Un scaun gol, un glas in minus si sarbatorile parca nu mai sunt la fel. Craciunul este despre familie si prieteni, despre iubire si bucurie, dar ce se intampla atunci cand suferinta isi face loc in aceasta perioada a anului?

Mintea noastra stie ca aceasta este perioada in care indiferent de greutatile din timpul anului, totul este lasat la o parte si oamenii se bucura unii de altii.

Asadar, in aceasta perioada este cu atat mai greu sa nu simtim lipsa celor dragi care nu mai sunt cu noi. Dorul devine mai puternic, tristetea mai intensa si golul parca se adanceste.

Si mai mult, presiunea sarbatorilor face ca aceste emotii sa fie amplificate pentru ca “De Craciun TREBUIE sa fim bucurosi, sa nu ne gandim la nimic rau”.

Si cum ar putea emotiile noastre sa nu ne invadeze daca ne luptam atat de tare cu ele? Ce mesaj altul decat “e groaznic” poate primi mintea noastra?

Pierderea unei persoane dragi este un moment marcant dupa care lucrurile nu mai pot fi la fel si nici nu ar trebui. Craciunul ne reaminteste de cei dragi pe care ii avem aproape, dar si pe cei a caror prezenta fizica nu mai exista. Asadar…

Cum putem primi tristetea si bucuria sarbatorilor in acelasi timp?

  1. Accepta ambivalenta emotiilor – este absolut normal pentru noi, ca fiinte complexe, sa simtim emotii contradictorii simultan: poti simti tristetea unei pierderi si bucuria prezentei celor dragi in acelasi timp; ba mai mult, recunoasterea unei lipse, ne aminteste de ceea ce avem aici si acum!
  1. Redu presiunea sarbatorilor – adesea stresul pe care il simtim in aceasta perioada este cauzat de asteptarile nerealiste pe care ni le impunem “Trebuie ca totul sa fie perfect si sa fim cu totii fericiti!”, iar aceasta amplifica tristetea si sentimentul lipsei; aceste ganduri pot deveni coplesitoare, intrucat in realitate nu putem contola masura in care ceilalti sunt fericiti si, mai mult, acestia simt la randul lor presiunea, astfel neavand spatiul necesar pentru a manifesta emotiile pozitive.
  1. Ofera – actele de blandete, de caritate ne ajuta sa ne simtim mai aproape de oameni, mai aproape de noi insine, fiindca a darui inseamna a te deschide si a-l lasa pe celalalt sa intre in viata ta; de asemenea, gandindu-te la persoana pe care ai pierdut-o atunci cand oferi, vei simti apropiere si caldura, vei simti ca ai facut ceva pentru a onora viata celui pe care il pastrezi in inima.
  1. Comemoreaza – simti lipsa cuiva? Aminteste-ti impreuna cu cei dragi de momentele petrecute impreuna, de viata sa si celebreaza faptul ca aceasta persoana a oferit si a primit la randul sau, ca ati impartasit momente si trairi, pastrand totusi acele amintiri dragi, pozitive, care sa ii aduca pe cei dragi mai aproape unii de altii.
  1. Ofera-ti timp – ofera-ti timp sa plangi, sa simti dorul si durerea; ceea ce poate ajuta este ca inainte de a aduna prietenii si familia, sa ii acorzi un moment in care sa iti permiti sa simti tristetea cauzata de pierdere, astfel incat sa eviti ca emotiile sa navaleasca in momente in care nu doresti acest lucru; ii poti scrie persoanei pe care ai pierdut-o o scrisoare in care sa exprimi ceea ce simti, fiindca uneori tristetea devine tot mai puternica deoarece simtim ca nu am spus tot ce am fi dorit.
  1. Exprima ce simti – spune-le celor dragi ce simti pentru ei, de ce te bucura prezenta lor si cere-le suportul in aceste momente.

Craciunul este un moment important al anului si un prilej de a veni in contact cu propriile sentimentele, fie ca aceastea sunt unele placute sau neplacute. Important este ca acest moment sa fie unul de care sa profitam asa cum este, pentru a ne apropia de noi insine si de ceilalti.

Sarbatori frumoase si pline de emotie sa aveti!!!

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.r