Atentate, crime, razboi…vedem imagini, urmarim clipuri terifiante, auzim stiri incarcate de teroare, de tristete. Tot mai des, tot mai intens si tot mai dureros. Pentru persoanele direct implicate si pentru familiile acestora, evenimentele sunt traumatice, le schimba complet viata. Ce se intampla, insa, cu noi, cei care nu suntem implicati direct, dar care suntem totusi afectati? Pana unde avem noi dreptul sa suferim alaturi de oamenii acestia si cate nopti avem noi dreptul sa pierdem?
Simtim durerea chiar daca nu am fost implicati! Simtim pentru ca in mod firesc apare un raspuns emotional. Chiar daca trauma nu este a noastra, asta nu inseamna ca nu putem fi si noi afectati. Se poate intampla sa rezonam cumva cu persoanele implicate sau sa intervina factorul de proximitate si, astfel, prin empatie, sa suferim alaturi de acestea. Apar, asadar, ingrijorarile, noptile nedormite si chiar creste nivelul de anxietate atat la nivel individual, cat si social.

tumblr_o28xqpGcIf1v4udido2_1280

Cum ne gasim linistea intr-o lume nelinistita?

1. Accepta si exprima ce simti! Este normal sa simti tristete, sa simti teama dupa ce ai fost expus la stimuli negativi, dupa ce ai vazut oameni suferind, asadar primul pas in a gestiona o astfel de durere este sa accepti ceea ce simti si sa discuti despre asta cu cei apropiati sau, daca simti nevoia, cu un specialist.

2. Exerseaza igiena somnului! Somnul este foarte important in gestionarea anxietatii, iar mediul extern poate influenta masura in care reusim sau nu sa adormim. De aceea este important sa facem din camera in care dormim un mediu care sa „ne indemne” la somn, ceea ce inseamna sa renuntam la a lucra in dormitor, la a petrece mult timp la televizor, calculator si/sau sa creem din acest spatiu unul destinat odihnei. Deosebit de important este sa evitam sa urmarim sau sa citim stirile cu cel putin o ora inainte de somn.

3. Invita ingrijorarile, nu le lasa sa apara nepoftite! Studiile ne arata ca transformarea ingrijorarilor in ceva palpabil este ceea ce ne poate ajuta. Mintea noastra este mereu ocupata de diverse situatii de viata, astfel ca doar a ne gandi la ceea ce ne preocupa, poate fi in zadar. Ceea ce ne poate ajuta este sa notam ingrijorarile, de orice natura (in legatura cu munca, relatiile, insomnia, fricile), pe o foaie de hartie. Astfel preluam controlul propriei vieti, fara a nega ceea ce simtim.

4. Ofera-ti o pauza! Ritmul accelerat al vietii ne poate face sa uitam uneori de noi insine, iar pierderea contactului cu propria persoana poate amplifica starea de neliniste. Stai cu tine insati/insuti cate 15 minute in fiecare zi: fie pe iarba in parc, fie pe canapeaua ta, oriunde te simti comfortabil. Fara telefon sau alti stimuli, observand gandurile care vor dori sa apara in minte si revenind mereu la propria persoana.

5. Ofera-ti compasiune! Atunci cand simti teama, tristete sau neliniste, incearca sa iti vorbesti cum ai face-o cu o persoana draga: cu blandete, cu intelegere si iubire. Poti chiar sa asociezi o miscare sau o atingere cu acest moment in care te linistesti singur/a.

6. Relaxeaza-te! Relaxarea, meditatia, activitatile placute singuri sau impreuna cu cei dragi ne aduc echilibrul, ne incarca bateriile astfel incat sa putem face fata celor ce vor urma. Asadar, nu uita ca timpul liber este cel putin la fel de important ca indatoririle tale!

7. Nu generaliza! Faptul ca in lume se intampla evenimente nefericite nu inseamna ca aceasta este un loc trist si periculos. Inseamna doar ca asa cum viata are suisuri si coborasuri si ceea ce se petrece in jurul nostru poate fi neplacut sau foarte placut. Nu poti controla totul in jurul tau, asadar ia totul asta cum este: cu bune si rele, cu suisuri si coborasuri.

8. Cauta sensul! De multe ori frica apare ca raspuns la sentimentul de lipsa de sens. Nevoia omului de a oferi semnificatie si utilitate vietii este foarte puternica, asadar ceea ce ne poate ajuta este sa ne gasim sensul: in creatie, in iubire, in natura. Cauta acel ceva ce te implineste si practica-l in fiecare zi. De la voluntariat pana la relatia cu familia, de la arta pana la a petrece timp in natura.

Viata are sens si merita traita in toata splendoarea si tragedia sa!