e ca vine cu o presiune foarte mare.

Corpul raspunde printr-o incordare si s-ar putea sa fie un obiectiv care nu este potrivit pentru calitatea vietii noastre.

Deja ne pune pe o directie de fuga sau lupta care este foarte utila uneori, dar nu e util sa fii intr-o reactie de fuga sau lupta pentru tot anul sau urmatorii 5 ani in conditiile in care nu am definit clar ce inseamna, sa stim daca l-am atins sau nu, sa ne oprim sa ne relaxam.

Ce putem face cand vedem că ceea ce se intamplă nu ne sustine obiectivul nostru?

Cu siguranta sunt si factori externi care unori ne blocheaza si e important sa facem o alegere, care sunt lucrurile pe care le putem adresa.

Riscul cand ne centram pe aceste piedici externe, in conditiile in care ele nu sunt in controlul nostru si nu le putem schimba este sa ratam oportunitati de a avansa care sunt in controlul nostru.

Din fericire, nu suntem doar victime ale lucrurilor care se intampla, avem aceasta capacitate de a produce efecte in propria noastra viata.