Atunci când capacitatea de comunicare a unei persoane este afectată, ca urmare a unor leziuni la nivelul creierului, ceea ce împiedică persoana să articuleze cuvintele sau să scrie și să citească, putem vorbi despre afazie.
Ce este afazia
În general, afazia apare în urma unui accident vascular sau ca simptom al bolii Alzheimer, dar poate fi cauzată și de o tumoare la nivelul creierului. Afazia poate să îngreuneze activități precum:
- Vorbirea
- Cititul
- Scrisul
- Comunicarea expresivă – utilizarea cuvintelor și propozițiilor pentru a comunica cu lumea exterioara
- Comunicarea receptivă – înțelegerea propozițiilor celorlalți
Simptomele afaziei
- Folosirea cuvintelor în ordinea greșită
- Dificultăți în articularea cuvintelor
- Incapacitatea de a înțelege cuvintele
- Incapacitatea de a comunica cuvintele
- Vorbirea în propoziții scurte, uneori fără sens
Tipurile de afazie
Afazia fluentă
Persoanele care se confruntă cu acest tip de afazie pot vorbi, dar îi înțeleg cu dificultate pe ceilalți. COmunică incoerent, folosesc propoziții lungi, adeseori fără structură, fără sens.
Au dificultăți în ceea ce privește cititul și scrisul.
Afazia non-fluentă
Dificultăți în pronunțarea cuvintelor, precum și folosirea propozițiilor scurte, adeseori fără sens. Afectarea capacității de a scrie, însă capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți și de a citi nu dispare. Adeseori apare un sentiment de frustare, pentru că persoana este conștientă că ceilalți nu o pot înțelege când încearcă să comunice.
Afazie globală
Acest tip de afazie afectează aproape în totalitate funcțiile limbajului. Persoana poate folosi câteva cuvinte, dar nu poate citi sau scrie și nici comunica coerent.
Afazia anomică
Persoana poate vorbi correct gramatical, dar are dificultăți în a numi obiectele și pronunția cuvintelor asociate. SLăbiciunea mușchilor feței fac cu atât mai grea misiunea de a comunica. În funcție de tipul de afazie și gradul ei, simptomele pot fi mai mult sau mai puțin grave.
Cauzele afaziei
Cea mai frecventă cauză a afaziei este accidental vascular cerebral. Dar afazia poate fi cauzată și de o tumoare cerebrală, o infecție, apariția unei forme de demență, o boală degenerativă, o vătămare sau o lovitură la cap.
Diagnosticarea afaziei
O analiză CT sau RMN îl va ajuta pe medicul specialist să vadă unde s-au produs leziunile sau cât de grave sunt ele. De asemenea, se face și o evaluare psihologică, unde pacientul este supus la câteva teste precum – testarea capacității de a folosi cuvinte, dacă răspunde la întrebări, dacă poate numi obiectele sau pronunța anumite cuvinte.
Complicațiile afaziei
Afazia afectează în mod direct modul în care o persoană se simte și interacționează cu ceilalți, diminuând masiv calitatea vieții. Stima de sine și calitatea generală a vieții scad, ceea ce poate conduce la apariția izolării, sentimentelor de vină și neputință, anxietate și depresie.
Psihoterapia individuală este printre cele mai eficiente metode de tratament în cazul afaziei. Planul specific de tratament se bazează pe stabilirea nevoilor pacientului, pe stabilirea obiectivelor, pe imbunătățirea abilităților de comunicare prin exercițiu și prin expunerea la terapia de grup pentru a exersa comunicarea socială. De asemenea, se încearcă învățarea altor mijloace de comunicare, cum ar fi prin semne sau imagini.
Cum prevenim afazia
Cea mai frecventă cauză de apariție a afaziei este accidentul vascular cerebral, astfel că o metodă de a preveni afazia este să încercăm să prevenim apariția unui accident.
Astfel, se recomandă renunțarea la fumat și alcool, adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos, care să implice odihnă multă, stres diminuat, adoptarea unei alimentații bogate în fructe și legume, monitorizarea colesterolului și tensiunii arteriale și efectuarea regulată a mișcării.
Cum recunoaștem semnele unui accident vascular cerebral
- Privirea încețoșată, tulburări de vedere, stare de amețeală
- Dificultăți în a merge și menține echilibrul
- Vorbire neclară
- Durere de cap severă
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro