Este imposibil să nu fi avut, măcar o dată în viață, coșmaruri. Visele înfricoșătoare, adeseori recurente, poartă denumirea de coșmaruri. Deși sunt mai des întâlnite în cazul copiilor, ele pot apărea și la adulți.

Dacă aceste vise afectează calitatea somnului sau se repetă pe o perioadă lungă de timp, putem vorbi despre o problemă de natură psihologică și emoțională.

Dar ce sunt coșmarurile?

Coșmarurile sunt vise care apar atunci când dormim și care sunt responsabile pentru apariția sentimentelor negative, ca furia sau anxietatea.

Ele apar în general la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, dar sunt destul de frecvente și în cazul adulților. Atunci când apar în mod recurent, ele afectează calitatea optimă a somnului, starea de bine din timpul zilei și pot duce chiar și la un fenomen ce se numește parasomnie, adică teama de somn.

De regulă, coșmarurile apar mai ales în timpul somnului REM (mișcarea involuntară rapidă a ochilor). Pe timpul nopții, somnul REM este mai prelungit, astfel, coșmarurile apar de obicei către primele ore ale dimineții.

Persoanele care se confruntă cu coșmaruri mărturisesc că experimentează sentimente de vină, anxietate, spaimă și că, adeseori, se trezesc din cauza fricii simțite în somn.

Subiectele coșmarurilor pot varia de la o persoană la alta, dar nu este exclus ca mai multe persoane să experimenteze aproximativ același tip de vis. Printre visele recurente cele mai frecvente se numără: picajul în gol, agresiunea fizică sau verbală, faptul că cineva se îneacă, faptul că ești agresat sau că cineva încearcă să te omoare sau că omori pe cineva.

Simptomele

De obicei, coșmarurile apar în a doua parte a nopții. În cele mai multe cazuri împiedică persoana respectivă să se mai întoarcă la somn. Cum se manifestă:

  • Visul este însoțit de sentimente de teamă, furie, vină, anxietate și frică
  • Împiedică întoarcerea la somn din cauza anxietății provocate
  • Este însoțit de sentimente de teamă, neliniște, dezgust sau frică
  • Persoana își amintește toate detaliile acestui vis

În cazul în care aceste vise afectează starea generală pe parcursul zilei, cauzează dificultăți de concentrare sau sunt sursa anxietății înainte de somn, putem vorbi de o afecțiune medicală.

Cauzele coșmarurilor

Stresul și depresia

Deși nu ne dăm seama de multe ori, stresul ne poate acapara viața, așa că este aproape inevitabil să nu se reflecte și în visele noastre. Aceasta este o modalitate pentru organismul nsostru de a gestiona toată tensiunea acumulată.

Depresia și anxietatea pot fi și ele vinovate pentru visele urâte recurente. De asemenea, schimbările majore în viața noastră pot conduce către apariția viselor neplăcute.

Sindromul de stres post-traumatic

Coșmarurile pot apărea și în urma unui eveniment traumatizant din viața unei persoane, precum un accident sau pierderea cuiva drag. Majoritatea persoanelor care trec printr-un eveniment de acest fel visează adeseori urât.

Migrenele

Coșmarurile își mai au originea și în durerile de cap pulsatile.

Administrarea anumitor medicamente

Anumite medicamente, precum sedativele sau cele din clasa antidepresivelor pot provoca coșmaruri.

Printre alte cauze amintim: abuzul de substanțe, sindromul picioarelor neliniștite, apneea în somn, narcolepsia, insomnia.

Tratamentul coșmarurilor

Nu există un răspuns clar în acest sens, deoarece este nevoie de o abordare extinsă pentru a diminua efectele coșmarurilor și dispariția acestora.

Medicii recomandă crearea unei rutine de somn adecvate:

  • Evitarea consumului de cofeină sau alcool înainte de culcare
  • Mersul la somn la ore fixe
  • Renunțarea la folosirea device-urilor cu lumină albastră înainte de somn (telefon, tabletă, laptop)
  • Amenajarea unui cadru prielnic somnului – reglarea temperaturii în cameră, alegerea unei saltele potrivite, eliminarea surselor de zgomot

Există și posibilitatea medicamentației. În cazul în care coșmarurile sunt provocate de depresie și/sau anxietate, medicul poate descrie anxiolitice și anti-depresive.

De asemenea, pacienții pot apela și la psihoterapie. Un psihoterapeut cu experiență va ghida persoana respectivă în a înțelege sursa viselor neplăcute și cum le poate elimina.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro