Ai auzit probabil de nenumărate ori despre efectul Placebo. Dar ce este este el și cum este folosit în medicină? În acest articol vom explora definiția acestui efect și cum și dacă ne poate ajuta să vindecăm anumite afecțiuni.
Ce este efectul Placebo
În medicină, cercetătorii folosesc efectul Placebo pentru a determina eficiența anumitor tratamente. Spre exemplu, într-un studiu, o parte dintre participanți vor primi un medicament, iar ceilalți un tratament placebo, fără a li se comunica despre ce tratament este vorba.
Astfel, cercetătorii pot compara rezultatele și eficacitatea medicamentului.
Uneori, există posibilitatea ca o persoană să aibă un anume răspuns la tratamentul placebo. Simptomele ei se pot ameliora sau, din contra, se pot înrăutăți. În unele condiții medicale, un tratament placebo poate avea un efect pozitiv chiar și atunci când oamenii știu că iau un tratament placebo. Dintre acestea, amintim sindromul intestinului iritabil, depresie, dureri sau menopauză.
Cum functioneaza efectul Placebo
În general, pentru a înțelege cum functionează efectul Placebo, cercetătorii s-au concentrat asupra relației dintre corp și minte. Cea mai populară opinie printre specialiști se referă la așteptările pe care și le creează o persoană asupra medicamentului. Astfel, în cazul în care o persoană se așteaptă ca o pastilă sau un tratament să îi facă bine, se pare că este posibil ca propriul corp să creeze efecte apropiate sau similare medicamentelor.
Unii specialiști sunt de părere că există și o corelație între nivelul de așteptare și efectul unui tratament Placebo: cu cât persoana crede mai tare în eficiența tratamentului, cu atât există șanse mai mari să simtă unele îmbunătățiri.
Se pare că efectul Placebo se declanșează tocmai din această încredere a persoanei în eficiența tratamentului și în așteptările pe care ea le are de a se simți mai bine.
Anumite studii au arătat că există modificări semnificative la nivel neuronal când se administrează un tratament de tip Placebo.
Se pare că administrarea acestui fel de tratament, alături de așteptările proprii, creează un efect calmant și reduce nivelul de stres și emisia de cortizol, hormonul stresului.
De asemenea, s-a constatat că efectul Placebo poate produce și elibera endorfine, hormonii calmanți ai organismului.
Afectiunile care raspund la efectul Placebo
Depresia
Cercetătorii sunt de părere că există o legătură strânsă între medicamentele ce se administrează pentru depresie și tratamentul Placebo. Se pare că medicamentele Placebo aduc ameliorări în simptomele depresiei.
Durerile cronice
Efectul Placebo este și mai puternic atunci când persoana în cauză știe că i s-a administrat Placebo. Se pare că Placebo stimulează eliberarea de endorfine, ceea ce în schimb duce la apariția unui efect analgezic natural și deci reducerea durerii.
Tulburări de anxietate
Se pare că eficiența efectului Placebo se studiază și în cazul medicamentelor pentru anxietate. În tratamentele pentru anxietate, tratamentul Placebo trebuie folosit în special în paralel cu psihoterapia. Împărtășirea temerilor și gândurilor negative ajută mult la ameliorarea simptomelor anxietății și, în final, la dispariția acestora.
Sindromul intestinului iritabil
În ceea ce privește persoanele cu intestin iritabil, cercetătorii au observat rate foarte mari de eficacitate la administrarea unui medicament de tip Placebo, chiar și când participanții știu că iau un medicament de acest fel.
Epilepsia
Unii specialiști vorbesc de o rată de până la 50% de reducere a episoadelor epileptice în cazul persoanelor cărora li s-a administrat un tratament de tip Placebo, dar aceste date nu sunt încă suficient de concludente.
Tusea
Și o afecțiune simplă precum tusea poate fi ameliorată prin intermediul unui tratament de tip Placebo.
Controverse legate de Placebo
Deși eficiența este din ce în ce mai des demonstrată, există unele controverse legate de administrarea tratamentelor de tip Placebo. Există îngrijorarea că administrarea Placebo ar întârzia ameliorarea reală a stării de sănătate a persoanei.
Tratamentele Placebo ar putea fi administrate persoanelor care tind să își autoadministreze medicamente puternice atunci când nu este necesar (ex. antibiotice).
De asemenea, există o controversă de ordin moral – medicul care administrează pacientului un tratament Placebo îi ascunde de fapt adevărul, inducându-l în eroare. Acest lucru poate fi moral îndoielnic, chiar dacă duce la ameliorarea stării de sănătate a pacientului.
Deși efectul Placebo este încă îndelung studiat, nu putem contesta puterea vindecătoare a minții. Menținerea unei atitudini pozitive, încrederea că ne vom vindeca și vom trece peste boală va ajuta întotdeauna.
Dacă tu sau cineva drag ție are nevoie de ajutor în a naviga apele tulburi ale unei afecțiuni, cea mai simplă și la îndemână soluție este psihoterapia individuala. Cu ajutorul psihoterapiei poți învăța cum să menții o atitudine pozitivă, cum să combați efectelor simptomelor supărătoare și cum să îți construiești propria perspectivă asupra bolii pentru a putea trece mai ușor prin ea.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro