Anul 2020 a fost pentru fiecare dintre noi un an special in felul lui.

Ne-am descoperit limite pe care poate nu stiam ca le avem, ne-am descoperit capacitati pe care poate nu stiam ca le avem, am descoperit ca putem sa ne depasim propriile limite; unii dintre noi am descoperit ca nu suntem singuri, unii dintre noi am descoperit, poate, ca suntem mai singuri decat credeam.

Cu totii am simtit si am trait intens in anul 2020, si fiecare dintre noi si-a luat propriile lectii si a tras propriile concluzii.

Dupa acest an care a trecut, invitatia mea este sa ne uitam la cum sa ne pregatim, la nivel personal pentru a face fata cu success provocarilor si responsabilitatilor pe care le avem fata de noi si fata de cei dragi in noul an, 2021.

Iata cateva directii care ne pot fi utile :

Sa fim atenti la ce simtim, la emotiile nostre:

Anul trecut ne-a pus fata in fata cu viata noastra emotionala.

Desi anul trecut a fost anul celor mai mari provocari pentru sanatatea fizica, am putut vedea mai bine cat de importanta este sanatatea nostra emotionalasi, ce strans legate sunt sanatatea fizica si cea emotionala.

De fiecare data cand se intampla ceva relevant pentru noi, avem o reactie emotionala, simtim ceva.

Emotiile de la suprafata ne spun ca ceva este sau nu in regula  pentru noi, iar emotiile cele profunde ne pun in contact cu nevoile noastre reale: de a exista, de avea dreptul la exprima nevoi, la a ne baza pe cineva, la a pune limite.

Cu cat suntem mai atenti la emotiile noastre si a celor dragi, cu atat va fi mai clar pentru noi ce avem de facut pentru a ne fi bine noua si pentru a le fi bine celor dragi noua.

Sa ne construim viata:

Tindem sa lasam lucrurile sa ni se intample, sa fim mai degraba cel care reactioneaza la un context de viata, decat cel care produce contexte de viata ; apoi ne simtim ca o victima, neputinciosi, coplesiti si in asteptare pe termen nedeterminat a ceva bun.

Sa ne construim viata inseamna  sa nu ne tratam pe noi si ne cei dragi ca obiecte carora li se intampla lucruri si care, ca urmare, trebuie sa se adapteze facand lucrurile intr-un anumit mod, sau fiind intr-un anumit fel.

Sa ne construim viata inseamna  sa fim proactivi, sa folosim puterea pe care noi o avem ca sa contribuim la ce anume vrem sa ni se intample.

Sa traim din inima:

Atunci cand ne identificam prea mult cu ce facem, cu  ce putem sau cu ce avem suntem mult mai vulnerabili.

Adevaratul „Eu” este ascuns adanc in inima nostra.

Atunci cand traim din inima suntem in contact cu noi insine si putem simti ca nu suntem singuri, ca suntem in conexiune cu ceilalti.

Va doresc un An Nou din care sa faceti un An frumos, bun, care sa va mearga la inima! „La multi ani” !
Bogdana si echipa Mind Institute