Gelozia este o emoție definită de complexitate, ce poate ascunde trăiri de abandon, frică, umilință și furie. Gelozia apare atunci când o persoană simte amenințare la adresa unei relații pe care o consideră valoroase din partea unei terțe părți. Amenințarea poate fi reală sau imaginară.

Gelozia se manifestă prin mai multe trăiri, precum neputința, furia, dezgustul, inadecvarea sau resentimentul. De multe ori, între gelozie și indivie se pune semnul egalității, dar în realitate cele două sentimente diferă în nuanțe. Invidia este de obicei materială – atunci când cineva își dorește cu ardoare anumite lucruri pe care le posedă altcineva (n.r casă, mașină etc.), pe când gelozia se referă mai degrabă la persoane – o persoană trăiește cu teama că va pierde o altă persoană în favoarea unei a treia.

În doze mici, gelozia poate fi percepută pozitiv – arată că persoanei îi pasă. Ba mai mult, nemanifestarea geloziei poate să dea un semnal de nepăsare celeialte persoane.

Tipuri de gelozie

Gelozia romantică

Probabil cel mai popular tip de gelozie, ea reprezintă un complex de gânduri, acțiuni și trăiri ce apar în urma unei amenințări reale sau percepute la adresa stimei de sine și la calitatea și durabilitatea relației.

Aceste amenințări sunt generate de percepția unei atracții, reale sau imaginare, între partener și o a treia persoană.

Cum abordăm gelozia în cuplu

Este necesar ca partenerii să adreseze acest sentiment complex. Ba mai mult, psihologii nu recomandă reprimarea geloziei – este necesară adresarea ei și comunicarea între parteneri. Atunci când este adresată cu succes, dispariția ei poate clădi și mai puternic relația dintre parteneri.

Astfel, este necesară apariția răspunsurilor de clarificare. Ele nu înseamna să dai socoteală partenerului, ci o discuție deschisă și o evaluare a relației.

Atunci când răspunsurile sunt corecte și sincere, ele pot restabili stima de sine a celui care le solicită, mențin sau repar relațiile și reduc incertitudinea.

Gelozia platonică

Acest tip de gelozie apar cel mai des în relațiile de prietenie, atunci când cineva se teme că ar putea pierde un prieten, care poate să devină mai apropiat de o a treia persoană. Atașamentul emoțional în acest caz este destul de puternic, astfel că persoana geloasă nu își poate imagina un nou individ în relația de prietenie.

Gelozia în familie

Rivalitatea între membrii familiei este observată frecvent în întreaga lume. Este un fapt deja cunoscut că există un anume grad de competitivitate între copiii aceleiași familii pentru a ocupa poziția de copil favorit al părinților.

Manifestarea geloziei în familie apare de obicei când:
– Apare un nou frățior sau o surioară în familie
– Copilul cel mare este obligat să împartă hainele și jucăriile cu copilul cel mic
– Copilul cel mic primește mai multă atenție din partea părinților
– Părinții îi compară, cu scop critic, dându-l exemplu pozitiv pe cel docil

Gelozia anormală

Acest tip de gelozie este declanșată fără motive. Când se întâmplă, persoana geloasă devine foarte imatură. Gelozia anormală vine la pachet cu o dorință intensă de a controla partenerul. Oamenii care suferă de gelozie anormală tind să presupună cu siguranță aparentă că partenerul/ii le sunt infideli/necredincioși.

Cum putem gestiona gelozia

Acceptarea geloziei ca fiind o normalitate – se întâmplă des, mai ales între parteneri

Conștientizarea geloziei – când devenim înțelegători și conștienți, suntem și mai capabili să fim obiectivi. În felul acesta, vulnerabilitatea noastră la gelozie scade mult.

Analizarea surselor geloziei – atunci când o emoție pare să apară de nicăieri, este bine să ne uităm îndeaproape la gândurile ce au declașat acea emoție – spre exemplu, dacă există credința personală că tot ce poți oferi în relație este aspectul fizic, atunci vei fi cu atât mai ușor de declanșat când vei observa o posibilă (reală sau imaginară) interacțiune între partener și cineva care poate oferi și o perspectivă intelectuală, și invers.

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro