Sindromul de oboseală cronică este caracterizat prin oboseală severă și epuizare ce durează de cel puțin 6 luni. Acestor simptome evidente li se adaugă adeseori alte simptome precum deteriorarea memoriei, scăderea capacității de concentrare, tulburări de somn și o stare generală proastă.

Cum poate psihoterapia să ajute în cazul acestei afecțiuni supărătoare? Hai să explorăm împreună mai multe informații despre acest sindrom.

Simptome oboseală cronică

Așa cum am menționat mai devreme, printre simptomele evidente de epuizare prelungită și oboseală fără o cauză aparentă, se pot strecura și alte simptome ce pot indica debutul sau instalarea acestei afecțiuni comune.

Printre tulburările de atenție și concentrare și cele de somn, specialiștii au mai identificat și simptome precum:

  • Dureri musculare fără cauză aparentă
  • Iritabilitate
  • Oboseală ce nu dispare nici la 24h după efort
  • Tulburări gastrointestinale
  • Dureri de cap
  • Ganglioni limfatici umflați

De reținut, oboseala cronică afectează în mai mare măsură femeile decât bărbații și debutează în special după vârsta de 40 de ani.

Cauze oboseală cronică

Deși nu au stabilit o cauză unică vinovată pentru apariția acestei afecțiuni, specialiștii evidențiază o sumă de posibile cauze ce pot grăbi instalarea bolii:

Stresul – printre cele mai frecvente cauze se numără stresul prelungit sau cel provocat de un eveniment traumatizant din viața pacientului (moartea cuiva drag, accident, probleme în familie etc.)

Infecțiile virale – nu există o asociere clară între anumite virusuri și oboseala cronică dar, conform oamenilor de știință, se pare că mai multe persoane dezvoltă oboseală cronică în urma unei afecțiuni virale

Sistem imunitar slăbit – un alt “vinovat” pentru această afecțiune pare să fie și un sistem imunitar mai slăbit

Cum te pot ajuta ședințele de psihoterapie

În primul rând, psihoterapia te va ajuta în gestionarea simptomelor asociate acestei afecțiuni și depășirea lor înainte ca ele să îți diminueze calitatea vieții. Cu ajutorul psihoterapeutului, vei învăța tactici noi de aplicat atunci când iritabilitatea, lipsa de chef sau stările de rău îți controlează activitățile zilnice.

În al doilea rând, cu ajutorul psihoterapiei vei descoperi cum să gestionezi gândurile, comportamentul și stresul ce pot exacerba simptomele oboselii cronice.

În cadrul ședințelor de psihoterapie vei învăța cum să identifici sursele nefericirii și neajunsurilor emoționale pentru a nu lăsa loc liber emoțiilor negative să se transforme în stres și, mai apoi, în factori ce accentuează oboseala cronică.

Remedii pentru oboseala cronică

Întrucât nu există o schemă de tratament ce poate fi aplicată pentru vindecarea complete a acestei afecțiuni este necesară o abordare extinsă. Cei mai mulți specialiști îți vor recomanda un mix de dietă sănătoasă, psihoterapie și mișcare.

Odihna joacă un rol important în ameliorarea oboselii cronice. Este recomandat să încerci să îți reglezi programul de somn astfel încât să ai cicluri regulate de odihnă pentru a-ți recăpăta vitalitatea.

Un prim pas în această direcție îl reprezintă stabilirea și respectarea orelor fixe de somn.

În al doilea rând, este recomandat să urmezi o dietă care să te ajute să crești nivelul energiei din organism. Cerealele, fructele și legumele, ouăle, dar și proteina vegetală și animală sunt o sursă eficientă de energie. Dieta cât mai variată și hidratarea corespunzătoare au puterea de a face diferența în cazul acestei afecțiuni.

Nu în ultimul rând, relaxarea completează tabloul luptei împotriva oboselii cronice. Eliminarea stresului de zi cu zi și menținerea unei atitudini pozitive în fața provocărilor zilnice sunt necesare în ameliorarea simptomelor oboselii și stresului.

Psihoterapia te poate ajuta să descoperi cele mai frecvente surse de stres din viața ta și cum să le gestionezi astfel încât să nu te afecteze profund și pe termen lung sau să genereze astfel de afecțiuni supărătoare.

Ai simptome de oboseală cronică și stres prelungit și vrei să afli cum le poți gestiona? Programează-te în câteva minute la o primă ședință online.

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro