Chiar și atunci când lucrurile par fără scăpare sau când se confruntă cu situații tensionate, oamenii fericiți au încrederea că pot trece cu ușurință peste aceste evenimente și vor găsi întotdeauna o soluție pentru orice fel de obstacole întâmpină.
Fericirea este un concept abstract și individual, dar o caracteristică a oamenilor fericiți este optimismul. Fericirea este o stare mentală de bine, caracterizată prin calm, mulțumire, euforie pe alocuri, emoții pozitive și trăiri intense și entuziasmante.
Ce sunt hormonii fericirii
Ca toate emoțiile oamenilor, fericirea poate fi caracterizată precum o reacție chimică în organism. Substanțele sau hormonii fericirii sunt oxitocina, serotonina, dopamina și endorfinele.
Acestea se secretă în timpul râsului, sexului sau altor activități plăcute și sunt responsabile de reglajul intern al emoțiilor.
Se consideră că principalele substanțe responsabile pentru fericire sunt serotonina și dopamina.
Rolul serotoninei
Serotonina este neurotransmițătorul implicat în reglajul somnului, apetitului și dispoziției. Serotonina este, de asemenea, asociată cu sentimente de împlinire personală și profesională, validare socială, De asemenea, serotonina răspunde nevoii de integrare și conectare cu cei din jurul nostru. Serotonina ne oferă o stare de calm, împăcare și mulțumire cu noi înșiși și cu ceilalți.
Rolul dopaminei
Dopamina este implicată în mecanismele de învățare, memorare și recompensă a organismului și stă la baza mecanismului de răsplată al creierului. Dacă un comportament este asociat unei stări de bine și este validat ca fiind unul corect, el este recompensat printr-o stare de bine pentru a putea fi repetat în viitor.
Uneori, simpla anticipare a plăcerii este suficientă. Este important de notat că, adeseori, unele comportamente pot fi înregistrate ca fiind plăcute (precum consumul de alcool, nicotină sau jocurile de noroc) “păcălind” astfel creierul pentru a produce dopamină. Aceste comportamente pot duc în timp la adicții și nu sunt sănătoase pe termen lung.
La nivel emoțional, dopamina ne oferă motivație, creativitate, ne face să ne simțim energici, plini de viață, să ne gândim la viitor și la ceea ce ne dorim pentru noi. Ne dă un boost de motivare pentru planificarea și obținerea acestor dorințe, și ne poate face să trăim cele mai intense emoții.
Există diferențe între cei doi hormoni?
Unii specialiști fac o delimitare clară între aceste două substanțe. Ei spun că există o diferență între fericire și plăcere, adică între serotonină și dopamină. Specialiștii argumentează astfel că plăcerea, starea provocată de dopamină, este temporară, pe când fericirea, de care este responsabilă serotonina este un sentiment ce se întinde pe o perioadă lungă de timp.
De asemenea, ei mai spun că plăcerea o putem obține singuri, pe când fericirea are nevoie să fie produsă de mecanisme ce lucrează cu emoții și relații umane. Nu în ultimul rând, hormonul dopaminei poate produce adicții, pe când cel al serotoninei, nu.
Cum putem obține fericirea?
Chiar dacă nu putem avea o formulă care să se potrivească pentru toată lumea, fericirea fiind adeseori o părere subiectivă, putem face câțiva pași pentru a menține un grad ridicat de stare de bine:
- Construirea relațiilor semnificative
- Activitățile în aer liber
- Înțelegerea propriilor emoții
- Gestionarea emoțiilor personale
De asemenea, ajută să avem o gândire pozitivă și deschisă asupra evenimentelor din viața noastră. Creierul este concentrat pe părțile negative, acest aspect ajutându-ne în evoluție și supraviețuire, dar nu înseamnă că nu putem să facem eforturi conștiente pentru a ne schimba starea într-una de bine.