CONCEDIEREA, SOMAJUL sunt o perioada dificila in viata fiecarui om. Desi este o perioada dificila, nu este una imposibila. Unele persoane se adapteaza la aceasta situatie mai bine ca altele si reusesc sa o vada ca o situatie temporara, inafara controlului personal si sunt flexibili in ajustarea cheltuielilor. Multe persoane insa se deprima, se ingrijoareaza intruna legat de situatia lor financiara, traiesc o stare de anxietate, un sentiment de deznadeje si sufera intr-o masura mai mare de ANXIETATE si DEPRESIE.

Cateva recomandari care te pot ajuta sa faci fata fricii de concediere, precum si starii de anxietete si depresie care pot urma:

 • Valideaza-ti emotiile, modul in care te simti: intr-o aceasta situatie este important sa iti dai dreptul sa te simti trist, furios, speriat, confuz etc. Aceste emotii sunt firesti in astfel de situatii si oricine ar fi intr-o asemenea situatie ar simti la fel. Fii bland cu tine in aceasta perioada de somaj sau de concediere. starile de anxietate si depresie sunt de asteptat in aceasta perioada.
 • Accepta realitatea: sunt foarte multe lucuri neplacute pe care am invatat sa le acceptam: traficul, nedreptatea, faptul ca imbatranim, pierderea unor persoane dragi. Acceptarea realitatii insemana sa observi, sa recunosti situatia ca este ca atare, fara a protesta, fara a te gandi intr-una  si fara a face scenarii. Acceptarea iti ofera un punct de inceput: construirea unui plan pentru “ce fac in continuare”.
 • Normalizeaza situatia: daca te uiti la stiri, poti observa ca nu esti singurul. Sute de oameni sunt in aceeasi situatie; asta nu inseamna ca toti au esuat sau ca nu sunt buni de nimic sau ca sunt pierduti, ci inseamna realitatea unui economii de piata in care exista suisuri si coborasuri. Concedierea face intotdeuna parte dintr-o perioada de criza. Multi oameni au fost sau sunt in aceasta situatie si au supravietuit. Este necesar sa recunosti faptul ca probabilitatea de a reincepe munca apare mai devreme sau mai tarziu.
 • Structureaza-ti ziua: concedierea este dificila si pentru ca pierzi o structura a zilei, oportunitatea de a te simti competent, util si de multe ori apare depresia. De aceea este foarte importanta structurarea zilei. Daca esti concediat sau in somaj, asta nu insemana ca nu ai de lucru. Planifica cateva ore pe zi pentru a cauta de munca: intra in contact cu toate persoanele pe care le cunosti, spune-le de situatia ta, cauta pe internet. Asteapta-te la multe raspunsuri negative si nu uita ca, cu cat numarul de contacte si de incercari creste, cu atat cresc sansele. Nu lasa ca activitatea de cautare a unui loc de munca sa fie singura ta activitate: planifica-ti activitati domestice, timp cu copiii, invatarea unor abilitati noi pentru un loc de munca si, foarte important, exercitiu fizic zilnic.
 • Planifica activitati de relaxare si recreere: in perioada de concediere aceste activitati sunt mai importante si mai utile ca niciodata. Desi nu mergi la munca, nivelul de stres si de anxietate la care esti supus este foarte mare. Mintea are nevoie de relaxare si de recreere: reia activitatile care iti fac placere, hobby-uri, intalneste-te cu pritenii, trateaza-te cu atentie si grija.
 • Opreste autocritica: in astfel de momente cand ne simtim tristi, furiosi, speriati, mintea nostra este foarte dura cu noi. Frecvent ne autoblamam: “nu sunt in stare de nimic”, “daca as fi facut …”, “numai eu sunt de vina”, “sunt un bun de nimic”. Autocritica inrautateste foarte mult situatia si te demotieaza. Concedierea este un fenomen care carecterizeaza aceasta perioada, nu tu ai facut sa merga economia asa cum merge ea acum. Pierderea slujbei nu insemana ca ai pierdut totul sau ca esti un pierzator. Sunt multe lucruri care dovesc asta: ai o educatie, pot munci, ai facut multe lucruri bune, apreciate de ceilalti, ai prieteni care te valorizeaza, ai o familie care doreste sa fie alaturi de tine, incerci sa te ajuti si sa gasesti solutii. Ca sa iti fie mai usor sa opresti autocritica, intreba-te: Ce ai simti si cum te-ai comporta fata de o persoana despre care stii ca si-a pierdut slujba ? Care este motivul pentru care ai fi mai bland cu ea decat cu tine ? Apoi fii bland si intelegator cu tine. 
 • Opreste anticiparile negative si ruminatiile: cand ceva rau ni se intampla obisnuim sa petrecem mult timp gandindu-ne la asta (ruminatie) si sa facem predictii sau anticipari negative: “De ce tocmai eu?”, “Nu imi vine sa cred ca mi se intampla asta”, ”Ce am fost si ce am ajuns”, “Nu voi gasi niciodata de lucru”, “Totul va fi un dezastru”. Astfel de ganduri te demotiveaza si te fac sa te simti mai rau si fara speranta. In aceasta perioada este foarte greu sa gandesti pozitiv sau sa nu mai ai ganduri negre. Daca observi ca in mintea ta incep ruminatii si anticipari negative atunci ia la cunostinta faptul ca au aparut si ca acest lucru nu conduce la nimic bun, apoi implica-te intr-o actvitate productiva sau utila pentru tine: invata ceva nou, socializeaza, fa exercitii fizice etc. 
 • Nu te izola: in aceasta perioada avem mai multa nevoie ca oricand sa ne simtim utili, sa ne simtim valorizati si competenti. Izolarea nu ne ofera nimic din toate acestea, dimpotriva, favorizeaza depresia. Cauta comunitati cu care sa intri in legatura: asociatii, organizatii profesionale, comunitati online ca Linkein, Facebook. Cauta comunitati unde poti fi activ si poti face ceva pentru ceilalti. Pe foarte multi oameni sentimentul ca sunt utili si importati pentru alte persoane ii ajuta sa treaca mai usor peste aceste momente dificile.
 • Reconsidera timpul: un lucru care face foarte dificila perioada de concediere este presiunea si ugenta pe care o resimtim in de a gasi un nou loc de munca. De multe ori realitatea nu potriveste asteptatile nostre si trece mai mult timp fara sa gasim un nou loc de munca. Atunci cand avem nevoie de bani, si nu gasim un loc de munca, singurul lucru care ne mai lipseste este presiunea autoimpusa de a face ceva, de a gasi negresit, ca si cum nu am face tot posibilul sau ca si cum nu ne-am dori acest lucru. Aceasta presiune si deadline-ul autoimpus creste sentimetul de esec, de neputinta si lipsa de speranta. Recondirera timpul. Extinde perioada de timp in care iti cauti un loc de munca si elimina presiunea autoimpusa, pentru ca nu ajuta in nici un fel si nu schimba realitatea.     

© Bogdana Bursuc, psiholog clinician, psihoterapeut 

Referinte bibliografice:

 • Moorhouse, A., & Caltabiano, M. L. (2007). Resilienceand unemployment: Exploring risk and protective influences for the outcome variables of depression and assertive job searching. Journal of Employment Counseling, 44, 115-125.
 • Robert L. Leahy (2009), Unemployment Anxiety, Behavior Therapist, Vol. 32(3).
 • Robert L. Leahy (2009), Facing Unemployment: Ten Steps to Handling Your Unemployment Anxiety, Psychology Today.