A trecut o luna…am reusit sa imi duc rezolutia la implinire? Am facut schimbarea pe care mi-am propus-o? Daca da, am sarbatorit asta in vreun fel? Daca nu, m-am pedepsit sau am ales sa invat si sa procedez diferit? A trecut o luna de la cea mai populara data din calendar – data care poarta cea mai mare responsabilitate din lume, data de la care cu totii asteptam ceva nou, ceva mai bun, un imbold pentru o varianta mai buna a noastra. Se intampla adesea ca in aceasta perioada sa ne dam seama cu lucrurile nu au mers cum ne-am dorit sau dimpotriva, au functionat, iar acum trebuie sa vedem cum putem mentine rezultatul.
Este perioada in care lucrurile pot deveni un pic dificile, asadar cum facem sa ne mentinem sau sa ne readucem pe drumul dorit?
- Ii dam timpului rabdare – de foarte multe ori urgenta cu care vrem sa facem anumite lucruri este cea care ne saboteaza, iar limitarea in timp a efortului nostru ne poate umbri progresul; incercarea stabilirii unui anume rezultat intr-un timp dat pune o presiune deosebita asupra noastra atunci cand incercam sa facem o rezolutie sa functioneze; in realitate, este important sa ne creem o zona de focus, mai degraba decat sa o limitam prin setarea unui timp si unui rezultat masurabil.
- Nu ne identificam cu rezultatul – avem adesea tendinta de a ne eticheta, iar acest lucru se intampla si in ceea ce priveste schimbarea, pentru ca ne formulam obiective de tipul „Vreau sa fiu slab”, ca si cum persoana noastra si viata noastra se va rezuma doar la atat; in realitate suntem mai mult si este indicat sa ne dorim mai mult; cu alte cuvinte, putem formula obiective de genul ʺImi doresc sa traiesc sanatos si pentru asta doresc sa mananc mai sanatos.ʺ in acest fel, inca din formularea obiectivului, mintea observa un beneficiu al schimbarii si se produce un anumit mindset, o anumita atitudine, mai degraba decat realizarea limitata a unui obiectiv izolat.
- Ne asumam schimbarea – se intampla ca schimbarea pe care ne-o dorim sa nu ne apartina, ci mai degraba sa apara ca rezultat al presiunii sociale, asadar este foarte important ca atunci cand decidem ca ne dorim ceva mai bun pentru noi insine sa ne asumam obiective care ne apartin, care vorbesc sufletului nostru; in acest mod apelam la motivatia noastra intrinseca, astfel ca nu va aparea tendinta de ʺa trisaʺ sau da a ne asuma riscuri care nu sunt necesare, ci va aparea asumarea schimbarii dorite.
- Identificam convingerile care nu ne sustin – se spune ca modul in care ne raportam la o situatie defineste situatia, ceea ce inseamna ca si in cazul procesului de schimbare este foarte important modul in care noi interpretam procesul; tindem sa fim cei mai aspri critici ai nostri („Azi am mancat, deci sunt un ratat”, „M-am gandit toata ziua sa fumez, deci nu ma pot controla”), asa ca este important ca atunci cand apar ganduri care ne invalideaza, sa ne intrebam daca aceste ganduri sunt logice, daca ne sunt utile si daca nu cumva putem gasi dovezi care le demonteaza, iar apoi sa le inlocuim cu convingeri care ne sustin.
Oricare ar fi fost pana la acest punct rezultatul rezolutiei, este foarte important sa ne creem o atitudine generala de grija fata de sine, de dorinta de dezvoltare si crestere. Atunci cand gandurile si actiunile noastre merg in aceeasi directie, ne indreptam cu pasi repezi spre armonie si spre realizarea obiectivelor propuse!
Autor: Teodora Sarbu, psiholog