Am raspuns invitatie Secom si am vorbit despre problemele emotionale cu care ne confruntam in pandemie, despre singuratate si cat de importante sunt relatiile si cum putem gestiona stresul si anxietatea.
Impactul pandemiei asupra vietii emotionale
O data cu pandemia si efectele ei, cei mai multi oameni au resimtit un impact asupra vietii emotionale. Este o schimbare, nu neaparat ca problematica, ci ca frecventa – a crescut frecventa persoanelor care se confrunta cu anxietate sau depresie.
Relatiile cu cei apropiati
Un lucru care se intampla din ce in ce mai des in ultimii ani este tendinta noastra de a emite o parere vizavi de cei din jurul nostru. Avem tendinta de a spune ca e bine sau ca e rau ceea ce gandeste celalalt, lucru care, pana la urma… numeni nu stie exact cum e corect. Credem ca putem avea o relatie doar daca suntem de acord. Un antidot ar fi o atitudine de curiozitate pentru lumea celuilalt. Nu trebuie sa-l convingem pe celalalt sa aiba o anumita opinie si exista o gramada de elemente emotionale care il impiedica sa ne impartaseasca opinia deoarece nu se simte in siguranta.
Schimbarile aduse de pandemie in stilul de viata
Persoanele singure au devenit si mai singure, iar persoanele care sunt in familii n-au mai avut momente de singuratate si de liniste si au fost fortate sa imparta totul, tot timpul. De-a lungul timpului, grupul ne-a ajutat si ne da sentimentul de siguranta. Sa fim in relatii ne face sa ne simtitm in siguranta si sa normalizam multe dintre reactiile pe care noi le avem. Suferinta este una, dar in momentul in care o duci singur, mai e o suferinta care se adauga.
Gestionarea anxietatii si a stresului
Este o puternica legatura intre minte si corp. Daca incep sa ma relaxez fizic, acest mesaj de la corp transmite creierului ca sunt in siguranta. Este foarte important ca fiecare dintre noi sa-si gaseasca aceste momente de pauza de la vigilenta.
Consecintele psihoemotionale ale pandemiei
Cei mai impactati sunt deja copiii care trebuie sa se adapteze la reguli care nu sunt specifice fiziologiei varstei: sa nu se vada cu prietenii, sa stea singuri in casa, sa nu poata interactiona cu parintii sau parintii sa nu fie disponibili pentru ei. Studiile spun deja ca ca rata problemelor de sanatate mintala a inceput sa creasca.
Global, sunt si niste castiguri cum ar fi timpul flexibil de munca. Un alt element care e util, mai ales ca toate tarile s-au confruntat cu limita sistemului de sanatate: putem invata ca e foarte importanta responsabilitatea personala pentru sanatatea noastra.
Recomandari
- O recomandare poate fi de atentie spre propriile nevoi si un timp personal care trebuie programat sau luat constient si voluntar, care nu apare in mod spontan intr-o prima faza.
- Sa observam modul in care ne tratam si cat de critici si duri suntem cu noi si chiar sa ne permitem sa fim imperfecti, indiferent ce inseamna asta.
- Acelasi tratament merita aplicat si celorlalti, sa-i judecam mai putin, sa-i criticam mai putin si sa nu asteptam lucruri care nu sunt rezonabile.