Problemele de sanatate mintala se accentueaza in perioada pandemiei. Studii din SUA arata ca numarul cazurilor de depresie a crescut de 4 ori, iar numarul cazurilor de anxietate a crescut de 3 ori. Am raspuns invitatie echipei 360 Medical si am vorbit despre persoanele vulnerabile care intampina probleme de sanatate mintala in perioada pandemiei.

Sa ne protejam (de virus), inseamna,de fapt,sa ne schimbam stilul de viata, iar modul nostru de viata are elemente care ne ajuta sa ne simtim bine, care contribuie la calitatea vietii noastre emotionale. Toata aceasta protectie a insemnat o renuntare la elementele care ne cresc calitatea vietii.

Care sunt persoanele cele mai predispuse la depresie, anxietate sau chiar suicid?

Persoanele cele mai predispuse la depresie sunt persoanele care anterior au avut probleme de sanatate emotionala si cele care nu au o retea de suport social, ex. persoanele care locuiesc singure.

Cum trebuie sa reactioneze cadrele medicale atunci cand au de-a face in cabinete si la spitale cu persoane depresive?

Sa numeasca cumva ceea ce observa, pentru ca de multe ori observam ca cineva este demotivat, si este foarte important sa observe si sa numeasca ceea ce observa. Ex. Observ ca esti foarte irascibil. Se intampla de obicei sau in ultima perioada? Ai observat asta la tine?

Ce ar trebui facut pentru a evita stresul si burn-out-ul in randul cadrelor medicale?

Din punct de vedere emotional, fiecare trebuie sa fie responsabil de propria sanatate si de propriile lui resurse emotionale. Instructiunea pe care o primim in avion este sa-ti pui tie prima data masca de oxigen, inainte de a o pune altcuiva. Cadrele medicale se pot neglija pe ele pentru a se pune in serviciul celorlalti. E un moment in care trebuie sa invatam sa avem grija de noi in timp ce avem grija de celalalt.

Este un prilej sa invatam sa functionam altfel. Sa punem mai putina presiune pe noi. Sa vedem cum ne comportam noi cu noi insine – cresc reactiile de autocritica, autoblamare. Sa identificam modul in care ne tratam si care creste disconfortul.