De câte ori nu ai auzit pe cineva spunând că se urăște pentru ce face sau pentru cum gândește? Mai mult, de câte ori nu te-ai surprins pe tine având această atitudine la adresa propriei persoane? Iubirea de sine este un concept pe cât de abstract, pe atât de important în explorarea propriei persoane și în împământenirea unor credințe sănătoase pentru o viață cât mai așezată.
Dar ce este de fapt iubirea de sine și cum putem să o accesăm?
Iubirea de sine este o stare de apreciere pentru propria persoană, ce izvorăște din comportamentul, credințele sau gândirea pe care o persoană le aplică pentru a gestiona situațiile de zi cu zi.
Iubirea de sine trebuie să fie sinonimă cu îngrijirea de sine, aprecierea de sine și stima de sine.
Desigur, iubirea de sine are valențe diferite pentru fiecare persoană în parte – pentru unii dintre noi se poate manifesta ca mai multă grijă acordată corpului, pentru alții poate însemna prioritizarea timpului petrecut cu cei dragi în detrimentul timpului petrecut la job, iar pentru alții poate fi o combinație între cele două și o dorință de a evolua pe toate planurile vieții.
Ce înseamnă iubirea de sine pentru unii dintre noi?
Iubirea de sine poate căpăta multe forme, printre care:
- A vorbi despre sine și cu sine cu multă compasiune și înțelegere
- Prioritizarea propriei persoane
- Să fii sincer cu tine
- Să fii bun cu tine
- Să setezi limite clare
- Să te ierți atunci când greșești
La un alt nivel, iubirea de sine se poate translata și prin mai multă grijă pentru propriul corp. Astfel, când practici iubirea de sine:
- Îți asculți propriul corp
- Iei pauze și prioritizezi odihna
- Lași telefonul deoparte și socializezi
- Mănânci sănătos
- Faci sport
- Te îngrijești de aspectul fizic
Cum să te iubești mai mult
Iubirea de sine ne motivează să luăm decizii mai sănătoase în viață. Când te pui pe tine însuți pe un piedestal ești mai înclinat să faci acele alegeri care contribuie la bunăstarea ta. Dar cum poți începe să te iubești mai mult?
Un prim pas este să îți setezi câteva obiective realiste legate de activitățile fizice pe care le poți face și cum să îți îmbunătățești sănătatea fizică.
Apoi, te poți concentra pe pașii pe care îi poți face la nivel mental:
- Să înveți să impui limite atunci când este necesar
- Să începi să faci loc pentru obiceiurile sănătoase – fie că înveți să gătești sau că vrei să te lași de fumat
- Să fii constient – oamenii care sunt mai atenți la sentimentele proprii și la ceea ce simt tind să ia decizii mai sănătoase pentru ei
- Să fii atent la semnele corpului – să cultivi o alimentație sănătoasă, să mergi la doctor încă de la simptome incipiente și să îți îngrijești bine corpul
- Să acționezi pe baza a ceea ce îți dorești, nu doar ce ai nevoie – să iei deciziile care te fac fericit/ă fără a te mai gândi atât de mult la consecințe sau la ce pot spune ceilalți
Surse: https://www.bbrfoundation.org/blog/self-love-and-what-it-means#:~:text=Self%2Dlove%20is%20a%20state,well%2Dbeing%20to%20please%20others.
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-upside-things/201911/self-love
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro