Intr-o perioada in care suntem incurajate sa fim puternice si independente, in timp ce avem si nevoie sa oferim si sa primim dragoste, cum facem sa ne pastram sensibilitatea, reusind totusi sa ne afirmam si sa crestem?

puterea fragilitatii

De-a lungul timpului, societatea a trasat conturul comportamentelor adecvate in functie de gen, comportamentul masculin, respectiv cel feminin fiind dictate de valorile si normele sociale. De asemenea, din copilaria timpurie, prin educatie, identitatea fiecaruia dintre noi a fost influentata de genul social. Astfel, pana in ultimii ani femeia a fost privita ca reprezentand sensibilitate, emotie, sexul slab, sexul frumos, iar barbatul a avut rolul de putere, de forta, sexul puternic. Odata cu trecerea timpului, rolul femeii in societate s-a schimbat. In prezent femeia tinteste catre mult mai mult, catre roluri si functii importante, catre a evolua si catre a demonstra de ce este in stare. Iar acest lucru este minunat, insa uneori se intampla ca pe drumul spre afirmare sa ne pierdem valorile si particularitatile, unicitatea si frumusetea.

Feminintatea presupune caldura, afectiune, grija, receptivitate si blandete. In acelasi timp ea inseamna putere, resurse, rezilienta, sacrificiu si intelepciune. Femeia poate trece de la fiinta fragila la stalpul care ii sustine pe cei din jur, de la persoana sensibila la cea care emana forta. Femeia este in momentul de fata dovada vie a evolutiei noastre si frumoasa expresie a polivalentei noastre ca oameni. Da, este in regula sa dam dovada si de vulnerabilitate si de determinare, este normal sa ne simtim pierdute si capabile in acelasi timp…la fel cum uneori ne simtim frumoase, iar alteori ne indoim de noi insine.

Cum facem sa pastram ceea ce face parte din noi, reusind totusi sa ne afirmam si sa crestem ?

1. Accepta-ti sentimentele contradictorii! – se intampla uneori sa fim incercate de emotii diferite, chiar opuse : putem suferi in timp ce ne putem simti sigure pe noi si putem plange in timp ce ne gandim ce urmeaza, iar acest lucru este firesc, pentru ca suntem fiinte dinamice si complexe, pentru ca lucrurile nu sunt niciodata alb-negru, ci sunt colorate, la fel ca si emotiile noastre.

2. Asuma-ti si imbratiseaza-ti vulnerabilitatea! – atunci cand incercam sa negam sensibilitatea, exacerband puterea si forta, producem dezechilibre : in realitate putem integra atat fragilitatea cat si resursele, acceptandu-le si exprimandu-le atat in exterior cat si in interior.

3. Manifesta blandete fata de tine insati! – in drumul spre cucerirea lumii, avem nevoie de momente de odihna, de momente in care sa ne permitem sa fim oameni, asadar este important sa nu punem presiune asupra noua insine si, din cand in cand, sa ne oferim un moment de repaos sau, de ce nu, chiar de rasfat.

4. Ofera afectiune si caldura! – increderea, stima de sine si satisfactia provin din constientizarea faptului ca le facem bine celor din jurul nostru, astfel avand un sentiment natural de implinire; grija este un comportament natural al femeii, iar exprimarea sa este eliberatoare si, mai mult, stabileste conexiuni autentice.

5. Exprima-ti emotiile! – adesea evitam sa aratam ce simtim, deoarece ne temem ca acest lucru poate fi interpretat ca fiind un semn de slabiciune, insa ultimele studii arata ca in functiile de conducere sunt mai agreate persoanele expresive, care sunt deschise si sincere ; asadar, indrazneste sa exprimi ceea ce simti.

6. Fii asertiva! – femeia a fost vazuta de-a lungul timpului ca fiind irationala, ca fiind cea care se lasa coplesita de sentimente, iar asta pentru uneori avem tendinta sa adunam ceea ce ne supara pana la momentul exploziei, moment in care suntem numite „isterice”; ceea ce ne poate ajuta atat individual cat si la nivel de comunicare si afirmare, este exprimarea a ceea ce ne nemultumeste intr-un mod ferm si calm ; putem astfel sa ne revendicam drepturile si sa ne aparam intr-o maniera diplomata si care va fi usor de inteles de catre cei din jur.

Asadar, indiferent prin cate schimbari trece perceptia asupra rolului nostru ca femei, putem sa ne pastram ceea ne diferentiaza, ne putem bucura de delicatatea noastra in timp ce demonstram si forta si abilitate. Femininitatea este un zambet cald si bland, urmat de o imbratisare puternica si plina de forta, este raza blanda a soarelui si forta furtunii. Imbratiseaza tot ce te face sa fii cine esti!

Autor: Teodora Sarbu