Dependența de telefon ne afectează viața de zi cu zi, fie că suntem copii și ne distrage atenția de la cerințele profesorilor sau persoanelor din jur, fie că suntem adulți foarte obosiți și lipsiți de stimulente sănătoase.
Chiar dacă luăm telefonul în mână crezând că îl vom folosi doar 10 minute, aceste câteva minute se vor transforma în câteva ore, lăsându-ne cu sentimental de vinovăție pentru că am pierdut timp prețios, dar și cu o senzație că suntem atrași pe o pantă fără scăpare. Sentimentul acesta că suntem prinși este unul legitim – telefonul poate provoca dependență prin doza de dopamină pe care ne-o oferă ori de câte ori vedem ceva nou.
De cele mai multe ori, o dependență se naște din neînțelegerea subiectului – adică efectele folosirii îndelungate a telefonului sau ce efecte poate avea această folosire asupra propriei persoane.
Chiar dacă telefonul este foarte util, de foarte multe ori îl folosim fără niciun fel de măsură.
Simptome ale dependenței de telefon
Utilizarea telefonului devine problematică atunci când ne absoarbe atât de mult timp încât ne face să neglijăm relațiile din viața reală, școala, munca, hobby-urile sau alte lucruri importante din viețile noastre.
Semnele și simptomele la care să fii atent la tine sau în cazul unei persoane apropiate:
- Izolarea de familie și prieteni
- Trezitul noaptea pentru a deschide telefonul
- Anxietate atunci când nu avem telefonul la îndemână sau nu îl folosim
- Ignorarea a ce se întâmplă în jur pentru a folosi telefonul
- Mințitul sau ascunderea de ceilalți
- FOMO (“fear of missing out” – frica de a nu fi la zi cu ce se întâmplă pe rețelele sociale)
- Teama că nu am primit niciun mesaj și că nu ne scrie nimeni
- Anxietate la gândul că se termină bateria sau că am uitat telefonul undeva
Simptomele fizice pot include respirația grea, transpirația, frica, anxietatea, tulburările gastrointestinale, dureri de cap, frisoane, puls crescut și senzația de leșin.
Deoarece suntem ființe sociale, există o nevoie înnăscută de a face parte dintr-o comunitate, iar rețelele sociale permit crearea acestora. Cum aici este mai simplu să ne facem prieteni și să primim validare, înseamnă că în spate se ascunde o formă de anxietate. Dependența de rețelele sociale sau de aplicațiile de matrimoniale și comunicarea prin mesaje se poate extinde atât de mult încât prietenii virtuali pot deveni mai importanți decât relațiile pe care le avem în viața reală.
Dependența la copii și adolescenți
Foarte predispuși la dezvoltarea dependențelor sunt adolescenții și copiii, care pe parcursul dezvoltării se confruntă cu diverse probleme de încredere în sine – ei tind să se compare nefavorabil cu colegii și cu prietenii virtuali de pe rețelele de socializare, ceea ce în timp poate crea sentimente de anxietate sau chiar depresie.
La fel de predispuse sunt și persoanele anxioase social, depresive sau care se confruntă cu dificultăți în a-și controla emoțiile. Dacă apelăm la telefon pentru a scăpa de stările negative, de sentimentul de singurătate sau de sentimentul că ne comportăm corespunzător în situațiile sociale, nu facem decât să adâncim și mai tare distanța dintre noi și ceilalți.
Efectele dependenței de telefon
- Intensificarea sentimentelor de anxietate și depresie
- Creșterea nivelului de stres prin compararea constantă cu viața perfectă expusă de ceilalți pe social media
- Creșterea tulburărilor cu deficit de atenție
- Diminuarea capacității creative și gândirii profunde
- Tulburări de somn
- Dezvoltarea trăsăturilor de narcisism
Cum putem reduce dependența
- Stabilirea unor intervale în care avem voie să folosim telefonul
- Nu lăsăm telefonul în pat – alegem o carte să ne umplem timpul până la somn
- Înlocuirea telefonului cu alte obiceiuri – sportul este o variantă excelentă
- Blocarea notificărilor
- Limitarea timpului petrecut pe telefon
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro