Iubirea – cel mai greu de definit concept – pare a fi cumva elementul central al existentei noastre. De aici au pornit razboaie, schimbari, evenimente care au marcat nu doar la nivel individual, ci chiar si la nivel global. Cand ne gandim la iubire ne gandim la pasiune, la fericire, la implinire sau dimpotriva, la suferinta, la dezamagire. Este ceva dupa care tanjim si fara de care viata parca nu ar fi completa. Insa cat de bine intelegem in realitate iubirea?
Iubeste-ma cand merit mai putin pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.
Unii dintre noi suntem in relatii mai mult sau mai putin fericite, altii ne dorim sa gasim persoana cu care sa ne petrecem viata, dar adesea avem tendinta de a intelege iubirea si relatia prin prisma propriei subiectivitati si, mai mult, avem tendinta de a idealiza cel mai uman si mai vulnerabil sentiment dintre toate. Atunci cand vorbim despre relatii, vorbim despre interactiune, iar asta inseamna sa tinem cont de prezenta, nevoile, asteptarile si background-ul celuilalt. Pe de alta parte, avem nevoie de disponibilitate pentru a stabili o conexiune autentica, una care sa ne aduca mai aproape de implinirea pe care o cautam.
Cum stabilim relatia care sa ne faca fericiti? Iata 6 aspecte de care trebuie sa tii cont in relatia ta, indiferent de natura ei:
1. Disponibilitate – Fie ca vorbim despre disponibilitate geografica, sexuala, relationala sau emotionala, a fi disponibil este primul pas catre o relatie autentica. Poate cel mai important aspect este cel sentimental, deoarece cu totii simtim nevoia ca sentimentele noastre sa fie acceptate si intelese, asadar pentru o conexiune reala si profunda, este necesar sa ne putem exprima emotiile si, la randul nostru, sa il incurajam pe cel de langa noi sa le exprime pe ale sale. Permiteti partenerului de cuplu sa exprime ceea ce simte, demonstrand intelegere si acceptare!
2. Vulnerabilitate – Adesea ne temem sa nu fim raniti, iar acest lucru este firesc, deoarece se intampla uneori ca asteptarile noastre sa nu fie implinite. Suferinta si dezamagirea ne invata ca nu intotdeauna oamenii sunt asa cum ne dorim noi, iar acest lucru ne determina, poate, sa ridicam ziduri, sa purtam masti si sa nu ne aratam asa cum suntem in realitate. Adevarul este, insa, ca nu toti oamenii din viata noastra ne vor dezamagi. Daca avem curajul de a ne deschide si de a ne arata fiecare latura (chiar si cea mai ascunsa), vom reusi sa stabilim relatii adevarate, semnificative!
3. Compasiune – In relatii, in special in cele de cuplu, se intampla sa nu avem acelasi punct de vedere ca cel de langa noi, se intampla sa intervina anumite probleme si discutii. Mai mult, se poate intampla sa gresim si sa il ranim pe cel de langa noi. Un proverb suedez spune „Iubeste-ma cand merit cel mai putin, fiindca atunci am cea mai mare nevoie.”. Cu alte cuvinte, este important sa intelegem comportamentul partenerului nostru si sa nu emitem judecati imediate. Adesea avem tendinta sa ne asumam comportamentul celuilalt, ca si cum el ar vorbi despre noi, astfel ca ne simtim raniti. Atunci cand intervin neintelegeri, este important sa intelegem sursa lor si sa lucram impreuna spre rezolvare.
4. Incredere – Se poate intampla ca uneori sa ne temem pentru viitorul relatiei noastre, sa ne treaca prin minte posibilitatea ca partenerul sa nu fie fidel, sa caute altceva. Aceste ganduri sunt normale, deoarece ele ne arata ca este important pentru noi ca relatia sa functioneze. De cele mai multe ori, insa, neincrederea porneste din relatia cu sine, pentru ca nu suntem siguri de propria valoare, de masura in care meritam sa fim iubiti. Mai mult, a avea incredere inseamna a renunta la control, iar acest lucru nu este usor de facut. Pentru a avea parte de liniste si pentru a nu tensiona relatia prin gelozie si neincredere, este important sa ne amintim ca nu putem controla decat propriul comportament, iar acest lucru ne permite sa alegem modul in care ne vom raporta la cel de langa noi.
5. Rutina – Atunci cand vorbim despre relatii de lunga durata, inevitabil intervine rutina. Nu este obligatoriu sa facem ceva nou in fiecare zi, nu trebuie sa cautam in permanenta aventura. Uneori, o cafea bauta in linistite pe un balcon insorit reprezinta acel fond emotional in care ne reintalnim partenerul. O seara lenesa cu filme si imbratisari poate fi tot ce avem nevoie. Asadar, imbratisati momentele de rutina si bucurati-va de ele impreuna.
6. Imperfectiune – Relatia ideala, ca in povesti nu exista! Este important sa acceptam faptul ca nu vom gasi iubirea aceea perfecta, ca nu exista o formula magica pentru „si-au trait pana la adanci batraneti”. Realitatea este cu mult mai interesanta: o relatie presupune provocari, greseli care ne ofera ocazia sa invatam, haos, stradanie…si atata timp cat toatea astea consolideaza temela relatiei in loc sa o destabilizeze, suntem pe drumul cel bun!
Autor: Teodora Sarbu