Să oferim! Studii recente ne arată că evoluţia nu este despre supravieţuirea celor mai puternici, ci despre acte de bunătate. Atunci când facem ceva pentru cei din jur, când oferim, impactul asupra sănătăţii noastre este mai mare decât ne-am putea închipui, deoarece actele de bunătate ne oferă o stare de bine, satisfacţie şi împăcare. Tendinţa noastră de a oferi grijă este una naturală şi se transpune într-un amalgam minunat de emoţii, de compasiune, recunoştinţă şi generozitate.
Viktor Frankl (psihoterapeut) a tratat bunătatea ca fiind parte din sensul vieţii, ca fiind ultima dintre libertăţi, care nu îi poate fi furată omului în nici un fel de circumstanţe.De ce să urmăm acest principiu? Pe scurt, pentru a ne apropia de fericirea în urma căreia alergăm toată viaţa şi pentru că ne oferă, chiar şi fără să ne dăm seama, o serie de avantaje:
1. Creştem ridicându-i pe ceilalţi – atunci când ajutăm, ne dezvoltăm ca şi oameni, întrucât altruismul solicită resurse şi calităţi pe care le putem descoperi doar oferind, pe care le vom folosi apoi de-a lungul vieţii şi care ne conduc mai departe pe drumul nostru.
2. A ajuta este un beneficiu în sine – a-i ajuta pe ceilalţi provoacă fericire, pur şi simplu; oamenii fericiţi oferă mai mult, iar a oferi ne face fericiţi, astfel că ajungem să creem un cerc de feedback pozitiv, o stare generală de bine şi o atitudine empatică.
3. Ne simţim mai bine cu noi înşine – a oferi şi a ajuta cresc stima de sine, deoarece ne transmitem mesajul că noi ca oameni contăm, că putem face o diferenţă şi că strădania noastră chiar a meritat; satisfacţia şi mândria unui act de bunătate ne ajută să ne descoperim propriul potenţial.
4. Reducem nivelul de anxietate şi tristeţe – adesea, teama şi tristeţea vin în urma unui sentiment de lipsă de sens, astfel că prin contribuţia noastră ne putem găsi locul şi rolul în viaţă, ceea ce reduce considerabil stările neplăcute; ba mai mult, din punct de vedere biologic, a urma instinctul de îngrijire duce la o creştere a nivelului de endorfine, care stimulează natural starea de bine, de plăcere.
5. Ne dezvoltăm abilităţi sociale – suntem fiinţe sociale, astfel că aptitudinile sociale sunt foarte importante; atunci când oferim suntem mai atenţi la modul în care comunicăm, la ceea ce transmitem, astfel dezvoltându-ne abilităţile sociale şi comportamentele prosociale.
6. Suntem mai sănătoşi – pentru că există o strânsă legătură între psihic şi fizic, a ajuta ne face mai sănătoşi: starea de bine mentală oferă contextul potrivit pentru accesarea resurselor fizice şi, mai mult, transmite mesajul „merit şi trebuie să am grijă de mine!”.
Atunci când vorbim despre Paşte şi în general despre sărbători, ne ducem cu gândul la bucurie, familie, linişte. Sărbătorile reprezintă un bun prilej de a ne relaxa, de a călători şi de a avea parte de timp de calitate. Să fie, însă, chiar aşa? Oare chiar se bucură majoritatea de sărbători? Vedem poze cu oameni veseli, toţi cei din jur par să aibă planuri şi poveşti frumoase, astfel că ne dorim la rândul nostru să avem parte de aceste momente frumoase, de câteva picături de fericire. Ne ridicăm astfel aşteptările şi cumva sperăm că vom fi fericiţi ca prin magie. Iar când asta nu se întâmplă, intervine dezamăgirea, tristeţea. Realitatea este că cea mai mare parte dintre noi nu au planuri speciale de Paşte, ci pur şi simplu alegem să împărtăşim doar momentele fericite, astfel că se creează iluzia bucuriei de sărbători. Fireşte, cu toţii ne dorim să folosim această ocazie pentru a ne simţi bine, fericiţi, iar pentru asta trebuie să luăm noi iniţiativa.
Aşadar, anul acesta, pentru sărbători mai fericite este momentul să acţionaţi şi să oferiţi, pentru că „nici un gest de bunătate, indiferent cât de mic, nu este în zadar”. Nu trebuie să fiţi super-eroi, ci doar să oferiţi cât puteţi: un zâmbet, o vorbă bună, o îmbrăţişare. Cu cât faceţi aceste gesturi mai des, cu atât va fi mai natural şi mai benefic. Un Paşte frumos şi plin de bunătate!