Cu totii stim cate ceva despre sinucidere, insa cata informatie este corecta?
Iata una dintre cele mai frecvente preconceptii despre sinucidere:
“Oamenii se sinucid de nicaieri, fara nici un avertisment.”
Acesta afirmatie este falsa. Majoritatea persoanelor comunica intentia de sinucidere inainte (direct sau indirect). De fapt majoritatea celor ce decid sa isi ia viata au comunicat aceasta intentie inainte. Exista mai multe motive pentru care aceasta preconceptie, a prins radacini in mintea noastra.
1. Un procent mic comunica intentia sinuciderii in mod direct.
De putine ori, ce-i drept, se intampla ca intentia sinuciderii sa fie comunicata in mod direct catre o persoana apropiata. In acest caz, totul merge destul de bine am putea spune. Persoana in cauza este sfatuita sau chiar indemnata de cel apropiat spre a consulta un specialist si nu se ajunge in cazul nefericit al sinuciderii. In situatia de fata atat ‘intamplarea’ cat si detaliile raman in familie; nu ajung la urechile celorlalti. Nu vorbim despre lucruri ce aproape s-au intamplat. Nu exista stiri despre fata care a cerut ajutorul celor apropiati, imediat ce a aparut gandul sinuciderii. Nu se discuta despre cum a facut alegerea corecta de la inceput.
2. O parte din persoanele ce au ganduri de suicid isi exprima intentia si cer ajutorul intr-un mod mai greu de observant, indirect.
De multe ori semnalele lor sunt pline de ambiguitate si dificil de descifrat; asta le face usor de trecut cu vederea. Este necesar sa fim foarte atenti sau poate chiar sa avem ceva cunostinte de specialitate in ceea ce priveste suicidul, pentru a baga de seama micile semne. Chiar si cei mai antrenati in domeniul psihologiei pot rata indiciile ascunse, mai ales cand vine vorba de persoanele apropiate lor. Asta nu trebuie sa va descurajeze, ba dimpotriva. Un specialist este de ajutor cu siguranta in astfel de situatii.
- Uneori semnalele sunt dificil de observat.
- Trebuie sa acordam mai multa atentie.
- Un specialist este de ajutor.
3. Persoanele cu tendinte de sinucidere impartasesc aceste ganduri, in medie, cu 2-3 persoane . O mare parte din persoanele apropiate nu afla decat cand este prea tarziu.
Fara sa ne indepartam de la subiect, este necesar sa luam in considerare un ultim aspect. O persoana ce contempleaza asupra sinuciderii nu va impartasii aceste ganduri cu mai multe persoane. Cel mai probabil alege doua sau trei persoane bazandu-se pe diferite criterii personale. Astfel toti ceilalti oameni apropiati, cunoscutii, ar putea avea impresia ca totul a fost neasteptat, in cazul in care persoana chiar incearca sau reuseste sa isi ia viata.
In concluzie, semnele exista. Cu putina indrumare specializata, le poti observa si tu. Informeaza-te mai bine asupra problemei; sansele tale de a observa o persoana ce se afla intr-o astfel de situatie vor creste. Un psiholog te-ar putea indruma in aceasta privinta.
Ai putea salva o viata!
Eduard Scripcarasu,
Student la Psihologie