Ce este empatia

Empatia este capacitatea de a înțelege trăirile și gândurile celuilalt ca și cum le-am trăi noi, adică de a reuși să ne punem “în pielea celuilalt” și de a oferi înțelegere și sprijn în mod dezinteresat.

Empatia dă naștere unei dorințe spontane de a ajuta, de a arăta compasiune și, deși este destul de dificil de a ne pune în pantofii altcuiva mai ales atunci când persoana respectivă suferă, este un exercițiu foarte util.

Tipuri de empatie

Deși nu mulți oameni știu, empatia poate fi clasificată în mai multe tipuri. Astfel, poți fi empatic cu cineva la nivel cognitiv, emoțional sau somatic.

Empatia cognitivă

Acest tip de empatie se traduce prin capacitatea de a înțelege gândurile altcuiva, starea mentală a celuilalt – de a gândi cum gândește celălalt.
Unele persoane pot arăta acest fel de empatie mai ușor, pe când pentru altele este mai dificil să recunoască emoțiile celeilalte persoane.

Empatia somatică

Empatia somatică este probabil cel mai interesant tip de empatie. Astfel, persoana care empatizează simte fizic trăirile celuilalt, aproape în oglindă.

Empatia emoțională

Empatia emoțională reprezintă capacitatea de a înțelege emoțiile celeilalte persoane și de a acționa corespunzător, în concordanță cu acestea. Persoana care empatizează devine îngrijorată de trăirile celeilalte persoane și își oferă sprijinul necondiționat.

Caracteristici ale empatiei

Sensibilitate – poți înțelege perspectiva celuilalt

Observabilitate – reușești să decodezi atât semnalele verbale, cât și comportamentul non-verbal al unei persoane

Recompensă – reușești să recompensezi reușitele

Feedback – poți oferi feedback în mod constructiv, fără a critica persoana

Trăsăturile persoanei empatice

Sunt buni ascultători

Pot asculta cu ușurință, sunt persoane deschise și sensibile. Riscul acestei trăsături este că pot fi rănite foarte ușor.

Pot adopta energia celorlalți

Empaticii reușesc să adopte atât sentimentele pozitive, cât mai ales pe cele negative (furie, anxietate etc.)

Preferă compania prietenilor apropiați

Persoana empatica se simt mai bine alături de persoanele apropiate, în grupuri mici de prieteni.

Sunt oameni generoși

Persoanele empatice dăruiesc adesea, mai ales celor care au cea mai mare nevoie.

Preferă natura

Pentru a se reîncărca cu energie, persoanele empatice preferă natura. Viața de zi cu zi îi poate obosi destul de tare.

Sunt singuratice

Pot obosi destul de repede dacă își oferă mereu energia pentru ceilalți. Este recomandat să își ia timp să fie singure pentru a evita suprasolicitarea emoțională.

Cum putem dezvolta empatia

A fi empatic cu cineva este un mușchi ce se poate antrena. Care sunt metodele cele mai eficiente?

Ascultarea activă

Pune grijile tale pe pauză pentru un moment, lasă telefonul deoparte și încearcă să asculți, nu doar să auzi ce spune celălalt. Astfel, vei reuși să fii prezent și să intri într-o stare de empatizare.

Punctul comun

Încearcă să descoperi ce ai în comun cu persoana din fața ta.

Nu trage concluzii pripite

Nu încerca să dai un verdict înainte să înțelegi prin ceea ce trece persoana de lângă tine. Ba mai mult, evită complet să devii critic.
Exersează!

A empatiza cu cineva poate însemna și să descriile emoțiile pe care crezi că le simți în celălalt și încearcă să îți dai seama care sunt motivele din spate

Lipsa empatiei

Lipsa de empatie este un fenomen la fel de întâlnit precum prezența empatiei prea ridicate. Fiecare om este diferit, așa că fiecare va simți un grad mai scăzut sau mai ridicat de empatie. Există însă și persoane care nu pot simți empatie mai deloc, iar aici enumerăm persoanele care suferă de autism (în funcție de tipul de autism), persoanele care suferă de tulburarea borderline, narcisică, schizoidă, bipolară sau cele care suferă de psihopatii sau care trăiesc stări de depersonalizare.

Este foarte important ca o persoană empatică să știe cum să evite auto-vătămarea emoțională din pricina fluxului negativ de trăiri ce o asaltează.

Astfel, este bine să stabilim limite clare către ce putem oferi, să luăm pauze din când în când și să ne încărcăm emoțional, să practicăm diferite exerciții de reconectare cu sine precum tehnicile de meditație și, mai ales, să cerem ajutor specializat în persoana unui psiholog atunci când simțim că nu mai putem controla lucrurile sau suntem sub asalt.