Ești speriat de insecte și în special de păianjeni? S-ar putea să suferi de arahnofobie. Aproximativ 5 din 100 de persoane dezvoltă fobii sau se confruntă deja cu ele pe parcursul vieții, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbații.
Teama de păianjeni sau alte insecte cu 8 picioare (precum scorpionii) pare să își găsească explicația în evoluția umană. Află mai jos totul despre cauzele arahnofobiei și dacă poți învinge această afecțiune.
Despre arahnofobie
Arahnofobia își are originea în cuvintele grecesti arachna- (paianjen, insectă) și phobia- (fobie) și este caracterizată ca fiind teama debilitantă de insecte, în special păianjeni. Se pare că explicația acestei temeri stă în evoluția umană – păianjenii au fost asociați vreme îndelungată bolilor și infecțiilor, astfel că răspunsul natural la vederea unui păianjen este de frică și apoi de evitare.
De asemenea, știm că multe specii de păianjeni mușcă și sunt otrăvitoare. Așa că este normal să vrem să îi evităm cu orice preț. La multe persoane, teama de păianjeni provoacă o aversiune extremă. La persoanele care suferă de arahnofobie, teama de păianjeni poate conduce la comportamente extreme – spre exemplu, o persoană poate refuza să coboare în subsolul casei, poate părăsi casa în caz că observă un păianjen (în loc să rezolve problema).
Atunci când frica de păianjeni ne provoacă o anxietate atât de ridicată încât nu mai putem funcționa corect din punct de vedere mental și fizic, este evident că a devenit debilitantă.
Cauzele arahnofobiei
Ca și în cazul altor fobii, arahnofobia se poate dezvolta la o persoană deoarece aceasta vede reacția altor persoane la păianjeni – este așadar o frică învățată – îi produce o puternică impresie când vede un alt membru al familiei sau pe cineva apropiat având o reacție puternică la prezența unui păianjen.
De asemenea, unii experți consideră că teama de păianjeni are și origini culturale – spre exemplu, în anumite zone ale Africii, oamenii se tem de păianjeni, pe când în Africa de Sud păianjenii mari sunt considerați o delicatesă, iar oamenilor nu ele este teamă.
Nu în ultimul rând, dacă ai avut o experiență traumatizantă cu un păianjen – o mușcătură, spre exemplu -ești mai predispus să dezvolți arahnofobie.
Care sunt simptomele arahnofobiei
Simptomele legate de arahnofobie pot apărea la începutul copilăriei sau în adolescență, dar se pot manifesta și la adulți.
- Dureri în piept
- Senzație de sufocare
- Confuzie
- Tremurături
- Transpirație
- Senzații de căldură sau frisoane
- Senzația că pierzi controlul
- Greață
- Tulburări gastrointestinale
Cum tratăm arahnofobia
Există mai multe metode pe care le poți aborda dacă te confrunți cu această fobie. Cea mai eficientă metodă însă este o abordare ce îmbină psihoterapia cu medicația.
Psihoterapia va ajuta în diminuarea sau chiar stoparea simptomelor legate de arahnofobie. Tehnicile de relaxare și meditația pot fi un alt ajutor util în tratarea acestei afecțiuni.
De asemenea, este necesar să te informezi un pic despre efectele unei mușcături de păianjen. Vei învăța că păianjenii atacă mai des dacă se simt atacați. Ocazional, o mușcătură de păianjen poate provoca o mică reacție alergică, dar de cele mai multe ori ea nu ne pune viața în pericol. Deși mușcăturile unui păianjen precum văduva neagră pot fi periculoase, majoritatea speciilor de păianjeni sunt inofensive. Ține minte că paienjenii mușcă doar dacă se află prinși între piele și alt obiect.
Nu în ultimul rând, există peste 63,000 de specii de păianjen, dintre care doar 2% sunt periculoase. Este bine să eviți păianjenii cu totul – asigură-te că ferestrele și garajul casei sunt dotate cu plase de siguranță, astupă orice fisură prin care ar putea intra păianjenii și asigură-te că ai dat jos toate pânzele de paianjen din podul casei sau chiar de pe tavan.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro