Familia este pentru marea majoritate dintre noi baza noastră de siguranţa şi un lucru foarte preţios. Dorim să protejăm familia, să avem grijă de relaţiile de familie, să contruim legături intime.

secret

Cu toate acestea, de multe ori familia este guvernată de reguli şi taboo-uri care împiedică, comunicarea deschisă, crează tensiuni şi fac loc la secrete nenecesare, uneori chiar toxice şi periculoase. Cu cât secretele în familie se referă la informaţii importante pentru viaţă sau sunt mai numeroase cu atât satisfacţia în familie şi starea de bine a celor din familie este mai scăzută.

Secretele abundă în viaţa noastră de familie şi aşa a fost din toate timpurile. Cei mai mulţi dintre noi păstrăm secrete de un tip sau altul pentru o perioadă din viaţa noastră. Întrebarea este ce fel de secrete păstrăm? Este indicat să păstrăm informaţiile necesare pentru a crea limite între părinţi şi copii, între familie şi prieteni. Bineînţeles este important să păstrăm secret informaţiile „drăguţe”, legate de surprize, cadouri, distracţie.

Există însă un tip de informaţie care păstrată se transformă într-un secret periculos care atacă stabilitatea şi încrederea în familie. Secretele toxice se referă la informaţii care sunt păstrate mult timp, şi nu sunt spuse familiei în condiţiile în care membrii acesteia au dreptul să le ştie. Cele mai frecvente informaţii care sunt ascunse şi care devin destructive pentru relaţiile din familie şi pentru sănătatea fiecărui membru se referă la adicţii (consumul de alcool/droguri/jocuri de noroc), abuz sexual, viol, identitatea de gen sau orientare sexuală, adopţie, sarcină, copii din alte relaţii, căsătorii anterioare. Secretul toxic se referă şi la ascunderea de informaţii de acest tip în numele altcuiva.

Noi oamenii ţinem acest tip de secrete, în ciuda faptului că ne simţim ruşinaţi, vinovaţi sau că purtăm o povară foarte mare pe umerii noştri. Nu ţinem aceste secrete întâmplător. Motivul principal pentru care noi oamenii ne supunem la povara secretului este că dorim să ne protejăm pe noi sau pe cei dragi nouă. De multe ori nu spunem pentru că nu vrem să dezamăgim sau pentru că nu avem suficientă susţinere în familie sau nu spunem din cauza sentimentului de ruşine şi de vină pe care îl avem.

Să ascundem informaţii importante membrilor familiei noastre ne dă iluzia protecţiei sau a grijii faţă de ei. În realitate efectele acestui lucru asupra familiei ca întreg cât şi a fiecărui membru al familiei, adult sau copil, sunt devastatoare. Iată câteva motive pentru care este important să punem punct secretelor din familie şi să fim oneşti, chiar dacă asta este cel mai greu lucru de făcut, de cele mai multe ori:

Secretele în familie distrug relaţiile: Păstrarea secretelor într-o căsnicie sau în orice altă relaţie semnificativă între adulţi, poate cauza închiderea comunicării. Legătura dintre adulţi este afectată de multe ori irremediabil şi asta afectează şi pe copiii implicaţi.

Secretele în familie pot afecta negativ viaţa copiilor: Păstrarea secretelor faţă de copii trebuie foarte atent gândită. Copiii sunt extrem de receptivi şi devin alarmaţi sau se tem dacă simt că ceva serios sau grav le este ascuns. Impactul cel mai negativ asupra lor apare atunci când ei cred că sunt responsabili de ceea ce este ascuns. Şi stim că frecvent copiii au tendinţa de a se considera cauza lucrurilor care se întâmplă în jurul lor.

Secretele în familie creează sentimentul de excludere şi de divizare: Păstrarea secretelor în familie creează un sentiment de diviziune în familie între cei ce ştiu secretul şi cei/cel care nu ştie. Actunci când cel care nu ştie secretul din familie este copilul, acesta se simte exclus, abandonat, ca neaparţinând familiei, fară nici un alt motiv, decât secretul. Acest lucru se întâmplă deoarece modalitatea de comunicare menită să păstreze secretul conduce la teamă, distanţare, o manieră ciudată, neautentică de relaţionare între membrii familiei. Atunci când cineva este exclus de la cunoaşterea adevărului va fi o diviziune. Atunci când există o diviziune în familie, grija, înţelegerea, încrederea, onestitatea vor fi alterate.

Secretele în familie pot cauza suspiciune şi resentimente: Cu toţii dorim să ştim că putem avea încredere în persoanele cele mai apropiate nouă. Cu toţii avem nevoie să ştim că cei pe care îi iubim spun ceea ce cred şi că ce spun este adevărat. Încrederea în familie este compromisă, atunci când există ceva important care ne este ascuns. Fie că aflăm ce anume sau că nu aflăm niciodată, simţim că ceva nu este în regulă şi ne protejăm retrăgându-ne încrederea şi deschiderea faţă de familie.

Secretele în familie creează o realitate falsă: Păstrarea secretelor în familie alterează realitatea, în special atunci când este vorba de copii. Copiii învaţă despre lume de la adulţii din viaţa lor. Când la un moment dat li se spune adevărul, fie de către un părinte sau mai rău de către cineva dinafara familiei, lumea lor se va dărâma. Impactul secretelor asupra copiilor este profund, indiferent de vârsta lor, deoarece lumea lor este construită pe ceva fals.

Secretele în familie pot cauza boală: Păstrarea unor secrete de viaţă aduce foarte mult stres şi vină pentru persoana care poartă povara secretului, chiar dacă tăcerea este gândită ca cea mai bună opţiune pentru toţi cei implicaţi. Atunci când un secret este păstrat peroade lungi de timp, povara secretului se internalizează şi apar simptome fizice: anxietate, dureri de cap, de spate, problem digestive, cardiace. Cel care poartă o asemenea povară, de multe ori este copleşit şi începe să consme alcool sau dezvoltă alte adicţii pentru a-şi masca suferinţa. Atât persoana care păstrează secretul, cât şi ceilalţi membri ai familiei, inclusiv copiii sunt ţinta problemelor fizice sau de sănătate mentală.

Vă dorim PAŞTE FERICIT alături de cei dragi!

Cu acest prilej anunţăm redeschiderea Atelierului Drumul tău spre un cuplu fericit pe 16 mai 2015, orele 14:00-16:00. Vă aşteptăm cu drag.