Cu totii avem momente in care regretam anumite lucruri. De la relatii esuate, pana la a fi mancat mai mult decat ne-am propus, avem cu totii regrete. Astfel ne gasim uneori criticandu-ne deciziile, criticandu-ne pe noi insisi („Nu trebuia sa fac asta”). Gandurile critice pot dura cateva minute, cateva zile si in unele cazuri cativa ani. Primim mesaje care ne spun ca nu ar trebui sa regretam nimic, insa regretul face parte din procesul de invatare si, mai mult, este diferit de vinovatie. Atunci cand regretam o decizie, cautam sa ne reparam greseala mai degraba decat sa ne judecam intens pentru ea. Putem constientiza o greseala, un accident si putem sa ne dorim sa nu se fi intamplat, insa fara a ne afunda in ruminatie si auto-critica. Acest lucru ne poate parea dificil uneori si putem avea tendinta de a ramane blocati.

no-regrets

Cum depasim regretul pentru a ne continua viata?

Iata 5 pasi pentru a merge mai departe:

1. Intreaba-te daca regretul iti aduce vreun avantaj. Unii oamenii vad regretul ca pe un pret pe care trebuie sa il plateasca. Sigur ca putem invata ceva din regret, insa cat de mult trebuie sa ramanem blocati? Exista numeroase dezavantaje atunci cand lasam regretele sa preia controlul — nu ne bucuram la fel de viata, ne criticam, ne simtim furiosi sau tristi si ne este greu sa facem pasul urmator, sa mergem mai departe. Asadar, faceti o lista cu dezavantajele regretului!

2. Acorda-ti timp pentru a regreta. Doar pentru ca regretul apare in mintea noastra, nu inseamna ca trebuie sa ii facem loc imediat. Ne putem aloca 20 de minute in care sa ne gandim la el, sa le scriem. Practic le facem regretelor o programare prin care noi preluam controlul propriei vieti.

3. Intreaba-te care este lectia pentru viitor. In cazul in care consideram ca regretul este o lectie pentru viitor, ne putem nota efectiv care este lectia respectiva. De exemplu, putem invata ca nu este in regula sa mancam prea mult, sa ramanem intr-o relatie defectuoasa sau sa investim in afaceri riscante. Din momentul in care ne-am notat lectia, regretul in sine devine inutil.

4. Accepta ca procesul decizional poate duce la rezultate bune sau rele. Unele relati nu functioneaza. In majoritatea dietelor vom avea momente de cadere. Nu putem lua decizii fara sa acceptam posibilitatea ca acestea sa aiba si rezultate negative. Greselile sunt experimente care ofera informatii. Unele functioneaza, altele nu. Dar daca nu luam nici o decizie, nu vom fi capabili sa facem nimic. Nu suntem perfecti si nici nu trebuie sa fim.

5. Concentreaza-te pe posibilitatile viitoare. Chiar daca gresim — oricat de stupid ar fi modul in care gresim — ceea ce trebuie sa facem este sa ne concentram pe cum putem face lucrurile mai bine in viitor. Ne putem gandi la tot ce nu a mers sau ne putem gandi la ce trebuie sa facem ca sa mearga. Putem controla ce facem acum. Nu uita ca a lua o decizie inseamna a accepta o greseala, a invata din ea si a-ti face viata mai buna in viitor. Nu iti petrece viata blocat in trecut si regret.