Ce este dezvoltarea personală? Cum putem să o accesăm și cum dezvoltarea anumitor skill-uri ne poate îmbunățăți viața? Dacă și tu te-ai întrebat ce înseamnă să te dezvolți personal, dar nu știi ce presupune și de unde să începi, ai ajuns în locul potrivit.

În articolul următor vom explora cele mai bune definiții ale dezvoltării personale, vom afla câteva tips& tricks pentru cei care se află la început de drum în dezvoltarea personală și vom vedea ce efecte poate avea o atitudine de dezvoltare personală în viața de zi cu zi.

Ce este dezvoltarea personală?

Conform definiției de dicționar, dezvoltarea personală este suma activităților și experiențelor care au ca scop conștientizarea, îmbunătățirea și dezvoltarea abilităților și talentelor unei persoane în vederea realizării viselor și ambițiilor personale, conform wiki.com. Mai poartă numele și de evoluție personală sau self help și poate fi făcută sub supravegherea unui psiholog, unui coach, guru, ghid sau mentor.

Într-o definiție ceva mai laxă, dezvoltarea personală înseamnă, de fapt, dezvoltarea oricărui skill pe care îl consideri necesar sau de ajutor. În esență, cheia dezvoltării personale par a fi pașii pe care îi facem pentru a ne îmbunătăți personal, nu focus pe skill-uri.

De unde pornești pe drumul dezvoltării personale

Încearcă să îți creezi un mindset de creștere

Ce înseamnă asta? Poți porni în drumul dezvoltării personale și poți obține rezultate vizibile doar atunci când crezi cu adevărat că poți îmbunătăți ceva la tine.

Spre exemplu, dacă ești o persoană timidă și ai vrea să îți îmbunătățești skill-urile de vorbit în public, cheia este să începi să faci asta și să accepți că poți greși – în esență, fiecare greșeală pe care ai identificat-o și pe care o poți corecta data viitoare când trebuie să vorbești în public te aduce mai aproape de momentul în care vei stăpâni arta vorbitului în public fără niciun fel de frică.

Vei rămâne o persoană timidă, dar nu vei mai asocia timidității teama de a te adresa unei audiențe – în fond, ai trecut de atâtea ori prin asta încât știi deja cum să reacționezi.

Creează-ți un plan de dezvoltare personală

Știi deja vorba – toate ideile bune devin realitate cu un plan bine pus la punct. Acest lucru este valabil și pentru dezvoltarea personală.

Ce trebuie să pui în plan? Simplu – ce skill-uri vrei să îmbunătățești, cum, în cât timp și de ce ai ales aceste skill-uri/cu ce te vor ajuta aceste skill-uri. Odată ce ți-ai răspuns sincer la aceste întrebări, îți va fi mai ușor să începi.

Încearcă să lași presiunea deoparte și croiește-ți propria definiție a succesului!

“Visez să fiu bogat” sau “Visez să ajung celebru” – sigur ai avut și tu gânduri de această natură la un moment dat. Deși nu este nimic rău în a visa, setarea unor obiective realiste te apropie mai mult de succes. Poate suna paradoxal, dar dacă încadrezi aceste aspirații în obiective mici dar abordabile, e posibil să îți atingi scopurile mai repede decât crezi.

La ce ne referim? Încearcă să îți spui „În doi ani îmi voi dubla salariul, iar cu o parte din bani voi porni o mică afacere” în loc să îți repeți că vei deveni bogat. Valabil și pentru celelalte dorințe și aspirații – “sparge-le” în obiective realizabile și abordează-le pe rând.

Dezvoltarea personală – cu ce mă ajută

Iată o întrebare la care doar tu îți poți răspunde. Pentru unii, realizările materiale cântăresc mai mult. Pentru alții valorile personale, iar pentru mulți – skill-urile sociale și de relaționare. Este important să le identifici pe cele importante pentru tine și să încerci să lucrezi către obținerea lor.

Tu ce vrei să îmbunătățești la tine?

Surse articol: berkeleywellbeing.com, betterup.com, wikipedia.com

Cum pot beneficia de ajutorul unui psiholog?

Sunati la telefon 📞0742.17.38.22

Sau scrieti un email la ✉️ bogdana@mindinstitute.ro