Ce este sevrajul?

Sevrajul este un fenomen psihologic și fiziologic pe care îl experimentează o persoană care reduce sau elimină în totalitate consumul de substanțe abuzive, alcool sau nicotină. În multe situații, sevrajul poate avea simptome ce pot pune în pericol sănătătea persoanei.

Organismul și creierul creează o stare de echilibru în corp, ceea ce specialiștii denumesc homoestazie. Atunci când consumăm o substanță, acest echilibru va suferi modificări. Creierul va trebui să se adaptaze și să își schimbe nivelul anumitor transmițători. În timp, organismul va dezvolta toleranță asupra substanței consumate, adică va avea nevoie de doze din ce în ce mai mari pentru a acționa asupra centrilor din creier care ne fac să ne simțim într-un anumit fel.

De asemenea, va apărea dependența, adică incapacitatea de a stopa consumul substanței respective, în ciuda comportamentelor sau efectelor negative pe care le poate produce substanța.

În momentul în care o persoană reduce sau elimină consumul substanțelor care i-au provocat dependența, apare sevrajul, iar organismul este din nou dezechilibrat.

Tipuri de sevraj

Sevraj ce apare după renunțarea la droguri

Este un fapt binecunoscut că drogurile creează dependență. Sevrajul ce apare în urma renunțării la droguri se poate manifesta prin: tremur, agitație, iritabilitate, anxietate, greață.

Renunțarea la opiu

Atunci când se oprește administrarea medicamentelor pentru durere (morfină, codeină, metadonă) sau a substanțelor derivate din opium (heroina) apar simptomele sevrajului: greață, amețeală, transpirație, iritabilitate, insomnie.

Sevrajul antipsihotic

Apare atunci când o persoană întrerupe brusc medicamentele antipsihotice pe care un medic le poate prescrie pentru tratamentul unor afecțiuni precum tulburarea bipolară sau schizofrenia.

Sindrom de întrerupere a antidepresivelor

Apare după întreruperea medicației ce reglează serotonina, substanța din creier responsabilă pentru reglarea emoțiilor și dispoziției.

Sevrajul alcoolic

Un sindrom în sine, sevrajul alcoolic își face apariția după ce o persoană reduce cantitatea de alcool consumată sau o elimină complet după perioade lungi de consum excesiv.

Este printre cele mai frecvente tipuri de sevraj, dar poate fi si foarte periculos.

Simptomele pot fi:

 • Anxietate
 • Greață
 • Oboseală severă
 • Amețeală

În unele cazuri, poate apărea fenomenul de Delirium Tremens, o formă de sevraj foarte gravă, ce poate pune în pericol sănătătea persoanei, ce se manifestă prin:

 • Tulburări cardiace, ce pot conduce la accident vascular
 • Confuzie
 • Stare de amețeală
 • Senzație de furnicături
 • Halucinații
 • Agitație extremă

Delirium Tremens este o urgență medicală și trebuie tratată ca atare. Dacă persoana nu primește ajutor specializat urgent, se poate ajunge și la deces.

Renunțarea la țigări

Atunci când o persoană întrerupe brusc consumul de nicotină, pot apărea simptome precum:

 • Iritabilitate
 • Apetit ridicat
 • Insomnii

Sevrajul de cofeină

Printre cele mai populare substanțe, cofeina se regăsește atât în cafea, cât și în băuturile energizante. Reducerea bruscă sau stoparea consumului poate conduce la iritabilitate, sentiment de epuizare fizică și mentală, dureri de cap.

Tratamentul sevrajului

Tratamentul sevrajului se face atât medicamentos, cât și prin intermediul psihoterapiei.

Medicul va prescrie medicamente ce pot ameliora simptomele sevrajului, în funcție de tipul substanței dependente. Este bine de precizat că tratamentul sevrajului nu înseamnă și vindecarea dependenței.

Pentru a înlătura dependența, cea mai eficientă armă este psihoterapia. Psihoterapeutul îl va ajuta pe pacient să își regăsească motivația pentru a renunța la substanța care îi provoacă dependență și îl va ajuta să mențină abstinența pe timp îndelungat. De asemenea, rolul psihoterapeutului va fi să îl ajute pe pacient să trateze eventualele probleme și tulburări psihologice care au condus la apariția dependenței: depresia, anxietatea, trauma etc.

Terapia cognitiv-comportamentală este cea mai utilă. Acest tip de terapie ajută pacienții să gestioneze momentele când cedează și revin la abuzul de substanță dependentă, perioadele de craving (nevoia de a încerca din nou), dar și momentele de căutare activă a substanței sau cele sociale în care se simt presate să apeleze din nou la substanța în cauză.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro