Simt, traiesc, ma consum, obosesc si apoi mai vreau! Emotia este un lucru minunat, este cea care ne arata ce este cu adevarat important pentru noi si cea care ne reda umanitatea, sensibilitatea. Emotia este in acelasi timp cea care pare sa ne loveasca de toti peretii, care ne scoate din zona de comfort si ne arata o alta lume. O lume care uneori pare colorata si plina de aventura, iar uneori pare intunecata si plina de fantome pe care nu am vrea sub nici o forma sa le vedem. De la a te indragosti si pana la a pierde, de la a iubi si pana la a-ti fi teama, emotia este aici si avem de ales: ne imprietenim cu ea sau ne vom lupta cu morile de vant incercand sa o alungam?
Este adevarat ca uneori suntem in situatii in care activarea emotionala poate afecta activitatile pe care trebuie sa le intreprindem. Poate ca in situatii profesionale sau in anumite contexte in care este nevoie sa fim “rationali”, este necesar sa gestionam emotiile pe care le avem astfel incat sa putem depasi situatia in cauza. Insa pana la ce punct este in regula sa ne ignoram emotia? In realitate nu este in regula deloc, ci pur si simplu trebuie sa gasim modalitati prin care sa o gestionam astfel incat sa ne respectam calitatea vietii.
Asadar cum mentinem o relatie sanatoasa cu emotiile noastre?
1. Observa emotia – adesea simtim emotii fara sa ne dam seama de ele sau de modul in care ele se manifesta asupra corpului si asupra psihicului nostru; observa ceea ce se intampla in corpul tau atunci cand simti o emotie (accelerarea pulsului, gol in stomac) si numeste ceea ce simti: teama, furie, bucurie, tristete.
2. Accepta emotia – emotiile vorbesc despre ceea ce este important pentru noi, asadar ne ajuta foarte mult sa le primim, sa le recunoastem rolul si sa acceptam mesajul pe care ele il transmit; emotiile vorbesc despre nevoiele noastre: imi este teama pentru ca exista o miza pentru mine/pentru ca nu imi este indifferent ce se va intampla; poti incepe prin a verbaliza pur si simplu faptul ca recunosti prezenta emotiei (“simt furie”/”imi dau seama de faptul ca acum sunt trist”).
3. Accepta contradictia emotiilor resimtite – uneori putem simti emotii diferite si chiar contradictorii in acelasi timp, iar acest lucru este cat se poate de normal, data fiind complexitatea noastra ce persoane; putem iubi si uri aceeasi persoana in acelasi timp, daca persoana iubita ne-a facut sa suferim, putem fi bucurosi si tematori pentru plecarea intr-o calatorie lunga etc.
4. Valideaza si normalizeaza ceea ce simti – atunci cand simti o emotie, este de ajutor sa o validezi si sa o normalizezi spunandu-ti simplu “Ceea ce simt este normal, are sens pentru mine sa simt acest lucru, oricine in locul meu s-ar simti la fel”; validarea face parte din acceptare.
5. Invita emotia ca pe un vechi prieten – putem privi emotiile ca pe niste prieteni vechi pe care uneori ii primim in casa noastra desi nu i-am invitat; este nevoie, deci, sa lansam noi invitatia astfel incat acestia sa nu apara nepoftiti: alocati-va zilnic o perioada de timp in care sa stai pur si simplu cu emotiile pe care le simti; eventual poti vizualiza ceea ce simti, poti scrie sau poti simti si atat.
6. Nu lasa emotia sa iti controleze viata – faptul ca simtim o anume emotie, nu inseamna ca aceasta are rol de predictabilitate a anumitor evenimente (avionul nu se va prabusi pentru iti este frica de asta!) sau de cotropitor al intregii existente; urmand pasii de mai sus, poti stabili o relatie cu emotiile astfel incat acestea sa nu afecteze calitatea vietii.
7. Bucura-te de emotie! – a nu simti inseamna a nu avea sens, iar acesta este cel mai invalidant lucru al existentei noastre, este ceva ce poate fi des intalnit in depresie, iar acest aspect ne demonstreaza cat de importante sunt emotiile noastre, cat de tare coloreaza ele viata noastra, chiar daca uneori in nuante care nu ne plac in mod deosebit…simte emotia si bucura-te de ea pentru ca ea iti arata ca traiesti!