Bullying-ul este un fenomen foarte răspândit, atât în școala românească, cât și în afara țării noastre. Ca primă definiție, bullying-ul se traduce prin agresiunea sau hărțuirea fizică pe o perioadă extinsă de timp, fiind deasemenea, un dezechilibru de putere între două persoane, în special copii.
Fenomenul bullying-ului nu este recent, iar urmările lui pot avea efecte periculoase asupra dezvoltării unei persoane.
Ce înseamnă bullying
Termenul bullying vine din limba engleză și s-ar traduce prin hărțuire, umilire și comportament agresiv asupra unei persoane, între copii sau adulți, la școală, în cercul de prieteni sau la locul de muncă.
Conform Asociației Americane de Psihologie, bullyingul este o formă de agresiune în care o persoană provoacă în mod repetat și intenționat disconfort altei persoane prin agresiune verbală sau fizică, comportament agresiv sau umilitor sau prin acțiuni mai subtile.
Deși fenomenul se întâlnește mai des în cazul copiilor, el poate fi răspândit și în cazul adulților. Pentru ei, persoana care îi agresează poate fi un coleg de serviciu, șeful, partenerul, un vecin, un partener de afaceri sau un membru al familiei.
Pentru a putea fi considerat o formă de bullying sau bullying in esență comportamentul trebuie să îndeplinească anumite criterii:
- Sa aiba loc în mod repetat – agresiunile au loc de multe ori
- Sa implice un dezechilibru al puterii – persoanele care agresează își folosesc fie forța fizică, fie răspândesc zvonuri sau adresează cuvinte jignitoare și umilitoare persoanei agresata. In timp, dezechilibrul poate sa fie rasturnat, chiar dacă implică aceleași persoane
Ce forme poate îmbrăca bullyingul
- Agresiunea fizică – lovire, împingere, gesturi obscene, ridicare pumnului, simularea violenței, tras de păr, atingeri, violul conjugal, hărțuirea sexuală la locul de muncă, încălcarea spațiului personal, violența domestică
- Bullying verbal – înjurături, adresarea cuvintelor obscene, sarcasm, amenințări, jigniri, umiliri verbale, șicanare, folosirea comentariilor sexuale neadecvate
- Bullying social – lezarea reputației unei persoane
- Răspândirea de zvonuri false, punerea unei persoane într-o situație stânjenitoare, sabotarea în mod intenționat a bunăstării și fericirii unei persoane, bârfitul, folosirea sarcasmului și titlului/puterii la locul de muncă pentru a intimida pe cineva
- Cyberbullying – implică hărțuirea prin intermediul internetului. Nu implică folosirea forței fizice, dar poate fi constant, poate fi făcut de oricine și împotriva a mai multe persoane. Practic, oricine cu acces la internet se poate transforma în bully (persoana care agresează).
Semne că un copil este victima bullyingului
- Leziuni sau semne corporale inexplicabile
- Haine, cărți, dispozitive electronice și alte obiecte personale distruse
- Dureri frecvente de cap sau de stomac
- Schimbarea regimului alimentar – fie apare subalimentarea, fie supraalimentarea
- Tulburări de somn
- Scăderea performanței la școală
- Pierderea prietenilor
- Comportamente autodistructive – fugitul de acasă, autovătămarea, gândurile de suicid
Efectele bullyingului
- Răni produse la nivel fizic – leziuni
- Afecțiuni ale pielii
- Apariția unui sentiment de rușine
- Tulburări ale somnului
- Scăderea stimei de sine
- Apariția durerii de cap sau de stomac
- Stări depresive, anxioase și suicidare
- Performanțe școlare scăzute
- Dificultăți în a menține și crea relații sociale
Pe termen lung, pot apărea și alte efecte: poate crește riscul de a-și agresa familia și copiii, poate crește riscul de a consuma droguri sau alcool.
Măsuri de combatere
Este foarte important ca toți factorii implicați să înțeleagă rolul lor. Părinții trebuie să fie foarte atenți la comportamentul copiilor, arătându-le sprijin și empatie dacă se confruntă cu o astfel de problemă. Profesorii trebuie să sesizeze comportamentele neadecvate și să caute modalităție de a le stopa. Copilul agresat va avea nevoie de consiliere terapeutică pentru a înțelege mai bine fenomenul, pentru a putea dezvolta el însuși mecanisme de combatere.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro