Perioada martie-mai coincide cu oboseală, stare letargică și episoade depresive? E posibil să te confrunți cu astenia de primăvara!
În descrierea ei de dicționar, astenia de primvărară înseamnă o stare de epuizare fizică și oboseală mentală însoțită adeseori și de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor. În fapt, astenia de primăvară are grade diferite de intensitate și simptome ce pot varia pentru fiecare dintre noi.
Cât durează astenia de primăvară?
Simptomele asteniei de primăvară debutează de obicei odată cu creșterea duratei zilei și scăderii nopții și poate dura oricât în interval de la câteva zile la 2-3 săptămâni.
Cine se confruntă cu astenie de primăvară?
Astenia de primăvară afectează în special persoanele adulte și pe cele mai în vârstă. Nivelul lor de energie scade pe măsură ce organismul se simte mai solicitat odată cu creșterea duratei zilei.
Care sunt cauzele asteniei
Încă nu există un răspuns clar la această întrebare, dar se presupune că originea asteniei ar avea legătură cu activitatea unei glande la nivelul creierului numită hipotalamus. Această glandă este responsabilă cu reglarea senzațiilor de sete, sațietate, durata somnului, calitatea somnului și temperatura corpului. Venirea primăverii și schimbarea anotimpurilor impun o activitate schimbată și la nivelul hipotalamusului, ceea ce în schimb se poate traduce în apariția simptomelor ce descriu astenia de primăvară.
O altă cauză ar putea fi scăderea hormonilor fericirii (endorfinelor) ceea ce în schimb conduce la apariția simptomelor de apatie, energie scăzută și schimbări la nivel mental.
Nu în ultimul rând, polenul aduce sezonul alergiilor – ceea ce pentru unii oameni înseamnă disconfort major în perioada primăverii.
Se estimează că între 20-25% din populația adultă suferă de rinită alergică și inflamație ceea ce poate conduce la oboseală și stări de letargie.
Aceste simptome sunt însoțite și de scăderea endorfinelor și serotoninei.
Simptomele asteniei de primăvară
Nu este greu să identifici astenia de primăvară, mai ales când te confrunți cu mai multe simptome din lista de mai jos.
- Oboseală
- Iritabilitate
- Energie scăzută
- Tristețe și apatie fără o cauză aparentă
- Pierderea poftei de mâncare
- Somnolență în timpul zilei și insomnie noaptea
- Schimbări de dispoziție
- Afectarea memoriei
- Dificultăți în concentrare
- Scăderea libidoului
- Dureri de cap
- Hipotensiune
Cum se tratează astenia de primăvară?
Nu trebuie să te ingrijorezi dacă începi să experimentezi astfel de simptome la începutul primăverii. Astenia de primăvară debutează de obicei brusc, dar nu trebuie confundată cu afecțiuni majore – precum depresia și anxietatea – afecțiuni ce necesită mersul la doctor și începerea unui tratament ce combină psihoterapia cu medicamentația în unele cazuri.
Astenia trece de obicei de la sine, însă poți face anumiți pași pentru o mai bună adaptare a corpului la sezonalitatea anotimpurilor.
O dietă echilibrată diminuează efectele asteniei
Dieta ar trebui să conțină vitamine și minerale, dar nu uita de carbohidrați și produsele din proteină animală. Este important să îți creezi farfuria aducând câte puțin din toate categoriile de alimente. Unele produse, precum peștele și acizii grași din brânză, nuci și semințe, stimulează producția de serotonină.
Încearcă să îți respecți programul de somn
Este necesar să dormi cel puțin 8 ore pe zi. Te vei simți mai energic și mai puțin iritat dacă bifezi toate orele de somn recomandate unui adult.
Hidratează-te!
Un sfat care nu ar trebui să se limiteze doar la perioada primăverii – încearcă să te hidratezi pe cât posibil în fiecare zi – nu te limita la 1-2 pahare de apă, ci încearcă să bifezi o cantitate care să ți se potrivească. În plus, hidratarea are efecte benefice și pentru slăbit și menținerea pielii sănătoase.
Încearcă să îți creezi o rutină
Mergi la somn și trezește-te cam la aceleași ore în fiecare zi.
În final, nu îți face griji. Dacă experimentezi aceste simptome, corpul tău se va adapta repede la noul anotimp.
Surse:
www.hsnstore.eu/blog/health-and-beauty/well-being-habits/what-is-spring-asthenia/
en.wikipedia.org/wiki/Springtime_lethargy
unilabs.com/carebig/pathology-symptoms/what-is-asthenia/
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro