Ce este fobia?
Este o teamă irațională față de o situație, un obiect, un animal care în general sunt considerate neamenințătoare. Teama este însoțită de comportamentul de evitare a situației respective, comportament ce adeseori duce la imposibilitatea îndeplinirii sarcinilor zilnice și izolare socială.
Spre exemplu, susținerea unei prezentări publice îi poate face pe oameni să se emoționeze chiar și săptămâni la rând înaintea susținerii, astfel că li se poate face rău doar la gândul că urmează asta. Pentru alți oameni, fobiile pot fi și mai specifice – frica de a trece printr-un tunel cu mașina, spre exemplu.
Clasificată psihologic, fobia face parte din tulburările anxioase, precum tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea obsesiv-compulsivă și tulburarea de stres posttraumatic.
Tipuri de fobii
Fobiile specifice – acest tip de fobie include frica de spații închise, de animale (în special păianjeni, dar și șerpi sau șoareci), teama de înălțimi, de apă (hidrofobia), de tuneluri, de poduri, de a nu putea folosi transportul în comun, de stomatolog, de doctor și multe altele.
Fobia socială – desi poate fi calificată ca timiditate, fobia socială este mai mult de atât – implică o stare de conștientizare extremă și teama absolute de a nu fi umilit sau privit greșit în situațiile sociale.
Agorafobia – o fobie destul de comună, agorafobia înseamnă teama de spații deschise. Persoanele care suferă de acest tip de fobie au dezvoltat-o de obicei după ce au avut unul sau mai multe atacuri de panică în public. Aceste persoane se tem că nu pot ieși la timp dintr-un magazine mare, o mulțime, un lift și altele în cazul unui atac de panică.
Semne și simptome fobie
Apariția unei fobii poate fi semnalizată de următoarele semnale:
Teama persistentă de obiecte, animale și situații
Probleme de funcționare optimă atunci când apare teama
Anxietate necontrolată atunci când persoana se confruntă cu izvorul fricii
Transpirație excesivă, puls rapid, dificultăți de respirație
Anxietate ce apare chiar și la gândul apariției situației
Cauze
Cauzele fobiei sunt în mare parte necunoscute. Se pare însă că există o corelație între fobia cuiva și fobiile părinților. Se pare că cei mici împrumută adeseori din fobiile adulților cu care cresc – un exemplu de fobie învățată este fobia de șerpi. Așadar, copiii învață fobiile urmărind comportamentul în cazul fobiilor adulților.
Experiențele traumatice pot de asemenea să determine apariția fobiilor.
Diagnostic și tratament
Simpla teamă de obiecte sau situații necunoscute poate fi considerată normală – este normal ca oamenii să simtă reticență la apariția unei situații pe care nu au mai întâlnit-o. Atâta timp cât teama nu influențează starea și nici nu împiedică realizarea sarcinilor zilnice, nu putem vorbi de fobie și nici nu necesită tratament.
Dacă teama devine însă irațională și incontrolabilă, astfel încât împiedică buna desfășurare a sarcinilor zilnice, este nevoie de tratament psihologic și poate și medicamentație.
În unele cazuri, apariția fobiilor poate fi coroborată cu apariția altor afecțiuni și comportamente destructive – depresia, anxietatea, consumul excesiv de alcool.
Medicul va obține anamneza pacientului – va întreba despre simptome, cât de des apar, care este cauza lor, cum reacționează pacientul când se întâlnește cu acești stimuli șamd.
Ulterior, pacientului i se recomandă tratamentul. Cea mai eficientă metodă de tratament în cazul fobiilor este terapia cognitiv-comportamentală. În unele cazuri se recomandă medicamentația.
Medicamentele pot fi beta-blocante (aceste medicamente blochează adrenalina), antidepresive sau sedative. Antidepresivele au rolul de a reduce anxietatea. Sedativele trebuie însă folosite cu precauție întrucât pot da dependență.
Psihologia comportamentală este cea mai eficientă metodă de tratament. Pacientul va fi expus gradual la situațiile care induc teama, iar abordarea tratamentului va fi concentrată pe schimbarea răspunsului pacientului la stimulii care îi provoacă fobia.
Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?
Sunati la telefon 0742.17.38.22
Sau scrieti un email la bogdana@mindinstitute.ro