Internetul este unul dintre cele mai mari progrese tehnologice pe care omenirea le-a avut până în prezent. Apariția internetului a schimbat felul în care lucrăm, în care ne raportăm la ceilalți și ne organizăm viața de zi cu zi, de la cumpărături online până la accesul la servicii.
Deși internetul este poate printre cele mai utile tehnologii ale omenirii, există însă și o îngrijorare asupra timpului petrecut pe internet: cum facem să delimităm granița între timp util pe internet și dependență?
Ce este dependenta de internet
Dependența de internet este o dependență la fel ca toate celelalte dependențe, precum cele de alcool sau droguri. Putem vorbi de dependență în momentul în care o persoană simte nevoia de a petrece mai mult timp în mediul virtual decât în viața de zi. Astfel, ajunge să își neglijeze viața personală, să aibă probleme în viața profesională și să se desprindă aproape complet de viața socială.
În momentul în care o persoană nu mai are acces la internet începe să dezvolte o pleiadă de emoții negative.
Cauzele si simptomele dependentei de internet
Persoanele care suferă de depedență de internet simt nevoia să fugă din lumea reală și să se refugieze în lumea nemărginită a internetului, unde pot fi ce își doresc, fără limite.
Cauzele cele mai frecvente sunt:
Expunerea constantă la tehnologie
Așa cum spuneam mai sus, majoritatea aspectelor vieții sunt controlate de accesul la internet. Spre exemplu, un loc de muncă în prezent necesită în mai toate cauzele o conexiune la internet.
Probleme de natură psihologică
Persoanele care suferă de depresie sau anxietate sunt mai predispuse să caute sprijin emoțional pe internet.
Gratificare instantă
Pe internet putem găsi orice avem nevoie după câteva click-uri: validare socială, servicii, pornografie etc.
Dorința de evadare din lumea reală
Internetul este o lume nemărginită. Pentru că ne face să ne simțim bine și să uităm de problemele din lumea reală, îl vom accesa din ce în ce mai des.
Anxietatea socială
Foarte multe persoane care simt nevoia să se refugieze în lumea virtuală au de fapt dificultăți în a crea relații de calitate în lumea reală. Le este teamă sau sunt prea timide să facă conexiuni în viața reală, așa că își creează o anume personalitate pe internet, unde se simt mai confortabil și mai ușor acceptați.
Exemple de dependente:
Dependenta de smartphone
Telefonul mobil smart a devenit o extensie a noastră în viața de zi cu zi. Cu ajutorul lui ne programăm viața, setăm alarme pentru a doua zi, comandăm mâncare, socializăm cu oameni aflați la depărtare șamd.
Cu toate că este un instrument util, smartphone-ul și utilizarea lui prelungită ne poate predispune la depresie și anxietate, întrucât limitează contactul uman cu ceilalți oameni și ne transformă în persoane mai puțin pregătite pentru a naviga printre cerințele societății.
Dependenta de social media
În social media, suntem din ce în ce mai dispuși în a crea o imagine falsă și idealizată a propriei persoane. Căutam validare de la cunoscuți sau chiar de la străini, suntem atenți să arătăm doar partea frumoasă a vieții personale și profesionale și, în general, suntem o versiune idealizată a ceea ce suntem cu adevărat. Din păcate, simplul fapt că ne comparăm propriile vieți cu ale celorlalți oameni fără să știm ce este cu adevărat în spate, ne poate impinge către depresie și scăderea stimei de sine.
Dependenta de jocuri video si de jocuri de noroc online
Printre simptomele acestei dependențe se numără izolarea socială, atenția îndreptată exclusiv către joc, schimbări bruște de dispoziție.
Dependența de jocuri de noroc online este la fel de periculoasă ca cea din viața reală. Poate crea probleme financiare grave și poate interfera cu sarcinile de serviciu.
Dependenta la copii
Copiii învață să folosească gadgeturile smart încă de dinainte să învețe să scrie sau să citească. Pentru ei, cei născuți în era digitală, smartphone-ul sau tableta reprezintă o extensie naturală a vieții de zi cu zi. Pandemia a accentuat și mai tare nevoia folosirii dispozitivelor smart, odată cu trecerea cursurilor în mediul online.
Tratament
Primul pas în gestionarea acestei dependențe este acceptarea faptului că există o problemă în acest sens. În timp, dependența se poate adânci, cu efecte din ce în ce mai grave. Cel de-al doilea pas este să apelăm la ajutor specializat în cazul în care observăm la noi sau la cei din jur simptome ale dependenței de internet. În acest caz, psihoterapia poate fi un tratament de succes.
Cum sa nu devenim dependenti de internet
Putem începe prin a ne limita conștient accesul la internet sau la anumite aplicații pe telefon. De asemenea, este important să socializăm în aer liber, cu alți oameni (un sport ca hobby poate fi o soluție) și să renunțăm la a mai verifica telefonul înainte de culcare.
O altă recomandare este schimbarea stilului de viață. Sportul este un excelent eliberator de dopamină (hormonul fericirii) și poate fi primul pas către un stil de viață mai puțin dependent de online.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro