Anxietatea este o stare pe care o trăim cu toţii din când în când. Este un răspuns normal la situaţiile pe care le percepem ca ameninţătoare sau periculoase. De exemplu, când mergem la spital pentru o investigaţie sau pentru o operaţie, sau mergem dă dăm un examen este natural să  simţim frică. Teama de o anumita intensitate poate fi utilă în situaţiile de urgenţă, în care trebuie să acţionăm rapid.

Anumite nivele de anxietate nu sunt utile deoarece:

 • Deşi nu sunt periculoase, simptomele anxietăţii sunt inconfortabile;
 • Simtomele de anxietate ne pot înspăimânta sau îngrijora excesiv, dacă nu ştim că aceste simptome sunt semne ale anxietăţii şi nu altei boli ;
 • Uneori, persoanele care au simptomele de anxietate se îngrijorează sau se tem că au o problemă gravă sau că ceva este în neregulă cu ei. Aceste îngrijorări produc mai multe simptome de anxietate şi ca urmare mai multe îngrijorări.
 • Când simptomele de anxietate sunt severe şi durează pentru o perioadă lungă de timp, persoanele încep să evite sau să amâne ceea ce doresc să facă sau ceea ce făceau în mod obişnuit.

Sufăr de anxietate ?…

 • “Mă îngrijorez despre orice, sunt tensionat şi uşor iritabil”
 • “Chiar înainte să fiu într-o situaţie socială (cu mai multă lume) încep să mă îngrijorez despre lucrurile care ar putea merge rău. Când ajung acolo, mă gândesc că mă fac de râs şi singurul meu gând este să plec repede.”
 • “Parcă aş avea ceva în gât. Gura îmi este uscată, nu pot înghiţi cum trebuie şi încep să intru în panică. Mă gândesc că nu mai am aer şi mă sufoc.”
 • “Mintea începe să o ia razna, simt că pierd controlul.”

Acestea sunt câteva dintre  cele mai frecvente simptome pe care le trăiesc persoanele care suferă de anxietate. Dacă suferi de anxietate poţi avea şi tu astfel de gânduri. Uneori se poate întâmpla ca o persoană să aibă anxietate şi nici să nu ştie acest lucru. De multe ori oamenii confundă simptomele de anxietate cu simptomele unei boli sau afecţiuni fizice. De aceea, primul pas în tratarea anxietăţii este să identifici dacă anxietatea este o problemă pentru tine.

Anxietatea ne afectează în cel puţin patru moduri. Acestea reprezintă simptomele anxietăţii:

 1. Cum ne simţim: tensionaţi, neliniştiţi, speriaţi, ne temem constant de ce s-ar putea întâmpla sau că s-ar putea întâmpla din nou etc.
 2. Cum gândim: ne îngrijorăm, facem anticipări negative asupra ce urmează, nu ne putem concentra etc.
 3. Cum funcţionează corpul nostrum: avem dureri, transpiraţii, bătăi rapide ale inimii, purgaţie, stare de sufocare, dificultăţi de somn etc.
 4. Cum ne comportăm: evităm locuri sau situaţii, folosim multe pastile sau le purtăm cu noi ca să le avem la îndemână, avem nevoie să fie cineva cu noi sau să mergem însoţiţi, fumemăm mai mult, nu ne putem relaxa, nu putem termina ce am început etc.

Dacă te gândeşti că anxietatea este o problemă pentru tine te poţi programa pentru un consult psihologic de diagnostic şi tratament.

© Bogdana Bursuc,

Psiholog Clinician, Psihoterapeut Cognitiv-Comportamental.