Ce este inteligenta emotionala

Conceptul de inteligență emoțională a apărut în jurul anilor 60. Deși nu are o definiție clară, așa cum putem defini inteligența cognitivă (IQ-ul), inteligența emoțională se referă la capacitatea unui individ de a-și recunoaște și gestiona propriile emoții, de a fi empatic și recunoaște emoțiile celor din jur și de a menține relații sociale veridice.

Inteligența emoțională are 5 componente care intră sub definiția ei.

Autocunoașterea

Pentru ca o persoană să poată fi numită inteligentă emoțional este necesar în primul rând să se autocunoască foarte bine. Persoanele cu inteligență emoțională ridicată nu lasă emoțiile să preia controlul și știu cât de mult pot acestea să le influențeze relațiile.

Motivație

Persoanele care au o inteligență emoțională ridicată găsesc mereu puterea de a se concentra pe propriile obiective, sunt productive și motivate să muncească mereu pentru a le atinge.

Stăpânire de sine

Aceste persoane nu vor lua decizii pripite întrucât au capacitatea să își stăpânească propriile emoții și impulsuri.

Abilități sociale

Persoanele cu inteligență emoțională ridicată sunt capabile să mențină relații sociale sănătoase, să lucreze în echipă și se pot dovedi lideri buni.

Empatie

Persoanele inteligente emoțional au capacitatea de a-i asculta și înțelege pe ceilalți, sunt mai puțin egoiste și pot înțelege problemele celorlalți.

Caracteristicile unei persoane inteligente emoțional

  • Are capacitatea de a rezolva probleme
  • Știe când să impună limite
  • Este considerată o persoană empatică
  • Poate trece peste evenimentele negative
  • Nu se teme să fie vulnerabilă
  • Este un ascultător imparțial
  • Își admite greșelile și nu îi este teamă să își ceară scuze

O persoană care nu are inteligență emoțională

  • Foarte sensibilă la critici
  • Are probleme în asumarea greșelilor
  • Nu poate trece peste anumite evenimente
  • Nu poate înțelege ce simt cei din jur

Cum influenteaza inteligenta emotionala relatiile

Inteligența emoțională are implicații în toate aspectele vieții. Ea ne poate modela relația cu colegii de muncă, prieteniile, relația de cuplu sau cea cu copiii.

O persoană inteligentă emoțional va putea să asculte păreri diferite la locul de muncă, să accepte constructiv criticile și feedback-ul, putând astfel să gestioneze mai bine situații dificile, să rezolve probleme complexe sau să stabilească o relație mai bună cu colegii.

În viața personală, o persoană inteligentă emoțional va putea crea relații mai sănătoase de cuplu, de prietenie și cu cei din jur, va ști când să fie vulnerabilă și când să impună limite, va putea să înțeleagă emoțiile partenerului de viață sau copiilor și va găsi calea către relații mai armonioase pe parcursul vieții.

Cum ne putem imbunatati inteligenta emotionala

Vestea bună este că inteligența emoțională este ca un set de skill-uri ce pot fi antrenate. Unii oameni se nasc cu ea, alții trebuie să o exerseze.

Relațiile cu ceilalți

Dacă vom face un efort să ne îmbunătățim relațiile cu cei din jurul nostru, putem spune că deja am cultivat inteligența emoțională.
Putem începe prin a face un exercițiu de empatie și a ne pune în papucii celui din fața noastră pentru a-i putea înțelege mai bine emoțiile și trăirile.

Gestionarea corectă a propriilor emoții

Când ne simțim stresați sau supărați este necesar să rămânem calmi și să căutăm motivele reale din spatele trăirilor negative pe care le simțim. Doar așa vom putea învăța cum să le controlăm mai bine pe viitor.

Asumare

Este necesar să ne asumăm greșelile și comportamentul fără a găsi scuze sau a da vina pe ceilalți. Este bine să știm că doar noi avem capacitatea de a decide asupra modului în care ne raportăm la comportamentele celorlalți.

Reglarea emoțiilor

Dacă observăm că emoțiile negative ne împiedică în realizarea obiectivelor personale, putem începe prin a le combate. Sportul și socializarea sunt bune modalități de a face asta.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro