Conform datelor statistice din ultima vreme, peste 4.5 milioane de români trăiesc și muncesc în afara țării.
Hotărârea de a pleca la muncă peste hotare este luată, în cele mai multe cazuri, din pricina lipsurilor materiale. Românii aleg să muncească în țări precum Spania, Italia sau Germania în speranța clădirii unui viitor mai bun pentru ei și familiile lor.
În ciuda noilor începuturi pe care le presupune emigrarea și perspectiva unui viitor mai stabil financiar, foarte mulți români se confruntă cu un dușman ascuns: depresia.
Stresul, nesiguranța zilei de mâine, dorul de familie și condițiile grele de muncă sunt doar câteva dintre motivele pentru care din ce în ce mai mulți români nevoiți să lucreze peste hotare dezvoltă episoade anxioase sau se îmbolnăvesc de depresie.
Iată cele mai frecvente motive pentru care apare depresia la românii plecați departe și care este soluția în acest caz.
Dificultatea în găsirea unui loc de muncă
Foarte mulți români se confruntă cu greutăți în găsirea unui loc de muncă peste hotare, iar motivele sunt multiple – nu au timpul necesar să caute, fie este prea costisitor să caute la fața locului sau se confruntă cu bariere de limbă.
Respingerile frecvente la interviuri, lipsa unui venit constant și stresul asociat schimbărilor de mediu pot scădea stima de sine și încrederea în forțele proprii.
Izolarea socială
Multe familii de români aleg să plece în străinătate. Câtodată, tatăl este cel care pleacă primul, fiind urmat de soție și de copii, în alte dăți, mama este cea care își găsește prima loc de muncă.
Separarea de familie și contactul restrâns cu comunitatea sunt surse sigure de depresie. Cei mai mulți români se adaptează greu în comunitățile în care merg să muncească, iar șocul cultural și diferențele de mentalitate și obiceiuri pot destabiliza clar echilibrul mental al unei persoane.
Dorul de familie
Mii de români sunt despărțiți luni sau ani la rând de cei dragi lor. Dorul de familie este printre cele mai puternice sentimente care îi încearcă pe românii plecați departe. Indiferent de cât de împlinită și de interesantă începe să devină viața peste granițe, cei mai mulți dintre români pot fi de acord că dorul de familie este greu de alinat și că îi ține adeseori în stări depresive greu de descris.
Așteptările nerealiste
Deși anunțurile care promit câștiguri mari în străinătate sunt din ce în ce mai frecvente, ele omit să arate și condițiile grele de muncă și alte inconveniente care i-ar putea face pe români să se răzgândească înainte acceptării unui loc de muncă. Odată ajunși la fața locului, mulți români descoperă că se confruntă cu exploatare din partea patronilor, venituri ajustate, penalizări pentru orele lipsă de muncă și multe alte aspecte de această natură, greu de gestionat.
Stresul prelungit și munca foarte grea contribuie la instalarea depresiei.
Dificultatea în a învăța limba țării
Limba străină care se vorbește în țara în care ajung se dovedește adeseori un impediment în plus pentru românii din diaspora. Dacă tinerii se descurcă mai bine în a “prinde” limba țării-gazdă, pentru românii de vârsta a doua, limba străină greu de înțeles și de vorbit reprezintă un motiv în plus de stres și de pierdere a încrederii în sine.
Una dintre soluțiile mai noi pentru românii plecați departe de casă este psihoterapia online. Chiar dacă există servicii de terapie și în țările în care ajung, românilor li se pare dificil să apeleze la ele în special din cauza barierelor de limbă.
Pe lângă toate aceste aspecte, mulți dintre ei au un program de lucru foarte încărcat ceea ce face dificilă deplasarea la cabinetul unui psiholog.
Psihoterapia online este așadar varianta potrivită pentru românii care sunt departe de casă. Nu necesită mersul fizic la un cabinet, ședințele cu un psiholog online se pot face în intimitate, cu un telefon și o conexiune la internet, un proces familiar mai ales pentru românii care obișnuiesc să își apeleze video familia.
Pe lângă aceste avantaje, românii care apelează la psihoterapie online cu specialiști de la noi din țară știu că pot fi mai bine înțeleși pe limba lor și că ședințele de terapie sunt astfel mai eficiente. Acest motiv, pe lângă toate celelalte, le poate da curaj să apeleze mai din timp la părerea unui specialist, poate chiar înainte de instalarea depresiei și episoadelor de anxietate.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog online?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro