Nevroza este o tulburare mentală caracterizată de stres cronic prelungit care duce la deficit de funcționare. Nevroza este diferită de psihoză, care este caracterizată de pierderea contactului cu realitatea.

Nevrozele se caracterizează și prin anxietăți și depresii sau sentimente de inadecvare care fac viața de zi cu zi dificilă pacientului.

Diagnostic

Diagnosticul bolii se pune după ce medicul discută cu pacientul despre simptome și intensitatea acestora. De asemenea, medicul poate solicita o discuție cu familia, ce poate oferi informații prețioase despre starea pacientului.

În completarea acestei abordări, este necesară și verificarea nivelului hormonilor din corp. Hormonii tiroidieni pot avea un efect major asupra stării noastre de zi cu zi.

Dacă se detectează un dezechilibru hormonal în organism este necesară o terapie personalizată, ce de multe ori include medicamentație. Reglarea nivelului hormonilor tiroidieni poate contribui decisiv la recuperarea completă a pacientului.

Ce cauzează nevrozele

Din ce în ce mai mulți psihologi și psihiatri sunt de acord că o cauză posibilă a nevrozelor este determinată de o multitudine de factori, nu de un factor singular.

Unii psihiatri spun că nevrozele sunt un răspuns neadecvat la stres prelungit și schimbări sezoniere. Pentru alți specialiști, nevrozele pot izvorî din traumele din copilărie (abuz, maltratare, familie disfuncțională). Persoanele care suferă de nevroze fac față mai greu stresului și sunt mai instabile emoțional.

O altă teorie spune că nevrozele sunt cauzate de amintiri și impulsuri reprimate sau dorințe neîmplinite din copilărie. Anxietatea și nevrozele apar atunci când aceste impulsuri par să atenteze la partea conștientă a minții. Simptomele nevrozelor încep când mecanismul de apărare contra acestor impulsuri își pierde puterea și amenință să preia controlul.

Simptome

Simptomele nevrozei pot fi destul de variate:

  • Tristețe, depresie, iritabilitate, anxietate, stimă de sine scăzută, confuzie
  • Simptome cognitive: apariția obsesiilor, negativism, gânduri neplăcute, cinism
  • Probleme comportamentale: impulsivitate, vigilență ridicată, lentoare

În anumite situații, nevroza poate fi caracterizată și de stări violente, perfecționism, agresivitate, dependențe și comportamente sociale necorespunzătoare.

Nevroza este caracterizată prin incapacitatea de a dezvolta o personalitate mai satisfăcătoare și de neadaptare la mediul înconjurător.

Tipuri de nevroză

Nevroza depresivă

Este caracterizată de o dispoziție constant tristă. Persoanele care suferă de acest tip de nevroză au inactivitate fizică prelungită și letargie, ce determină o calitate slabă a vieții.

Aceste simptome sunt completate de anxietate, puls, transpirație și respirație accelerate.

Nevroza anxioasă

Persoanele care suferă de acest tip de nevroză simt constant o dispoziție anxioasă. Tulburarea este asociată cu hiperactivitate, nervozitate, stare de neliniște, tensiune, frică, agitație.

Nevroza fobică

Fobiile sunt temeri exagerate despre anumite obiecte sau situații.

Cele mai cunoscute fobii sunt frica de înălțime, de spații înguste, de insecte sau de șerpi. Un tip special este fobia socială. Persoanelor care suferă de acest tip de fobie le este teamă de contactul cu alte persoane sau cu situații sociale în care pot fi judecate.

Nevroza obsesiv-compulsivă

Persoanele afectate suferă de acțiuni compulsive și de gânduri care le obsedează.

Gândurile și acțiunile sunt definitorii pentru viața de zi cu zi, iar desfășurarea acesteia urmează aproape întotdeauna anumite ritualuri pe care și le stabilește persoana suferindă, dar care pot fi foarte disruptive. De asemenea, pot apărea frica și agresivitatea.

Tratament

Cea mai eficientă metodă de tratament pentru tratarea nevrozelor o reprezintă psihoterapia. Abordările cele mai eficiente sunt terapia cognitiv-comportamentală și terapiile alternative, precum terapia prin artă, muzică sau meditație.

În cazurile severe, psihoterapeutul și psihiatrul pot opta pentru medicamentație, ce poate consta în anxiolitice, antidepresive sau tratamente hipnotice.

Prin abordarea psihanalitică, psihoterapeutul încearcă să ajute pacientul să descopere amintirile și impulsurile reprimate care provoacă aceste nevroze. Astfel, pacientul își va îmbunătăți simptomele prin înțelegerea mai profundă a cauzelor.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro